News-Views #1 | Επαναπροωθήσεις | Βασικό εισόδημα | Φουκουσίμα

Ξεκινά το βιντεομαγκαζίνο News-Views, μια εβδομαδιαία συμπαραγωγή του ελληνικού γραφείου της pressenza και του omniatv.

Ταυτότητα

Κωδικός: 01.01
Δημοσίευση: 2019-04-01
Δημιουργοί: pressenza.com/el – omniatv.com
Τόπος: Αθήνα
Γλώσσα: Ελληνικά
Μουσική: Πρωτότυπη σύνθεση
Διάρκεια: 3’12
Πηγές: pressenza.com/el, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ντοκιμαντέρ: «Βασικό εισόδημα: Δικαίωμα στη ζωή», CCTV+, FTV-JTF-VTR
Προσβασιμότητα: Creative Commons 4.0
Κατηγορίες: Video, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Διεθνή, Οικολογία και Περιβάλλον, Οικονομικά
Tags: NewsViews, Omniatv, βασικό καθολικό εισόδημα, Έβρος, Φουκουσίμα

Περιεχόμενο επιγραμματικά

Κεφάλαιο 1 [00:04-00:42]: Η κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο με τους ανθρώπους που αιτούνται διεθνή προστασία

Πλάνα: Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Έβρου, ο ποταμός Έβρος, χάρτης συνόρων Ελλάδας- Τουρκίας, τα νεκροταφεία προσφύγων στο χωριό Σιδηρώ Σουφλίου.

Κεφάλαιο 2 [00:43-01:49]: Βασικό εισόδημα και πιλοτικές εφαρμογές ανά τον κόσμο

Πλάνα: διαδήλωση υπέρ της εφαρμογής του βασικού εισοδήματος στην Ισπανία, σκηνές από το ντοκιμαντέρ του Άλβαρο Όρους : «Βασικό εισόδημα: Δικαίωμα στη ζωή», Μάρτιος 2018, απόσπασμα συνέντευξης του Λούις Τόρρενς.

Κεφάλαιο 3 [01:50-02:59]: Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Φουκουσίμα οχτώ χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα

Πλάνα: πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, τσουνάμι, κατασκευή τείχους, δεξαμενές καθαρισμού του νερού, καταστροφές, έκθεση Φουκουσίμα.

Περιεχόμενο αναλυτικά

Κεφάλαιο 1: Η κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο με τους ανθρώπους που αιτούνται διεθνή προστασία.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την αντίστοιχη ισπανική οργάνωση, η παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων στον Έβρο, παρά το ότι έχει καταγγελθεί, συνεχίζει και σήμερα σε ευθεία παράβαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως μετά την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, το Μάρτιο του 2016. Τουλάχιστον 39 άτομα πέθαναν το 2018 διασχίζοντας τον Έβρο, ενώ τους πρώτους τρεις μήνες του 2019, πέθαναν άλλα τέσσερα. Όσοι νεκροί δεν αναγνωρίζονται, παίρνουν ένα νούμερο και θάβονται στο πολιτικό νεκροταφείο.

Κεφάλαιο 2: Βασικό εισόδημα και πιλοτικές εφαρμογές ανά τον κόσμο

Το Βασικό Εισόδημα είναι μια πρωτοβουλία με ιστορία, και το κίνημα που το υποστηρίζει διεθνώς, μεγαλώνει. Το Βασικό Εισόδημα, σε αντίθεση με τα προνοιακά επιδόματα, προωθείται ως ανθρώπινο δικαίωμα καθολικό, δηλαδή για όλο τον πληθυσμό, εξατομικευμένο, δηλαδή για κάθε άνθρωπο, επαρκές, για αξιοπρεπή ζωή και παρέχεται άνευ όρων. Το Βασικό Εισόδημα δεν αντικαθιστά το προνοιακό κράτος, το δικαίωμα σε δωρεάν υγεία, παιδεία, σύνταξη, κλπ. Αποτελεί περισσότερο ένα μέσο αναδιανομής του πλούτου. «Προσδοκούμε να αλλάξουμε το ισχύον πατερναλιστικό, φιλανθρωπικό βοήθημα του προνοιακού συστήματος της χώρας μας, τα ελάχιστα εγγυημένα εισοδήματα δηλαδή, που έχουν πολλά προβλήματα και να μετατρέψουμε τα βοηθήματα σε δικαίωμα.», Λλούις Τόρρενς. Την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, έγινε η διεθνής ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη και συζητήθηκαν οι πιλοτικές εφαρμογές και τα ευρήματά τους.

Κεφάλαιο 3: Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Φουκουσίμα οχτώ χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα.

Μέχρι σήμερα έχουν υποστεί επεξεργασία πάνω από 1.000.000 τόνοι μολυσμένου νερού. Περίπου 1000 τόνοι μολυσμένου νερού κατέληξαν ξανά στη θάλασσα, όταν ένας τυφώνας έπληξε το εργοστάσιο. Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ένα νέο τσουνάμι να χτυπήσει το εργοστάσιο, χτίστηκε τείχος 13 μέτρων από την πλευρά της θάλασσας. Εκτιμάται ότι στο τέλος των εργασιών, θα συσσωρευθούν 14 εκατομμύρια τόνοι νερού, τους οποίους δεν γνωρίζουμε τι να κάνουμε και πώς θα θεραπεύσουμε. Το 2016, το κόστος των καταστροφών αποτιμήθηκε στα 15 δις δολάρια για απολύμανση της περιοχής κατά τα επόμενα 20 χρόνια, και πάνω από 60 δις δολάρια για την αποζημίωση των εκτοπισθέντων. Το 2017 η ιαπωνική κυβέρνηση αύξησε το όριο έκθεσης από 1 σε 20 μιλισιβέρτ (ραδιενεργός δόση). Αυτό επέτρεψε σε πολλούς από τους εκτοπισθέντες να εγκατασταθούν στα σπίτια τους αλλά να χάσουν όλα τα επιδόματα επανένταξης. Σήμερα, εξακολουθούν να υπάρχουν 55.000 άνθρωποι που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο