Με ξέχειλη προκατάληψη άρχισε η δίκη του Τάσου Θεοφίλου

b2ap3_thumbnail_tassios2.jpgΑνοιχτά έδειξε τις προθέσεις του ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Χατζηαθανασίου στη δίκη του Τάσου Θεοφίλου, που ξεκίνησε σήμερα στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στο κτιριακό συγκρότημα του Εφετείου στην Λουκάρεως.
Επέμεινε να απαγγείλει την κατηγορία και να διαβάσει τον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας, παρά την απόλυτα δικαιολογημένη και νομικά αιτιολογημένη αντίρρηση των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι διά του Σπ. Φυτράκη υποστήριξαν ότι αυτές είναι διαδικαστικές πράξεις που δεν πρέπει να γίνουν, δεδομένου ότι για σήμερα έχει κηρυχτεί από το Δικηγορικό Σύλλογο αποχή στην οποία συμμετέχουν και οι τρεις συνήγοροι.

O πρόεδρος όχι μόνο επέμεινε να διαβαστεί ο κατάλογος των μαρτύρων, αλλά και υπέδειξε στους συνηγόρους να ζητήσουν άδεια από το Δικηγορικό Σύλλογο να παραστούν στο δικαστήριο (!), με το επιχείρημα ότι έχουμε πρόβλημα προσωρινής κράτησης, ο χρόνος της οποίας κινδυνεύει να εξαντληθεί στις 18/2/2014. Η πρόταση αυτή του προέδρου, και μάλιστα προς συνηγόρους με γνωστό «βεληνεκές», ξεπέρασε κάθε όριο και ήταν επόμενο να προκαλέσει την αντίδρασή τους.

Ο Σ. Φυτράκης αρχικά του ανταπάντησε ότι υπάρχουν δύο προσωρινά εντάλματα κράτησης.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο συνήγορος Κ. Παπαδάκης, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπενθυμίζοντας την παράγραφο 7 του άρθρου 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με την οποία η αποχή των δικηγόρων αποτελεί λόγο ανωτέρας βίας για την αναβολή της δίκης και γι’ αυτό δεν χωρά σε μια τέτοια περίπτωση η λύση της διακοπής για μερικές μέρες. Ο εντολέας μας, συνέχισε ο Κ. Παπαδάκης, συντάσσεται με την άποψή μας για αναβολή της δίκης και βέβαια υπάρχει ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η δίκη μέσα στο δεκαοχτάμηνο. Θύμισε, ακόμη, ότι υπάρχουν δύο εντάλματα προσωρινής κράτησης του Τ. Θεοφίλου και μόλις λήξει το πρώτο θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο, όπως έγινε στην περίπτωση του Κ. Σακκά, που οι εφέτες παρέτειναν την προσωρινή του κράτηση για 36 μήνες. Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτη παρέμβαση η δήλωση του προέδρου να πάρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης άδεια από το ΔΣΑ.

Η συνήγορος Α. Παπαρρούσου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ορθή νομική σκέψη δεν πρέπει να προβάλει ως δικαιολογητικό λόγο για τη αναβολή ή μη της δίκης την παρέλευση του 18μηνου, για να τη διακόψει ο πρόεδρος λέγοντας ότι υπάρχουν τέτοιοι λόγοι, όπως είναι για παράδειγμα ο κίνδυνος τέλεσης νέων, όμοιων ή παραπλήσιων, αδικημάτων! Με την τοποθέτησή του αυτή ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε ανοιχτά, ότι έχει ήδη σχηματίσει πεποίθηση για την ενοχή του Τ. Θεοφίλου. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε τη συνήγορο, που έσπευσε να τονίσει:  δεν θα θέλαμε ν’ αρχίσουμε αυτή τη δίκη με την πεποίθηση ενοχής από την πλευρά σας.

Ο Σ. Φυτράκης παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό για τα δύο εντάλματα προσωρινής κράτησης και τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το 18μηνο, γιατί σύμφωνα με τη συντηρητική ερμηνεία των δικονομικών ζητημάτων υπάρχουν δύο βουλεύματα και έτσι η προσωρινή κράτηση θα παραταθεί. Αρα δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα από την αναβολή της δίκης.

Η εισαγγελέας Οικονόμου, εμμέσως πλην σαφώς, συντάχθηκε με την άποψη του προέδρου, ότι άμα λήξει το 18μηνο και αποφυλακιστεί ο Τ. Θεοφίλου μπορεί να διαπράξει και άλλα, όμοια ή παραπλήσια, αδικήματα. Επικαλούμενη το ότι στις αρχές Φλεβάρη λήγει το πρώτο ένταλμα, πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα για αναβολή της δίκης και να διακοπεί η δίκη για άλλη μέρα.

Οι συνήγοροι επανήλθαν με δευτερολογίες, στις οποίες ανέπτυξαν παραπέρα τις απόψεις τους για το ότι είναι επιβεβλημένη η αναβολή της δίκης και δεν χωρά άλλη αντιμετώπιση.

Το δικαστήριο, παραβιάζοντας το άρθρο 349 παρ.7 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αποφάσισε τη διακοπή της δίκης για την Τετάρτη 13 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα Δ70Ζ, στον 1ο όροφο του Εφετείου. Το σύνθημα των παριστάμενων αλληλέγγυων («Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά») ήταν η τελευταία εικόνα, καθώς το δικαστήριο αποχωρούσε από την έδρα.

Πηγή: Κόντρα

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο