Συνέντευξη τύπου για την παγκόσμια ημέρα HIV/AIDS – Τα φετινά στοιχεία για τον ιό

b2ap3_thumbnail_stipou.PNGΚατά τη διάρκεια του διημέρου εκδηλώσεων για τον HIV, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Aids/HIV (1 Δεκεμβρίου), οι ΜΚΟ Praksis, Θετική Φωνή και Κέντρο Ζωής παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην αίθουσα 9.84 στην Τεχνόπολις στο Γκάζι.

Εκεί ο κ. Τζανέτος Αντύπας από την Praksis παρέθεσε στοιχεία σχετικά με το HIV/AIDS για το 2013.

Σε ότι αφορά την Ευρώπη διακρίνεται η αύξηση των νέων διαγνώσεων HIV κατά 113%, η οποία εστιάζεται κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, και συνδέεται με την έλλειψη προγραμμάτων πρόληψης και χορήγησης αντιρετροϊκής αγωγής.

Οι καθυστερημένες διαγνώσεις HIV αυξήθηκαν κατά 49%, ενώ διακρίνεται μείωση των περιστατικών συνδρομου της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) κατά 48%, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει μια επιδημιολογική επιτήρηση στις χώρες εκτός ανατολικής Ευρώπης.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του 10μήνου έως 31/10/2013 που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ από τις μονάδες ειδικών λοιμώξεων, φαίνεται να υπάρχει μείωση νέων περιστατικών κατά 25,14%.

Πιο συγκεκριμένα σε ελέγχους που έγιναν το αντίστοιχο 10μηνο του 2012 υπήρξαν συνολικά 1058 περιστατικά ενώ το φετινό 10μηνο μειώθηκαν στα 792.

Οι 258, έναντι 284 για το 2012 αφορούσαν ομοφυλόφιλους άντρες, ενώ σημαντική μείωση υπάρχει στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών αφού το φέτος διαγνώστηκαν 230 περιστατικά έναντι 506. Τα περιστατικά που αφορούσαν ετεροφυλόφιλους ήταν 98, έναντι 115.

Σε γενικές γραμμές ο HIV δείχνει να επιπολάζεται κυρίως στους άντρες που κάνουν σεξ με άντρες, ενώ το 2012, σε σχέση με το 2011 ακολούθησε ταχύτατη ανοδική πορεία στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Ο κ. Τζανέτος αναφέρθηκε στις δημόσιες δομές ελέγχου για HIV στην Ελλάδα, οι οποίες όπως ανέφερε αντιμετωπίζουν προβλήματα σε ότι αφορά το κόστος, την ιδιωτικότητα, και το μη φιλικό περιβάλλον-ωράριο. Το κενό αυτό όπως ανέφερε καλύπτεται από τις ΜΚΟ οι οποίες έχουν δημιουργήσει τα δικά τους εργαστήρια όπου παρέχονται δωρεάν εξετάσεις, με σεβασμό στην ανωνυμία και σε φιλικό περιβάλλον-ωράριο.

Σε αυτές τις δομές φέτος μέχρι τις 15/11 εξετάστηκαν 5263 άτομα από τα οποία 41 βρέθηκαν θετικά στον HIV.

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=ud8wBhf3kkk","width":"800","height":"450"}

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δεν έλειψαν οι αναφορές στη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών, οι οποίες σύμφωνα με τις ΜΚΟ, οδήγησαν πολλούς ανθρώπους στο να φοβούνται να εξεταστούν.

Η συμπεριφορά των δυο τότε υπουργών χαρακτηρίστηκε ως ένα πολιτικό παιχνίδι, ενώ έγινε αναφορά στις νομικές κινήσεις των ΜΚΟ εναντίον όλων των υπευθύνων.

Διαψεύστηκε ο ισχυρισμός του Λοβέρδου ότι για την εξάπλωση του Aids στην Ελλάδα ευθύνονται οι εκδιδόμενες γυναίκες, όπως και ο πρόσφατος ισχυρισμός ότι υπάρχουν τοξικομανείς που κολλούν επιτηδευμένα τον ιό προκειμένου να λάβουν το προβλεπόμενο επίδομα υγείας.

{"video":"http://www.youtube.com/watch?v=h8iHWg1sxYo","width":"800","height":"450"}

undefined

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

19 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
19 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο