Χρυσή Αυγή: Μπορεί η πολιτική και οικονομική ελίτ να σκοτώσει το τέρας που δημιούργησε;

Από τον Λεωνίδα Οικονομάκη
(ο Λεωνίδας Οικονομάκης είναι συντάκτης του περιοδικού  ROAR Magazine, μέλος του hiphop συγκροτήματος SocialWaste, και υποψήφιος διδάκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο . Ήταν επίσης φίλος του Παύλου. To πρωτότυπο άρθρο γράφτηκε αρχικά στα αγγλικά εδώ :  http://roarmag.org/2013/09/goldendawnpavlosfyssascrackdown/)

  Φαίνεται ότι η ελληνική ελίτ έχει αποφασίσει να απαλλαγεί από το νεο- ναζιστικό κόμμα μετά την δολοφονία του Παύλου . Αλλά μπορεί ποτέ η Πανδώρα να βάλει την συμφορά που έβγαλε από το κουτί πίσω στη θέση της;

” Τώρα , Κύριε , μπορείς να απολέσεις τον δούλο σου … “

Και έτσι , μόλις λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσας – a.k.a Killah P – από τους δολοφόνους με τις μαύρες μπλούζες  της Χρυσής Αυγής , φαίνεται ότι η ελληνική ελίτ έχει αποφασίσει να απαλλαγεί από το κόμμα και τις σκοτεινές δομές του . Αλλά μπορεί ο Δρ Φρανκενστάιν να σκοτώσει ποτέ το τέρας που δημιούργησε ; Και μπορεί η Πανδώρα να βάλει  το κακό πίσω στο κουτί της ;

Η δολοφονία του Παύλου ήταν η τελευταία σταγόνα για την ελληνική κοινωνία . Και φαίνεται ότι έχει θέσει σε κίνηση τους μηχανισμούς που θα οδηγήσουν  στην ποινικοποίηση της Χρυσής Αυγής , και ίσως ακόμη και στη διάλυσή της . Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία , και με την ελληνική κοινωνία ακόμα σε κατάσταση σοκ και να βγαίνει  στους δρόμους μαζικά απαιτώντας δικαιοσύνη και το τέλος της Χρυσής Αυγής , τόσο τα ελληνικά ΜΜΕ όσο και  η κυβέρνηση φαίνεται να έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν σοβαρά το θέμα καταργώντας σιγά σιγά την προηγούμενη άμεση ή έμμεση υποστήριξη που είχαν δείξει στο νεο-ναζιστικό κόμμα.

 Ξαφνικά εκθέσεις με συνεντεύξεις πρώην μελών της Χρυσής Αυγής έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στα ελληνικά ΜΜΕ . Οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια που προηγουμένως αφιέρωναν  σελίδες για να προβάλλουν  τις δράσεις και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής -, ακόμη και με παραστάσεις του τρόπου ζωής τους με πλαστά ρεπορτάζ , όπως εκείνο στο οποίο Χρυσή Αυγή φαίνεται να προστατεύει φτωχές ηλικιωμένες γυναίκες καθώς παίρνουν  τις συντάξεις τους από  τις τράπεζες ( αποδείχτηκε βεβαια,  ότι η «φτωχή κακόμοιρη γιαγιά»,  που είχαν επιλέξει για το ρεπορτάζ ήταν … η μητέρα ενός υποψήφιου της  Χρυσής Αυγής ) – ξαφνικά άρχισαν να δημοσιεύουν εκθέσεις για  την “σκοτεινή πλευρά” του κόμματος .

b2ap3_thumbnail_OutFascism_20130929-175519_1.jpg

Μια εφημερίδα δημοσίευσε και μια φωτογραφία από τις  τελευταίες στιγμές του Παύλου στην πρώτη σελίδα της , στο οποίο εμφανίζεται να πεθαίνει στην αγκαλιά της φίλης του , ο οποίος μαχαιρώθηκε από τους τραμπούκους της Χρυσής Αυγής με τον τίτλο : « Δεν ξεχνώ το φασισμό» . Άλλες εφημερίδες είχαν πρωτοσέλδια τις ομολογίες πρώην μελών της Χρυσής Αυγής , στις οποίες παραδέχονται ότι είχαν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα από πρώην και νυν αξιωματικούς  του στρατού, ότι η οργάνωση έχει στην κατοχή της παράνομα όπλα παρά για να χρησιμοποιηθούν , «όταν έρθει η ώρα». Αποκαλύπτουν ότι η σημερινή αστυνομία – «πολλοί από αυτούς » , – είναι μέλη της Χρυσής Αυγής και καλύπτουν  το κόμμα όποτε μπαίνει σε μπελάδες , παρέχοντας σε μέλη του κόμματος ακόμα και επίσημα διαβαθμισμένα έγγραφα της αστυνομίας , συμπεριλαμβανομένων των αυτοπτών μαρτύρων της δολοφονίας του Παύλου .

Φαίνεται επίσης – σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα – ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν ένας στόχος της Χρυσής Αυγής , λόγω των αντιφασιστικών  τραγούδιών  του, και ότι η απόφαση για τη δολοφονία του ήρθε από πάνω , από τους βουλευτές και τον αρχηγό του κόμματος , οι οποίοι ενημερώθηκαν και αποφάσισαν (παρήγγειλαν την δολοφονία θα ήταν πιο ακριβές ) τα πάντα , και στους οποίους τα δευτερεύοντα μέλη είναι τυφλά υπάκουοι . Την ίδια στιγμή , τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας ξαφνικά άρχισαν να δείχνουν τις δημόσιες συνεντεύξεις πρώην μελών της Χρυσής Αυγής, που παραδέχονταν τις  δολοφονικές ενέργειες της .

Μετά από αυτές τις εξελίξεις , η ελληνική κυβέρνηση , επίσης, επιτέλους αντέδρασε . Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης , κ. Δένδιας , υπέβαλε πλήρη φάκελο με 32 επιθέσεις της  Χρυσής  Αυγής  στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να εξετάσει τις επιθέσεις και να αποφασίσει κατά πόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις  για την ανάληψη νομικής δράσης κατά του κόμματος . Την ίδια στιγμή , ο Δένδιας διέταξε τις αστυνομικές αρχές να εξετάσουν τις κατηγορίες για την σχέση της Χρυσής Αυγής με αστυνομικούς,  το οποίο οδήγησε στην παραίτηση  δύο υψηλόβαθμων αξιωματικων της αστυνομίας μέχρι τώρα . Ο υπουργός άμυνας , ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε επίσης από τον επικεφαλής του στρατού, να διερευνήσει την σχέση μεταξύ των σημερινών αξιωματικών του στρατού και της Χρυσής Αυγής , μια υπόθεση η οποία – όπως λένε οι φήμες – εξετάζεται επίσης από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών .

b2ap3_thumbnail_GoldenDawnRiotGear_20130929-175638_1.jpg

Αλλά … μισό λεπτό ! Τα γνωρίζαμε ήδη όλα αυτά τα πράγματα, έτσι δεν είναι;  Το ελληνικό αντιφασιστικό κίνημα το φωνάζει εδώ και χρόνια ! Αρκετά βίντεο  αστυνομικών που συνεργάζονται με την Χρυσή Αυγή έχουν εμφανιστεί στο YouTube τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ακόμα και την ημέρα της διαδήλωσης μετά τη δολοφονία του Παύλου ένα τέτοιο βίντεο διαδώθηκε ευρέως στο διαδίκτυο . Την ίδια στιγμή , ακόμη και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής  έχουν ανοιχτά παραδεχθεί ότι περισσότερο από το 50 % της ελληνικής αστυνομίας είναι ψηφοφόροι και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής , ενώ οι γιατροί και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών στην Ελλάδα, ποτέ δεν σταμάτησαν  να φωνάζουν για τις δολοφονικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, που έχουν  κοστίσει τη ζωή πολλών μεταναστών τα τελευταία χρόνια .

Επίσης πολύ γνωστή είναι η περίπτωση των ειδικών δυνάμεων του στρατού που φώναζαν  ρατσιστικά συνθήματα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα . Ωστόσο, τόσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια τότε , και όχι μόνο αυτό , αλλά υμνούσαν κιόλας  τις αρετές της Χρυσής Αυγής και των βουλευτών της . Κάποιοι «καλλιτέχνες» είχαν επίσης εκφράσει  θετικές απόψεις για την Χρυσή Αυγή και  φυσικά προωθήθηκαν οι δηλώσεις τους, μαζικά από τα ελληνικά ΜΜΕ , ενώ το ίδιο ισχύει και για ορισμένους  νεοφιλελεύθερους πολιτικούς, όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών , Ντόρα Μπακογιάννη . Και έτσι τίθεται το ερώτημα : γιατί εθελοτυφλούσαν  τότε ; Και γιατί αποφάσισαν να αναλάβουν δράση τώρα ;

Το δεύτερο ερώτημα είναι πιο εύκολο να απαντηθεί : γιατί η δολοφονία του Παύλου ξύπνησε την ελληνική κοινωνία από το λήθαργό της και έκανε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει, ότι οι άνθρωποι δεν θα δεχτούν εύκολα πλέον τις δολοφονικές ενέργειες Χρυσής Αυγής . Μια καλή ένδειξη για αυτό είναι ότι η Χρυσή Αυγή ανέβαλε τα εγκαίνια  των νέων γραφείων της  στη Δράμα και στην Καβάλας  μετά την έντονη λαϊκή κατακραυγή , ενώ έκλεισε τα γραφεία της στην Ιεράπετρα ( Κρήτη) και κρύβει το σήμα της από άλλα γραφεία.

b2ap3_thumbnail_PavlosRiot06_20130929-175750_1.jpg

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις , η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής είναι σε ελεύθερη πτώση , αφού κατέρρευσε στο 5,8%, από το 12 % περίπου που είχε σκοράρει μόλις λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία του Παύλου . Ως εκ τούτου, είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι πλέον μια ” καμένη κάρτα” για την ελληνική εταιρική ελίτ και το πολιτικό κατεστημένο ( ας μην ξεχνάμε ότι οι ελληνικές εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια ανήκουν σε ένα μικρό αριθμό  ομίλων , πολλές από τις οποίες έχουν σχέσεις συγγένειας με – τι έκπληξη – τα βασικά πολιτικά κόμματα της χώρας ) .

Το πρώτο ερώτημα είναι πολύ πιο δύσκολο να απαντηθεί , όμως: αν τα ελληνικά ΜΜΕ και η κυβέρνηση γνώριζαν για τις δολοφονικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής , γιατί είχαν αποφασίσει να κάνουν τα στραβά μάτια  μέχρι σήμερα; Θεωρώ πως υπάρχουν βασικά τρεις λόγοι :

Πρώτον , ας μην ξεχνάμε ότι μόλις δύο χρόνια νωρίτερα , με τη διαδικασία που τέθηκε σε κίνηση, με την κατάληψη της πλατείας Συντάγματος και τις άλλες πλατείες της Ελλάδας, η ελληνική κοινωνία ριζοσπαστικοποιήθηκε σε πρωτοφανή βαθμό , θέτοντας σε κίνδυνο το  δικομματικό πολιτικό σύστημα , καθώς και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που προωθούνται από τις διαδοχικές κυβερνήσεις . Στη θέση του, το κίνημα των πλατειών απαίτησε την αυτονομία , την ευθυγράμμιση και την άμεση δημοκρατία . Γειτονιές σε όλη τη χώρα βιώσαν αυτό το «όνειρο» μέσα από πολλές συνελεύσεις γειτονιάς , ενώ μια σειρά από κινήματα έθεσαν σε αμφισβήτηση  τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Τρόικας και των ελληνικών κυβερνήσεων . Η Χρυσή Αυγή έπαιξε το ρόλο της διακοπής και της απόσπασης της προσοχής από αυτή τη ριζική διαδικασία και τον αναπροσανατολισμό προς την πάλη ενάντια στο φασισμό ,η οποία έγινε η νούμερο ένα προτεραιότητα για την ελληνική αριστερά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών .

Δεύτερον , η Χρυσή Αυγή εμφανίστηκε σε πολλές περιπτώσεις ως προστάτης των συμφερώντων των επιχειρηματιών,  – όπως στην περίπτωση των εργαζομένων στα ναυπηγεία Περάματος – με  άμεση και βίαια επίθεση ενάντια στα αριστερά συνδικάτα των εργαζόμενων . Με μια ρητορική για την προστασία των ” Ελληνικών” επενδύσεων,  όσο και των  «πλοιοκτητών μας» που απασχολούν Έλληνες εργαζόμενους , αντί μετανάστες, είχαν τρομοκρατήσει τις Ενώσεις των ελλήνων εργατών και με τον δικό τους τρόπο, βοήθησαν στη διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ και προώθησαν τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα τους.

b2ap3_thumbnail_PoliceAntifascistDemonstration_20130929-180019_1.jpg

Τρίτον , η Χρυσή Αυγή ήταν εκεί για να τρομοκρατεί όλες τις ελεύθερες φωνές που ακούγονταν  κατά της νεοφιλελεύθερης και φασιστικής πολιτικής  της χώρας . Όπως ανέφεραν πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής σε συνεντεύξεις τους , ο Παύλος Φύσσας αποτελούσε στόχο εξαιτίας των αντιφασιστικών τραγουδιών του.  Και είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε ένα αίσθημα φόβου σε όλη τη χώρα, όταν ερχόταν η στιγμή να επικρίνει κάποιος την Χρυσή Αυγή . Οφείλω να ομολογήσω εδώ, ότι ακόμη και στην περίπτωση του μικρού μου hip- hop γκρουπ και το επερχόμενο άλμπουμ μας, το οποίο εμπεριέχει μια σειρά από antifa τραγούδια , είχαμε την ανησυχία ότι μπορεί να γίνουμε στόχος ή να δεχτούμε  απειλές από την Χρυσή Αυγή .

Φαίνεται ότι μετά τη δολοφονία του Παύλου , όμως , η ελληνική ελίτ έχει αποφασίσει ότι η Χρυσή Αυγή δεν τους είναι χρήσιμη πια , και έχει εγκαταλείψει  τον  πρώην σύμμαχό της . Την ίδια στιγμή , ενώ το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της αριστεράς ( ΣΥΡΙΖΑ ), φαίνεται να ξεπερνά το κυβερνών συντηρητικό κόμμα ( ΝΔ ) στις δημοσκοπήσεις , όπως δείχνουν τα πράγματα η ΝΔ αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχέδιό της για σχηματισμό ενός συνασπισμού με τη Χρυσή Αυγή – το οποίο όπως είχαν παραδεχτεί το σκεφτόντουσαν  – και και αντί αυτού να διαλύσει το κόμμα . Προκειμένου , βέβαια, να μπορέσουν έτσι να λάβουν τα εύσημα για την πάταξη του ναζισμού, κλέβοντας και τις δεξιές ψήφους.

Ωστόσο, τώρα είναι πολύ αργά .

Αν η ελίτ και η κυβέρνηση της χώρας είχε αποφασίσει να αντιμετωπίσει Χρυσή Αυγή νωρίτερα – και ήξερε για τις εγκληματικές δράσεις της  – πολλοί άνθρωποι δεν θα είχαν δεχτεί άγριους ξυλοδαρμούς στους δρόμους της Αθήνας και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα . Πολλοί ακτιβιστές antifa δεν θα είχαν υποστεί βασανιστήρια στο αρχηγείο της αστυνομίας και άλλοι δεν θα είχαν τραυματιστεί από τους φασίστες ή τους συνεργάτες τους στην αστυνομία κατά τη διάρκεια των antifa διαδηλώσεων ή διάφορων δράσεων. Την ίδια στιγμή , το ελληνικό αριστερό κίνημα θα ήταν σε θέση να αναπτύξει περαιτέρω την ριζική άμεση δημοκρατική πρόταση του, και πολλές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν στην απώλεια θέσεων εργασίας και ζωής ( τα ποσοστά αυτοκτονιών έχουν ανεβεί στα ύψη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ) μπορεί να είχαν ανατραπεί. Και , πάνω απ ‘όλα , ο Shehzad Luqman και ο Παύλος Φύσσας θα ήταν ζωντανοί σήμερα …

b2ap3_thumbnail_PavlosKillingSite_20130929-180057_1.jpg

Και κάτι ακόμα : Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό είναι ακόμα δυνατό να ανατραπεί μια διαδικασία που τόσο η κυβέρνηση όσο και η ελίτ έδωσαν την δυνατότητα να αναπτυχθεί και να φτάσει βαθιά στην ελληνική κοινωνία . Μιλώ εδώ για την διείσδυση της Χρυσής Αυγής στην αστυνομία , το στρατό και τις εργατικές γειτονιές των μεγάλων πόλεων της χώρας . Ακόμη και αν η κυβέρνηση διαλύσει το κόμμα και τιμωρήσει τους ηγέτες του, οι βάσεις του φασισμού είναι ακόμα εκεί . Θα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα δηλητηριάζονται από την δολοφονική ιδεολογία τη Χρυσής Αυγής , μια εξέλιξη που θα είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί .

Η κόρη του ηγέτη του κόμματος ήδη έγραψε μια ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της, ζητώντας τους να πουν «μέχρι ποιο βαθμό είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για το κίνημα, αν είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους». Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι στην ελληνική αστυνομία, που  δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι με τις τελευταίες εξελίξεις , και είμαι βέβαιος ότι το ίδιο ισχύει και για το στρατό . Πώς πρόκειται να αντιδράσουν ; Και η Χρυσή Αυγή πρόκειται να πέσει χωρίς μάχη ; Στο τέλος της ημέρας , είναι δυνατόν ο Dr Frankenstein  να σκοτώσει το τέρας που δημιούργησε ; Και μπορεί η Πανδώρα να βάλει το κακό πίσω στο κουτί της ;

Αυτές είναι ερωτήσεις, που η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να απαντήσει . Και οι απαντήσεις δεν θα είναι εύκολες.

(μετάφραση Sylvia)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο