Ενημέρωση από τη δίκη του συνδικαλιστή απεργού πείνας Χασάν Μπιμπέρ για την έκδοσή του στην Τουρκία

b2ap3_thumbnail_hasan1.jpg

 

γράφει η filistina

Ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή 8 Νοέμβρη, γύρω στις 1.30μμ, η δίκη του συνδικαλιστή, συγγραφέα και ποιητή Χασάν Μπιμπέρ στον Άρειο Πάγο, για την υπόθεση της έκδοσής του  στην Τουρκία. Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί την επόμενη Παρασκευή.

Ο κρατούμενος, φανερά καταβεβλημένος από την απεργία πείνας (σήμερα στην 46η μέρα) μίλησε για τις διώξεις του στην Τουρκία, που έχουν ξεκινήσει από το 2003, και την αίτηση ασύλου του από το ελληνικό κράτος. Στην απολογία του, ανάμεσα σε άλλα είπε ότι διώκεται για την πολιτική του δράση, επειδή είναι συνδικαλιστής:

“(…) το 2003 έκαναν έφοδο στο σπίτι μου και με χτύπησαν μπροστά στα παιδιά μου. Με ανέβασαν στα βουνά (…)με είχαν κρεμάσει από τους καρπούς, μου έκαναν ηλεκτροσόκ. Έγινε δικαστήριο και αφέθηκα ελεύθερος. (…) Μετά ένα μήνα ξανάρθαν στο σπίτι μου με πήραν (…) μου χτύπαγαν το κεφάλι σε σίδερα και τζάμια.  Τότε είχαν κατέβει σε απεργία διαρκείας οι ναυτεργάτες σε 70 λιμάνια για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψή μου. Το 2004, μετά από παρόμοια συνωμοσία με φυλάκισαν για 5 1/2 μήνες, στην Άγκυρα, για προπαγάνδα κατά της κυβέρνησης. Αφέθηκα ελεύθερος και το 2010 μού επιβλήθηκε ποινή 7 χρόνων. Τότε ζήτησα άσυλο στην Ελλάδα μεάλλο όνομα για να μη με εντοπίσουν”.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του κρατουμένου, ο Χασάν Μπιμπέρ δεν θα ‘πρεπε να εκδοθεί στην Τουρκία, αφενός γιατί εκκρεμεί η αίτηση ασύλου του και αφετέρου διότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης απαγορεύεται η επαναπροώθηση, αφού υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα αν εκδοθεί στην Τουρκία. Οι συνήγοροι ανέφεραν τα γνωστά “Λευκά Κελιά” ή Φυλακές “Τύπου F” στην Τουρκία,  τα βασανιστήρια, τις κατασκευασμένες συλλήψεις και την μη απόδοση δικαιοσύνης στην Τουρκία.

Στην κατάθεσή του ως μάρτυρας υπεράσπισης, ο Τάσος Κουράκης, είπε ότι ο Χασάν Μπιμπέρ κινδυνεύει  ιδιαίτερα αν εκδοθεί  στην Τουρκία,   λόγω της  συνδικαλιστικής του δράσης σε διεθνές επίπεδο – κάτι που δεν αρέσει καθόλου στην Τουρκία. Ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός και ο συνδικαλιστής Παύλος Αντωνόπουλος κατέθεσαν επίσης ως  μάρτυρες υπεράσπισης.

Ενδιαφέρον  είναι ότι στην αρχή της δίκης η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να της αναφέρει ο Χασάν Μπιμπέρ τους τίτλους των έξι βιβλίων που έχει γράψει, τον εκδοτικό οίκο που εκδόθηκαν και επίσης ρώτησε αν κυκλοφορούν ελεύθερα αυτά τα βιβλία  στην Τουρκία.

Λεπτομέρεια από τη δίκη: η άρνηση του αστυνομικού-φύλακα του Χασάν Μπιμπέρ να βγάλει τις χειροπέδες από τον κρατούμενο ενώ το είχε ζητήσει επανειλημμένα η πρόεδρος του δικαστηρίου. Αφού διαμαρτυρήθηκε αρκετές φορές – ότι πρόκειται για “ειδικό κρατούμενο” – τελικά αφαίρεσε τις χειροπέδες.

Η  κατάσταση της υγείας  των απεργών πείνας είναι σε κρίσιμο σημείο. Χθές μεταφέρθηκαν βίαια στο νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας οι   Erdğan Çakır και Mehmet Yayla, ενώ οι Ahmet Yüksel   και Hasan Biber μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των φυλακών. Μέχρι στιγμής δεν τους έχει χορηγηθεί καμιά θεραπεία αφού οι ίδιοι αρνιούνται την οποιαδήποτε παρέμβαση στον αγώνα τους.

 

b2ap3_thumbnail_hasan2.jpg

 

 

Η τελευταία ιατρική γνωμάτευση στις 7/11/2013

“Εξέτασα σήμερα για τρίτη φορά, τους κρατούμενους απεργούς πείνας κκ Hasan BIBER 55 ετών, Erdogan CAKIR 48 ετών, Ahmet DUZGUN YUKSEL 51 ετών, καθώς επίσης τον κκ Mehmet YAYLA 33 ετών, που έκανε απεργία πείνας έως προχθές, οπότε και σταμάτησε, όντας σε βαριά κατάσταση, και εφ’ όσον το αίτημά του να μην εκδοθεί στην Τουρκία έγινε αποδεκτό.

Εξ αυτών:

1. Ο κ. Hasan BIBER, που διανύει την 42η ημέρα απεργίας πείνας, έχει χάσει συνολικά το 12.1 % του σωματικού του βάρους. Εμφανίζει δυσανεξία στο κρύο, εντονώτατη καταβολή, δυσκολία στη βάδιση και στην έγερση, εύκολη κόπωση, ενώ πιθανά εμφανίζει επεισόδια υπογλυκαιμίας, δεδομένου ότι αναφέρει προλιποθυμικές τάσεις με έντονη εφίδρωση. Ορθοστατική υπόταση και σκοτοδίνη κατά την έγερση. Αιμωδίες άκρων χειρών και προκάρδια άλγη που συνοδεύονται από αίσθημα ναυτίας. Έχει εμφανή απώλεια λίπους και μυϊκού ιστού. Επιπρόσθετος παράγοντας κινδύνου είναι, πέραν της ηλικίας του, και το γεγονός ότι, όπως αναφέρει, έχει κάνει ξανά απεργία πείνας, δύο φορές στο παρελθόν (14 ημέρες το 1994 και 10 ημέρες το 1997).

2. Ο κ. Erdogan CAKIR, που διανύει την 45η ημέρα απεργίας πείνας, είχε χάσει συνολικά το 18.7 % του σωματικού του βάρους, χθές .Σήμερα δεν ζυγίστηκε, διότι η βαρύτατη συνολική του κατάσταση δεν επέτρεπε πολλές μετακινήσεις, καθώς επίσης δεν ελέγχθηκε για ορθοστατική υπόταση. Είχε ψυχρά άκρα, και η αρτηριακή του πίεση ήταν 80/50 mmHg, είχε υπογλυκαιμία την ώρα της εξέτασης. Έχει τραγική απώλεια μυϊκού ιστού και εμφανείς μυϊκές ατροφίες. Η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί από σοβαρά επεισόδια επιγαστραλγίας και εμέτων. Αδυνατεί να λάβει την ποσότητα υγρών που απαιτείται από το στόμα. Αρνείται σχετική φαρμακευτική αγωγή. Έχει κάνει ξανά απεργία πείνας, δύο φορές στο παρελθόν (πολλαπλά 10ήμερα το 1994, 1995, και 41 ημέρες το 1999).

Οι ανωτέρω κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο ιατρείο με τροχήλατο κάθισμα, διότι αδυνατούν να μετακινηθούν αφεαυτών.

3. Ο κ. Ahmet DUZGUN YUKSEL, ο οποίος έκανε απεργία πείνας επί 30 ημέρες (24/9/2013 έως 23/10/2013) και ξεκίνησε πάλι από την 31η /10ου, διανύει δηλαδή την 38η ουσιαστικά ημέρα απεργίας πείνας με ένα μικρό μεσοδιάστημα σίτισης, έχει συνολικά χάσει το 12.9 % του σωματικού του βάρους (2 Kg αυτήν την εβδομάδα).
Δεν έχει εμφανίσει ακόμη υπογλυκαιμίες, όπως κατά την πρώτη περίοδο, εμφανίζει όμως ορθοστατική υπόταση και ελαφρά σκοτοδίνη κατά την έγερση.

4. Τέλος, ο κ. Mehmet YAYLA, που σταμάτησε όπως προαναφέρθηκε την 4η 11ου, μετά από συνολικά 40 ημέρες, και διανύει την κρίσιμη περίοδο της επανασίτισης, είναι αιμοδυναμικά σταθερός, ωχρός, εμφανώς αδυνατισμένος με απώλεια λίπους και μυϊκού ιστού, ενώ έχει έντονα προβλήματα από το γαστρεντερικό σύστημα.

Συμπέρασμα: Οι κκ Hasan BIBER και Erdogan CAKIR, βρίσκονται σε βαριά, ΑΜΕΣΑ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, και, σίγουρα, για μόνιμες βλάβες στην υγεία τους, κατάσταση. Παρομοίως βαριά κατάσταση προβλέπεται στο άμεσο μέλλον και για τον κ. Ahmet DUZGUN YUKSEL, εφ ‘όσον συνεχίσει την αποχή από τη σίτιση. Μετά από μακρά συζήτηση, έγινε απολύτως σαφές από πλευράς τους, ότι εμμένουν στην απόφασή τους να μην δεχτούν ιατρική βοήθεια, και να θυσιάσουν τις ίδιες της ζωές τους προκειμένου να μην εκδοθούν.
Το εάν το άμεσο μέλλον τους είναι ο βέβαιος θάνατος μένει να μας το γνωστοποιήσει το ίδιο το Ελληνικό Κράτος και οι δομές του.

Όλγα Κοσμοπούλου
Παθολόγος, επιμελήτρια Α ΕΣΥ
Μέλος ΕΓ ΟΕΝΓΕ
Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά”

 

Διαβάστε και:  Ποιοί είναι οι Τούρκοι πολιτικοί κρατούμενοι που βρίσκονται σε απεργία πείνας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χασάν Μπιμπέρ: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χασάν Μπιμπέρ από τις φυλακές Κορυδαλλού

undefined

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

3 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
3 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο