Το Ισραηλινό δικαστήριο αποφάσισε πως ο θάνατος της ακτιβίστριας Rachell Corrie ήταν ατύχημα, απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τον ισραηλινό στρατό.

 28.8.2012.  Ισραηλινός δικαστής αποφάνθηκε ότι ο θάνατος της φιλο-παλαιστινιακής ακτιβίστριας Rachel Corrie δεν προκλήθηκε από την αμέλεια του ισραηλινού κράτους ή του στρατού, απορρίπτοντας την αστική αγωγή που άσκησε η οικογένειά της. 

Ο θάνατος της Corrie ήταν ένα ατύχημα για το οποίο το κράτος του Ισραήλ δεν είναι υπεύθυνο, όπως ανακοίνωσε ο δικαστής στο περιφερειακό δικαστήριο της Χάιφα.

Σύμφωνα με την εσωτερική ισραηλινή έρευνα, δεν βρέθηκαν στοιχεία να ενοχοποιούν τον οδηγό της μπουλντόζας, ο οποίος συνέθλιψε μέχρι θανάτου την Corrie τον Μάρτιο του 2003, τον οποίο και απαλλάσσει από κάθε ευθύνη.  Ο δικαστής είπε πως ο οδηγός δεν είχε δει την Αμερικανίδα ακτιβίστρια. 

Η Corrie θα μπορούσε να σώσει τον εαυτό της αν απομακρυνόταν από το επικίνδυνο σημείο, όπως θα είχα κάνει κάθε λογικός και υπεύθυνος άνθρωπος, είπε ο δικαστής  Oded Gershon. Αποφάσισε επίσης πως δεν θα καταβληθεί αποζημίωση για το θάνατό της στην οικογένεια, και πως δεν θα πρέπει να καταβάλουν οι δικοί της τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης. 

Η αγωγή, που κατατέθηκε από τους γονείς της Corrie, Cindy και Craig,  κατηγορούσε  τον ισραηλινό στρατό για παράνομη ή εκ προθέσεως θανάτωση της Rachel ή από βαριά αμέλεια. 

Η κόρη τους σκοτώθηκε στις 16 Μαρτίου 2003,  η οποία συνεθλίβη από μια ισραηλινή στρατιωτική μπουλντόζα, ενώ προσπαθούσε να εμποδίσει την κατεδάφιση ενός παλαιστινιακού σπιτιού στη Ράφα κοντά στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου.

Εκείνη την εποχή –  κατά την διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα – οι κατεδαφίσεις σπιτιών ήταν πολύ συχνές.  Οι Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις είπαν, ότι τα σπίτια που γκρεμίζονταν από τις μπουλντόζες ήταν μέρη όπου κρύβονταν παλαιστίνιοι μαχητές ή που χρησιμοποιούνταν για να κρυφτούν όπλα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι οι κατεδαφίσεις ήταν μια συλλογική τιμωρία. Από το 2000-04 ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε περίπου 1.700 σπίτια στη Ράφα, αφήνοντας περίπου 17.000 ανθρώπους άστεγους, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem.

Η Corrie ήταν μέρος μιας ομάδας περίπου οκτώ διεθνών ακτιβιστών που ενεργούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των κατεδαφίσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν από μάρτυρες και τα αποδεικτικά στοιχεία που αναφέρονται στο δικαστήριο, η Corrie σκαρφάλωσε πάνω σε ένα ανάχωμα μπροστά στην διαδρομή που ακολουθούσε η μπουλντόζα. 

“Στεκόταν πάνω σε ένα βουνό από χώματα,” είπε ο συνάδελφος της ακτιβιστής και αυτόπτης μάρτυρας Richard Purssell, από το Brighton. “Ο οδηγός δεν είναι δυνατόν να μην μπορούσε να την δει. Καθώς η μπουλντόζα ωθούσε την σωρό από τα χώματα, εκείνα υψώθηκαν περισσότερο, η Rachel υποχώρησε κάτω από το σωρό. Φαίνεται σαν να πιάστηκε το πόδι της. Ο οδηγός δεν έκοψε ταχύτητα. Αντιθέτως πέρασε από πάνω της, ενώ στη συνέχεια, έκανε όπισθεν με την μπουλντόζα και πέρασε πάλι πάνω από την Rachell “.

Ο Tom Dale, ένας 18χρονος από το Lichfield στο Staffordshire, δήλωσε: «Η μπουλντόζα πήγε προς το μέρος της πολύ αργά, ήταν απολύτως ορατή η Rachell, ακριβώς μπροστά τους. Δυστυχώς, αυτή δεν θα μπορούσε να κρατηθεί από κάπου καθώς γλιστρούσε προς τα κάτω. Μπορούσε ο καθένας να δει ότι βρισκόταν σε τραγική θέση, υπήρχε πανικός στο πρόσωπό της καθώς άρχισε να πέφτει. Όλοι οι ακτιβιστές που βρίσκονταν εκεί άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν προς την μπουλντόζα, προσπαθώντας να τους κάνουν να την σταματήσουν. Όμως εκείνοι απλά συνέχιζαν την πορεία της, μέχρι που συνέθλιψαν την Corrie. 

Μια ημέρα μετά το θάνατο της Corrie, ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, υποσχέθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ότι το Ισραήλ θα διεξάγει μια “πλήρη, αξιόπιστη και διαφανής” έρευνα για το περιστατικό.

Μέσα σε ένα μήνα ο Ισραηλινός Στρατός είχε ολοκληρώσει μια εσωτερική έρευνα υπό την ηγεσία του επικεφαλής του προσωπικού. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις του δεν είχαν κάποια ευθύνη και ότι ο οδηγός της μπουλντόζας δεν είχε δει την ακτιβίστρια, ότι δεν υπάρχουν ευθύνες και η υπόθεση έκλεισε. ‘Οπως ανέφερε ο Ισραηλινός στρατός : “Η Rachel Corrie δεν συνεθλίβη από την μπουλντόζα αλλά μάλλον χτυπήθηκε από ένα σκληρό αντικείμενο, πιθανότατα μια πλάκα από σκυρόδεμα το οποίο μετακινήθηκε ή γλίστρησε κάτω, καθώς το ανάχωμα της γης που στεκόταν υποχώρησε.” Η Corrie και άλλοι ακτιβιστές ISM είχαν κατηγορηθεί από τους ερευνητές του Ισραηλινού στρατού για  “παράνομη, ανεύθυνη και επικίνδυνη” συμπεριφορά.  Οι γονείς της Rachell άσκησαν αστική αγωγή εναντίον του κράτους του Ισραήλ.  Η υπόθεση είχε ξεκινήσει στο περιφερειακό δικαστήριο της Χάιφα το Μάρτιο 2010.

Ανάμεσα σε αυτούς που κατέθεσαν ήταν ο οδηγός της μπουλντόζας, ο οποίος κατέθεσε ανώνυμα πίσω από μια οθόνη για “λόγους ασφαλείας”. Έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η πρώτη φορά που είδε την ακτιβίστρια ήταν όταν είχε ήδη πεθάνει: “Δεν την είχα δει πριν από το περιστατικό. Είδα ανθρώπους να τραβάνε ένα σώμα έξω από τα χώματα”.

Οι ακροάσεις έληξαν τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Πηγή : http://www.guardian.co.uk/world/2012/aug/28/rachel-corrie-verdict-accident-judge?CMP=twt_fd

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο