“Ανακυκλωμένη ορχήστρα”, Cateura, Παραγουάη: “Ο κόσμος μας στέλνει σκουπίδια. Εμείς στέλνουμε πίσω μουσική” (#video)

«O κόσμος μας στέλνει σκουπίδια, εμείς στέλνουμε πίσω μουσική…..»

Η Cateura της Παραγουάη είναι μια φτωχογειτονιά χτισμένη  σε ένα χώρο υγειονομικής ταφής .

Δεν είναι το είδος του τόπου που θα περίμενε κανείς να ακούσει μουσικά κομμάτια του Βιβάλντι , του Μότσαρτ, με εργάτες που ψάχνουν τα σκουπίδια για να βρουν αντικείμενα που θα μπορούσαν πωληθούν και με παιδιά να βρίσκονται σε κίνδυνο με πολλούς τρόπους .

Ο διευθυντής της ορχήστρας Szaran και δάσκαλος μουσικής ο Favio αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα μουσικής για τα παιδιά της Cateura .

Σύντομα είχαν περισσότερους μαθητές από όσα μουσικά όργανα είχαν σε διάθεση  …

ένα δίλημμα έως ότου , μια μέρα, τους έδειξαν ένα βιολί φτιαγμένο από απορρίμματα .

Τώρα έχουν μια ολόκληρη ορχήστρα φτιαγμένη από απορρίματα !

b2ap3_thumbnail_landfill-2.png

Η Cateura , θεωρείται  μία από τις πιο φτωχές παραγκουπόλεις της Λατινικής Αμερικής , ένα χωριό όπου οι άνθρωποι ζουν ανάμεσα σε μια θάλασσα  σκουπιδιών.

Όσο κι αν φαντάζει απίστευτο , η ίδια η υγειονομική ταφή είναι η κύρια μορφή επιβίωσης για πολλούς κατοίκους , οι οποίοι παίρνουν, μέσα από τα σκουπίδια ό,τι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να πουλήσουν.  

Οι προοπτικές για τα περισσότερα από τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Cateura είναι ζοφερές, καθώς οι συμμορίες και τα ναρκωτικά περιμένουν πολλά από αυτούς .

Αλλά τότε, μια μέρα , συνέβη κάτι εκπληκτικό .

b2ap3_thumbnail_landfill-4.png

Ένας συλλέκτης σκουπιδιών ο Nicolás Gómez ( γνωστός και ως ” Cola ” ) βρήκε ένα κομμάτι στα σκουπίδια,  που έμοιαζε με βιολί και το πήγε στον μουσικό Favio Chávez .

Χρησιμοποιώντας κι άλλα αντικείμενα, που συλλέχθηκαν από την χωματερή , το ζευγάρι κατασκεύασε ένα λειτουργικό βιολί σε ένα μέρος όπου ένα πραγματικό βιολί στοιχίζει περισσότερο από ένα σπίτι .

Χρησιμοποιώντας αντικείμενα, που συγκεντρώθηκαν όλα από την χωματερή , το ζευγάρι στη συνέχεια έφτιαξε ένα τσέλο , ένα φλάουτο , ένα τύμπανο , και ξαφνικά είχαν μια συγκλονιστική ​​ιδέα : θα μπορούσε μια ορχήστρα από παιδιά να γεννηθεί σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του κόσμου ;

Όπως μπορείτε να μαντέψετε , η απάντηση ήταν ναι .

b2ap3_thumbnail_landfill-5.jpg

Η Ανακυκλωμένη Ορχήστρα Cateura έχει παίξει σε πάνω από 80 συναυλίες στην Παραγουάη και στο εξωτερικό , φτιάχνεται ένα ντοκυμαντέρ για αυτήν, καθώς και ένα καινοτόμο πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί για την υποστήριξη τους, που ονομάζεται Sonidos de la Tierra , (« Ήχοι της Γης » ) .

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=6KhvTKYYDS8","width":"800","height":"450"}

 

(πηγή: http://www.thisiscolossal.com/2013/04/landfill-harmonic-an-upcoming-documentary-about-the-recycled-orchestra-in-cateura-paraguay/)

(μετάφραση/προσαρμογή Sylvia)

 

 

 

 

 

undefined

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο