Οι Ζαπατίστας τιμούν τον L.Villoro και τον δάσκαλο Γκαλεάνο. Ομιλία του Subc Γκαλεάνο (πρώην Μάρκος)

Ο EZLN αποδίδει φόρο τιμής στον Μεξικανό φιλόσοφο Luis Villoro και στον Ζαπατίστα δάσκαλο Γκαλεάνο

b2ap3_thumbnail_001.jpg

Μαχητές του EZLN στο αφιέρωμα για τον Luis Villoro και τον δάσκαλό Γκαλεάνο

OVENTIK, Τσιάπας – Το Σάββατο, 2 Μαϊου, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (EZLN, τα αρχικά του στα ισπανικά) των Ζαπατίστας, διοργάνωσε ένα αφιέρωμα στον μεξικανικό φιλόσοφο *Luis Villoro Toranzo, που πέθανε τον Μάρτιο του 2014 και στον ιθαγενή δάσκαλο των Ζαπατίστας, Γκαλεάνο, ο οποίος δολοφονήθηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο στη La Realidad, από μια αντιζαπατιστική ομαδά παραστρατιωτικών.

Περισσότερα από πέντε χιλιάδες άτομα, μεταξύ τους ιθαγενείς από τις βάσεις στήριξης του EZLN καθώς και οπαδοί και υποστηρικτές του κινήματος, συγκεντρώθηκαν για να δουν στη σκηνή, τις οικογένειες του Don Luis Villoro, και του δάσκαλου Γκαλεάνο, τους γονείς ενός από τους νεαρούς φοιτητές, που εξαφανίστηκε στην Ayotzinapa πριν από επτά μήνες, τον Γενικό Αρχηγός της ένοπλης ομάδας των Ζαπατίστας και την απροσδόκητη δημόσια εμφάνιση του υποδιοικητή Γκαλεάνο.

b2ap3_thumbnail_002.jpg

Πριν από την εκδήλωση, έξι στήλες από μαχητές των Ζαπατίστας με πράσινο παντελόνι και καφέ πουκάμισα, φρουρούσαν τα μέλη της οικογένειας των ατόμωνστα οποία θα απέδιδαν τον φόρο τιμής, από την κύρια είσοδο Oventik και για χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στον περίβολο, όπου θα λάβαινε χώρα η τελετή.

b2ap3_thumbnail_003.jpg

Μέσα στην ομίχλη που κάλυπτε ολόκληρη την διάρκεια της εκδήλωσης, διαβάστηκαν πρώτα τα λόγια του Don Pablo González Casanova . Θυμήθηκε πολλές από τις πολιτικές διαφορές που πάντα διατηρούσε με τον Luis Villoro.

Σε μια περίπτωση τόλμησε να του πει: “Συμφωνείς, Luis; Είχαμε πάντα θεωρητικές διαφορές και συζητήσεις, αλλά βρισκόμασταν πάντα στην ίδια μάχη, όπως τώρα με τους Ζαπατίστας “, στο οποίο ο Villoro απάντησε:”. Η λύση δεν είναι λογική, αλλά μάλλον ηθική”.

Ήταν η Silvia Fernanda Navarro Solares, η δια βίου συντρόφισσα του Villoro, η οποία μίλησε για την αγάπη και την αφοσίωση, που είχε ο φιλόσοφος για τον αγώνα των Ζαπατίστας και τον σκοπό τους, στον οποίο αγώνα, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ανάλυσής του για την κοινωνική και πολιτική θεωρία.
Η Ναβάρο είπε, ότι και εκείνη, όσο και ο Villoro ήταν πάντοτε συχνοί επισκέπτες στους Ζαπατίστας και τις κοινότητές τους, σε τέτοιο βαθμό που ο ίδιος συνεισέφερε πόρους για την κατασκευή του Σχολείου των Ζαπατίστας, Oventik. Εγκωμίασε το επίπεδο της οργάνωσης και της πειθαρχίας των Ζαπατίστας, που έχουν διανύσει αυτές τις δύο δεκαετίες, με την συνοδεία κυρίως πολλών ανθρώπων από το Μεξικό και παγκοσμίως, που έχουν σταθεί αλληλέγγυοι στον αγώνα των Ζαπατίστας.

Η Ναβάρο διηγείται με συγκίνηση τη σχέση της με τον Luis και τον EZLN, ενώ σκιαγραφεί ορισμένες έννοιες και ιδέες στο επίκεντρο της σκέψης του Villoro και του εαυτού της. Αναφέρει πώς η έννοια του θανάτου μεταξύ των αυτοχθόνων λαών την βοήθησε να κατανοήσει τον θάνατο του Don Luis ως έναν αποχαιρετισμό και όχι να τον δει ως μια απώλεια.

Φέρνει δύο εσάρπες μαζί της, μία δίνει στην οικογένεια του Ζαπατίστα δασκάλου Γκαλεάνο και την άλλη στη Doña Bertha Nava, τη μητέρα του Julio Cesar Nava, ενός φοιτητή της Σχολής Αγρονόμων “Raúl Isidro Burgos”, ο οποίος δολοφονήθηκε από το κράτος μεταξύ της 26ης με 27ης Σεπτεμβρίου του 2014. Η εσάρπα λεει η Fernanda, είναι ένα σύμβολο για να αγκαλιάζει τους πόνους τους και τους αγώνες τους.

Τέλος, με δάκρυα να ξεχειλίζουν από τα μάτια της, η Fernanda Navarro αναφέρει, ότι έχουν αποφασίσει, οι στάχτες του Luis Villoro Toranzo να ταφούν στην Caracol Oventik κάτω από ένα δέντρο που πρόκειται να συμφωνήσουν.

Ο επόμενος που παίρνει το λόγο είναι ο Juan Villoro, ο γιος του Λουίς. Ο Juan υφαίνει αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας με σκέψεις σχετικά με το κίνημα των Ζαπατίστας σήμερα. Σημειώνει πως, ενώ οι ανωτέρω ιθύνοντες και πλούσιοι αγοράζουν “λευκά σπίτια,” και πιστεύουν ότι η Τιχουάνα και το Μοντερέι είναι κράτη, οι Ζαπατίστας έχουν δημιουργήσει πραγματικές εναλλακτικές λύσεις και πιθανούς κόσμους.

b2ap3_thumbnail_004.jpg

Juan Villoro. Photo: Heriberto Paredes

Εκ μέρους των τριών αδερφών του που απουσίαζαν Μιγκέλ, Κάρμεν και Ρενάτα, ευχαρίστησε τους Ζαπατίστας για τον φόρο τιμής, που οργάνωσαν για τον πατέρα του στην Caracol, μία από τις έδρες των πέντε Juntas της Καλής Κυβέρνησης.

Είπε ότι ο πατέρας του, μισούσε τα αφιερώματα και σίγουρα θα ήταν αντίθετος με αυτό το γεγονός, που οργάνωσαν οι αντάρτες , αλλά επειδή απουσιάζει δεν μπορεί να κάνει τίποτε γι’αυτό, προκαλώντας έτσι το γέλιο του κόσμου.

Μετά την ομιλία του Juan Villoro, εμφανίστηκε ξαφνικά ο υποδιοικητής Γκαλεάνο μέσα από τους μασκοφόρους ιθαγενείς, όπου είχε παραμείνει καμουφλαρισμένος όλη την ώρα, για να διαβάσει μια εκτενή συνομιλία, που έγραψε ο “νεκρός Μάρκος”, μετά το θάνατό του Luis Villoro, τον Μάρτιο του 2014, ένας φόρος τιμής που θα είχε γίνει στα μέσα του περασμένου έτους, αλλά είχε αναβληθεί λόγω της επίθεσης και του θανάτου του δασκάλου Γκαλεάνο.

b2ap3_thumbnail_005.jpg

Subcomandante Galeano. Photography: Heriberto Paredes

Ο Γκαλεάνο, ο οποίος “έθαψε ” τον Μάρκος στις 25 Μαΐου, του 2014, αφού πήρε το όνομα του πεσόντα Ζαπατίστα δασκάλου, αποκάλυψε σήμερα στα παρόντα μέλη της οικογένειας, ότι ο φιλόσοφος Luis Villoro Toranzo ήταν «συντρόφος Ζαπατίστας», μετά από μια νύχτα και ένα πρωινό του Μαϊου, πριν από πολλά χρόνια, έγινε μέλος του EZLN με την προϋπόθεση ότι κανείς, ούτε καν η δική του οικογένεια, θα γνωρίζει γι ‘αυτό.

b2ap3_thumbnail_006.jpg

O Juan Villoro, γιοςτου Luis Villoro, μετον subcomantante Galeano.

Ο SCI Γκαλεάνο διάβασε ένα κείμενο που γράφτηκε από τον αείμνηστο SCI Μάρκος, στo οποίo αναφέρει την ιστορία, όταν ο Luis Villoro επανειλημμένα ζητούσε να ενταχθεί στον EZLN. «Θέλω να γίνω Ζαπατίστας». δήλωσε ο Μεξικανός φιλόσοφος στον εκπρόσωπο τότε της οργάνωσης. Στο κείμενο o Μάρκος έδωσε μάλιστα αποδείξεις, που δείχνουν με ποιον τρόπο ο Luis Villoro ζήτησε να εκτελέσει το καθήκον του ως Ζαπατίστας, αλλά να παραμείνει ο Luis Villoro, γιατί έτσι κανείς δεν θα υποπτευόταν, ότι ήταν ένας Ζαπατίστας και ο ίδιος θα μπορούσε να εκπληρώσει τα καθήκοντα που αναθέτει ο EZLN: να είναι ένας φρουρός:

“Αλλά αρκετά: Τον είχα ήδη τον εγγεγραμμένο στην ειδική μονάδα. Τώρα είναι για εμάς ο συνάδελφός μας Luis Villoro Toranzo.

Και του εξήγησα ότι, σύμφωνα με την δική μας τακτική, εμείς θα τον φωνάζουμε μόνο “Don Luis”, έτσι σκέφτηκα ότι απλά πρέπει να τον καλωσορίσω και να του αναθέσω το έργο του.

Ο πλέον Ζαπατίστας σύντροφος Luis Villoro Toranzo στάθηκε προσοχή και με αξιοθαύμαστη ισορροπία, χαιρέτησε τον αξιωματικό.

Και ποια δουλειά θα του ανατεθεί; Κατάφερα να ρωτήσω μέσα στην ομίχλη της σύγχυσης μου.

Αυτή που είναι κατάλληλη: εκείνη του φρουρού (νυχτοφύλακα), είπε στον άλλο και έφυγε.

Θα μπορούσα σχεδόν να μαντέψει ότι ο Juan, η Fernanda και εκείνοι που με ακούν τώρα και θα διαβάσουν αυτό αργότερα, θα λάβουν αυτά τα λόγια ως μια ακόμη από τις φανταστικές ιστορίες που καταλαμβάνουν τα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού, και που εξιστορούνται ξανά και ξανά από τα σκαθάρια, τα ασεβή παιδιά, τα φαντάσματα,τις γάτες, τασκυλιά…

Αλλά όχι. Είναι ώρα για σας να ξέρετε ότι ο Don Luis Villoro Toranzo γράφτηκε στην EZLN ένα πρωί Μαΐου, πολλά φεγγάρια πριν.

Το όνομa του αγώνα του ήταν “Luis Villoro Toranzo” και η Γενική Διοίκηση του EZLN τον ήξερε ως “Don Luis” για λόγους συντομίας και αποτελεσματικότητας.

Ο τόπος ήταν το αρχηγείο “Bed of Clouds”, όπου άφησε το καφέ σακάκι του, για όταν θα επέστρεφε, κάτι που έκανε αρκετές φορές πριν από το θάνατό του.

b2ap3_thumbnail_007.jpg

Στην ίδια ομιλία, και πάντα συνδέοντας τον Ζαπατίστα Luis Villoro με τον καθηγητή των Ζαπατίστας Γκαλεάνο, ο SCI Γκαλεάνο διάβασε κάποιες σημειώσεις από τον φορητό υπολογιστή που μετέφερε ο José Luis Lopez Solis. Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στο πώς οι οργανώσεις «Union of Ejidos» και « Selva» και άλλοι οργανισμοί, γύρω από το Μεξικό είχαν επωφεληθεί από την ανάγκη πολλών αγροτών και για το πώς οι «ηγέτες» ανέλαβαν τις οργανώσεις και κατέληξαν να είναι κατεστραμμένες και εμπόρευμα, πάντοτε εις βάρος εκείνων που ισχυρίστηκαν ότι εκπροσωπούν.

Αφού ευχαρίστησε την παρουσία των μελών της οικογένειας του Don Luis Villoro, ανέλυσε τη ζωή και την πορεία του δασκάλου Γκαλεάνο στις τάξεις του EZLN, που γνώρισε τους αντάρτες Ζαπατίστας το 1989. Σιγά σιγά είχε εκπαιδεύτκε για να γίνει ένας μαχητής, που θα συμμετείχε στην εξέγερση της 1ης Ιανουαρίου, του 1994 κάτω από την εντολή του Εξεγερμένου Captain Zeta, κατά την κατάληψη της Las Margaritas, όπου o πιο στοργικός Υποδιοικητής Pedro θα σκοτωθεί με σφαίρες.

Στο σημειωματάριό του, ο Ζαπατίστας δάσκαλος Γκαλεάνο, αναφέρει πώς συνδέθηκε με τον EZLN, χτίζοντας αδελφικές σχέσεις με τον Υποδιοικητή Pedro, ο οποίος δολοφονήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1994 – και με τον Εξεγερμένο Captain Ζ, ο οποίος ήταν προηγουμένως γνωστός ως υποτιθέμενος πωλητής των παπαγάλων:

Ήταν τότε το ’89, που συνάντησα έναν αληθινό σύμβουλο, έναν άνθρωπο που παρουσιαζόταν, ως ένας ταπεινός εργατικός πωλητής παπαγάλων. Αυτός και εγώ ήμασταν σχεδόν φίλοι, αλλά ακόμα κι αν γνωρίζαμε ήδη ένας τον άλλον, ποτέ δεν μου είπε ποιος ήταν και τι ήταν αυτό που πραγματικά ήθελε και έκανε. Πολλές φορές συναντηθήκαμε στο Cerro Quemado, μιλήσαμε και είδα ότι κουβαλούσε ένα ζωγραφισμένο σακίδιο, και μέσα σε αυτό βρίσκονταν όλα τα εργαλεία του τυλιγμένα. Αυτό μου είπε ο φίλος μου. Πόσοι άνθρωποι σαν εμένα ήξεραν την ιστορία του φίλου μου, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματικότητα, η οποία δείχνει πόσο πολλά ψέματα, είπε εκείνη την στιγμή ο φίλος μου. Ψέματα για να φτιάξει την αλήθεια, ψέματα για να δημιουργήσει την πραγματικότητα, αληθινά ψέματα. Ήταν φίλος μου. Ήμουν τόσο αδέξιος, που δεν κατάλαβα τι συνέβαινε.

Μέχρι που μια μέρα έπεσα πάλι πάνω στον φίλο μου, αλλά αυτή τη φορά δεν φορούσε την ταπεινή φορεσιά ενός εμπόρου, δεν κρατούσε ένα ζωγραφισμένο σακίδιο, ούτε μετέφερε ένα κλουβί παπαγάλων.

Αλλά τι φορούσε τότε; Βλέπετε, εκεί ήταν ο φίλος μου, ντυμένος στα μαύρα και στα καφέ, με ένα σακίδιο και μπότες και ένα όπλο στους ώμους του. Αποδεικνύεται ότι ο φίλος μου ήταν ένας γενναίος αντάρτης και στρατιώτης του λαού. Έμεινα έκπληκτος, γύρισα πίσω λυπημένος και ακόμα δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε εκεί.

Ο SIC Γκαλεάνο είπε ότι ο δάσκαλος των Ζαπατίστας από τον οποίο πήρε το νέο του όνομα ήταν ένας επαναστάτης, και ότι ο ίδιος εκπληρούσε όλες τις αποστολές, οι οποίες του είχαν ανατεθεί. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος και για τίποτα λιγότερο από αυτό, μας παρουσίαζαν αυτή την εκδήλωση μνήμης και σεβασμού.

b2ap3_thumbnail_008.jpg

Το αφιέρωμα στο Γκαλεάνο, στον Ζαπατίστα που έγινε δάσκαλος, συνεχίστηκε με τη συμμετοχή μιας από τις μαθήτριές του, τη συντρόφισσά Selena, η οποία είπε, ότι «ο σύντροφος Γκαλεάνο, για εμάς, ήταν και θα είναι ένας αληθινός άνθρωπος που πραγματικά ήξερε πώς να σκέφτομαστε για τους εαυτούς, εμείς οι ιθαγενείς σε όλο τον κόσμο. Αυτός δεν αγωνίστηκε μόνο για τον εαυτό του και την οικογένειά του, πάλεψε για όλους μας. Γι ‘αυτό και θα πρέπει να αγωνιστούμε όπως εκείνος έκανε, μας έδειξε το παράδειγμά του, τα ιδανικά του, τις ιδέες του, μας έδειξε πώς να είμαστε επαναστάστες στον αγώνα.»

b2ap3_thumbnail_009.jpg

Η κόρη του, η συντρόφισσα Lizbeth, επίσης, ανέβηκε στη σκηνή, για να μοιραστεί λίγα λόγια: “Μας έδωσε κάθε δικαίωμα για να κάνουμε τη δουλειά του αγώνα και μας είπε: για να κάνουμε τη δουλειά του αγώνα, θα πρέπει επίσης να φροντίζουμε και την οικογένεια, γιατί ήξερε πώς να φροντίζει την οικογένεια και να κάνει τη δουλειά του στον αγώνα. Και γι ‘αυτό και αυτοί οι δολοφόνοι της πραγματικότητας τον ζήλευαν.»

b2ap3_thumbnail_010.jpg

H συντρόφισα Lizbeth,κόρη του δασκάλου Galeano. Photography: Heriberto Paredes

Εν τω μεταξύ, ο Mariano, ο γιος του δασκάλου των Ζαπατίστας, είπε ότι «ήταν ένας άνθρωπος που σεβόταν το λαό, ο οποίος κατανόησε τους λόγους και τα βάσανα του λαού, το λέω αυτό σύντροφοι, γιατί πέρασα πολλά χρόνια μαζί του, είμαι 18 ετών και ήμουν πάντα μαζί του σε οποιαδήποτε δουλειά που κάναμε στην οικογένεια.»

Με αυτά και άλλα πολλά λόγια, από τον σύντροφο Manolo από την Nueva Victoria (όπου έζησε ο Γκαλεάνο) και από τον SCI Moisés, το αφιέρωμα έληξε. Ως τελική πράξη, τραγουδήθηκε ο ύμνος των Ζαπατίστας και σταδιακά εκείνοι, που παρακολούθησαν αυτή τη συγκινητική εκδήλωση μνήμης και αναγνώρισης προχώρησαν προς την κορυφή του Caracol, έτοιμοι να επιστρέψουν.

b2ap3_thumbnail_011.jpg

b2ap3_thumbnail_012.jpg

b2ap3_thumbnail_013.jpg

Tις επόμενες μέρες, η οικογένεια του Villoro Toranzo θα παραδώσει τις στάχτες του φιλοσόφου στους Ζαπατίστας, ώστε να μπορεί να θαφτεί κάτω από τη σκιά ενός πλούσιου δέντρου, όπως ήταν η επιθυμία του, να ξεκουραστούν τελικά στο έδαφος, στο οποίο αφιέρωσε τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του .

(Πηγές: http://www.europazapatista.org/index.php?post_id=6571

http://radiozapatista.org/)

(Μετάφραση, επιμέλεια: Sylvia)

*Πληροφορίες για τον φιλόσοφο Luis Villoro μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.ecuadortimes.net/2014/03/06/philosopher-luis-villoro-passed-away-age-91/)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο