Συνέντευξη Τύπου για το αίτημα των ΗΠΑ να ανακριθούν οι Τούρκοι πολιτικοί κρατούμενοι

syn_20131204-195700_1.jpg

 

γράφει η filistina

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη  στην ΑΔΕΔΥ, μετά από ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης  για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν  ότι Αμερικανοί πράκτορες ζητούν να ανακρίνουν τους πολιτικούς κρατούμενους από την Τουρκία, Ahmet Düzgün Yüksel και  Erdoğan Çakır, οι οποίοι  κρατούνται στον Κορυδαλλό.

Μέσα από έγγραφο που αποκαλύφθηκε στη δίκη του Χασάν Μπιμπέρ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απαιτεί την ανάκριση των κρατουμένων,  και στις 29 Νοεμβρίου, με άδεια και έγκριση του ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης,  ένας Ανακριτής ένα διερμηνέας και 2 πράκτορες του FBI απαίτησαν να γίνει η ανάκριση. Οι κρατούμενοι αρνήθηκαν την ανάκριση και δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν μόνο τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Στη Συνέντευξη Τύπου οι δικηγόροι, Ιωάννα Κούρτοβικ και Αλέκα Ζορμπαλά, μίλησαν  για τις τελευταίες εξελίξεις και στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις.

Η κ. Ιωάννα Κούρτοβικ  αναφέρθηκε στην παρέμβαση των ΗΠΑ στην ελληνική δικαιοσύνη – κάτι που πρώτη φορά μαθαίνουμε επίσημα ότι συμβαίνει  και που στηρίζεται σε μια σύμβαση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής με την  Ελλάδα που υπογράφηκε το 2000 επί Χρυσοχοΐδη. Σημαντικό είναι ότι η χρήση της σύμβασης   δεν αφορά μόνο στους 5 Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους αλλά και στους 3  Έλληνες  που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση. Τόνισε δε, ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές οφείλουν να είναι ανεξάρτητες. 

Ανάμεσα στα στοιχεία που ζητάνε οι HΠA είναι ηλεκτρονικές  πληροφορίες όπως, μηνύματα,  ιστοτόπους, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, τηλεφωνήματα καθώς και DNA των κρατουμένων. Όμως, οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν ζητάνε μόνο προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες  σχετικά με τους κρατούμενους αλλά ζητούν να τεθούν στη διάθεσή τους  και στοιχεία ατόμων που συνδέονταν μαζί τους, κάτι που συνιστά προσβολή του ιδιωτικού χώρου των υπόπτων αλλά και όσων επικοινωνούσαν μαζί τους,  είπε η κ. Κούρτοβικ.

Η κ. Αλέκα Ζορμπαλά τόνισε ότι συμβάσεις σαν κι αυτή που χρησιμοποιείται στην  προκειμένη περίπτωση, συνιστούν παραβιάσεις του Συντάγματος και οδηγούν στην απόλυτη κατάργηση όλων των δικαιωμάτων των κρατουμένων.  Χαρακτηριστικά είπε ότι συμβάσεις αυτές  δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια να καταπνιγεί οποιαδήποτε αντίσταση , όχι μόνο στην Αμερική αλλά οπουδήποτε στον κόσμο.. Η άμεση  ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης στο  αίτημα των Αμερικανικών Υπηρεσιών αποδεικνύει την πρόθεσή της για μια «πλήρη καθιέρωση του θεσμού του υπόπτου», όπως είπε η κ Ζορμπαλά.  Η κ. Αλέκα Ζορμπαλά εξέφρασε τους φόβους της για τυχόν μελλοντικά αιτήματα έκδοσης κρατουμένων στην Αμερική, αναφέροντας ότι έως σήμερα μόνο ποινικοί κρατούμενοι έχουν εκδοθεί  στην Αμερική.

Παρεμβάσεις έκαναν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και ο Παύλος Αντωνόπουλος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Η Επιτροπή αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν  καλεί   τον ελληνικό λαό, τις οργανώσεις και τα κόμματα της Αριστεράς, τους Δημοκρατικούς Μαζικούς Φορείς, τα Συνδικάτα και κάθε Δημοκράτη Επαναστάτη να δείξουν ευαισθησία στο ζήτημα αυτό, και να σταθούν αλληλέγγυοι, καταγγέλλοντας   την επίθεση στους αγωνιστές   από την Τουρκία.

 

 

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=vRwTXD9Q1U4","width":"800","height":"450"}

undefined

undefined

undefined

undefined

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments