10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Εργασιακό δελτίο 16/11/11

alt

Σωρευτικά, κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011, η ύφεση έχει φτάσει το καταθλιπτικό 6,94% (α’ τρίμηνο: 8,3% και β’ τρίμηνο 7,4%).

Έτσι, φαίνεται πως η πραγματικότητα θα ξεπεράσει και τις τελευταίες τροϊκανές εκτιμήσεις για πτώση του ΑΕΠ 5,5% στο σύνολο του 2011!!! Καθόλου πρωτότυπο αν κάποιος σκεφτεί πως οι αρχικές εκτιμήσεις (βλ. Προϋπολογισμός 2011) για την ύφεση κινούνταν στην “περιοχή” του 3%!

Την ίδια στιγμή πάντως που η οικονομία βουλιάζει, η ανεργία, όπως είναι αναμενόμενο, εκτοξεύεται. Σύμφωνα, με την ΕΛΛ. ΣΤΑΤ. η ανεργία έχει φτάσει, το έτσι και αλλιώς, εφιαλτικό πλην όμως υποεκτιμημένο 18,4% κατά τον Αύγουστο του 2011.

Συμφωνα πάλι με τον ΟΑΕΔ ο απόλυτος αριθμός των ανέργων εφτασε τα 693.17 άτομα τον Οκτώβριο.

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5491:sapizei-to-ptoma-tis-ellinikis-oikonomias&catid=60:anaptixi&Itemid=184

.

.

.

.

 

altΑνοικτή επιστολή των καθηγητών ξένων γλωσσών της Interlingua

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι γνωστό ότι σε πολλά ξενόγλωσσα φροντιστήρια, όπου η εργοδοσία έχει συστήσει με συγγενικά της πρόσωπα ψευδοσωματείο-σφραγίδα δήθεν εργαζομένων, επικρατούν συνθήκες εργασιακής εξαθλίωσης, η μη πληρωμή αργιών και επιδομάτων, η ανασφάλιστη εργασία, οι ελεύθερες απολύσεις, η τρομοκρατία και η καταστρατήγηση της όποιας εναπομείνασας εργατικής νομοθεσίας.

Eμείς, οι έξι καθηγητές ξένων γλωσσών της Interlingua αναπτύσσοντας σειρά πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων, δώσαμε μάχη αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης και ενότητας, με αποτέλεσμα να πετύχουμε μεγάλη νίκη. Έχοντας από την πρώτη στιγμή στο πλάι μας την αμέριστη συμπαράσταση των συναδέλφων της Ενωτικής Πρωτοβουλίας (ΕΝΠΡΩ) καθηγητών ξένων γλωσσών του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης ν. Αττικής-«Βύρωνας», την αλληλεγγύη του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΕΦΚ), την στήριξη της πρωτοβουλίας ανέργων-ΣΩΒΑ και άλλων πολιτικών και συνδικαλιστικών συλλογικοτήτων, δεν φοβηθήκαμε ούτε για μια στιγμή.

Η νέα ιδιοκτησία του Ομίλου Interlingua ικανοποίησε πλήρως τα δίκαια εργασιακά μας αιτήματα που αφορούσαν την πολύμηνη απλήρωτη εργασία μας και την ασφαλιστική μας τακτοποίηση. Καταφέραμε, όμως, και αυτό που στις μέρες μας φαίνεται άπιαστο όνειρο, την επιστροφή στην εργασία μας, με τους ίδιους εργασιακούς όρους.

Ο συλλογικός αγώνας αποτελεί το καλύτερο όπλο κατά του φόβου, της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της απάθειας και της μοιρολατρίας. Θα θέλαμε η νίκη μας να αποτελέσει παράδειγμα διεκδίκησης και αλληλεγγύης για όλους με στόχο να σπάσουμε τη λογική της απομόνωσης και του ατομικισμού που το σύστημα επιβάλλει για να περάσει εύκολα τους αντεργατικούς νόμους του.

Δηλώνουμε ότι θα διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη προστασία της εργασίας και του εκπαιδευτικού μας έργου μέσα από τακτικές συνελεύσεις στον χώρο δουλειάς μας και ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε εργαζόμενο καθηγητή που αντιμετωπίζει προβλήματα στον εργασιακό του χώρο.

Αθήνα, 10/11/2011

Συναδελφικά,

Οι εργαζόμενοι της Interlingua

http://efimeridadrasi.blogspot.com/

.

.

.

.

 

Ινγκόγκνιτο” συνάντηση με τον Ψυχάρη

Συνάντηση με τον Ψυχάρη είχαν σήμερα ο πρόεδρος και η γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμης και Μ. Αντωνιάδου (χωρίς όμως να είναι ενήμεροι οι υπόλοιποι του Δ.Σ, του οποίου η συνεδρίαση διεκόπη για την ανειλημμένη υποχρέωση).
Όπως μάθαμε ο Ψυχάρης τους είπε ότι θα πρέπει να κάνει μειώσεις, αλλιώς θα προχωρήσει και σε άλλες απολύσεις.
Γιατί οι υπόλοιποι του Δ.Σ. που μάλιστα είχε και συνεδρίαση, δεν έπρεπε να ξέρουν για τη συνάντηση?

http://financialcrimesnews.blogspot.com/

.

.

.

.

.

alt

 Οι εκπαιδευτικοί όπως αναφέρουν και τα συνδικαλιστικά τους όργανα αδυνατούν σε αυτή τη φάση πλέον της ζωής τους να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως ενοίκιο, θέρμανση και σίτιση. Το Υπουργείο κάθε φορά που γίνεται νύξη από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών επικαλείται γραφειοκρατικά εμπόδια και δεν προβαίνει στην πληρωμή των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. 

Να σημειωθεί βέβαια ότι αν συνεχίσει το Υπουργείο να αδιαφορεί για την επιβίωση αυτών των εκπαιδευτικών, οι ίδιοι και οι συνδικαλιστικοί τους φορείς ετοιμάζουν επισχέσεις εργασίας η οποία θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

http://www.alterthess.gr/

.

.

.

.

.

 

alt

 Η εταιρεία «ΓΚΡΕΚΗΣ» επιδιώκει μέσα από απειλές και εκβιασμούς απολύσεων να αποσπάσει υπογραφές, με τον αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, και να συγκροτήσει ένωση προσώπων από τα 3/5 των εργαζομένων, για να καταργήσει τις κείμενες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οπως καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, της Πανελλαδικής Ενωσης Λογιστών και η Σωματειακή Επιτροπή των εργαζομένων, η εταιρεία «ΓΚΡΕΚΗΣ» είχε επίσης επιχειρήσει πριν από δέκα μήνες να μειώσει τους μισθούς, κάτι που τότε δεν το πέτυχε. Τα συνδικάτα σημειώνουν: «Οι ενέργειες του εργοδότη να ζητά να υπογράψουν με το ζόρι ναι ή όχι είναι πέρα για πέρα παράνομες. Στις τεράστιες δυσκολίες που βιώνει η εργατική οικογένεια κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει για να μειωθεί ο μισθός του διπλανού του. Με αλληλεγγύη μπορούμε να αποκρούσουμε τις απειλές και τους εκβιασμούς». Σε αυτό το πλαίσιο, καλούν όλους τους εργαζομένους της εταιρείας, όλων των ειδικοτήτων, την Κυριακή 20 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., σε γενική συνέλευση στα γραφεία του Σωματείου Λιθογράφων (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος).

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6543386&publDate=15/11/2011

.

.

.

..

 

alt

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΚΕΡΔΟΣ”
Κατά τη σημερινή συνέλευσή μας (14/11) οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα
“ΚΕΡΔΟΣ” – τεχνικοί και δημοσιογράφοι – μετά την πληροφόρηση από τους
συναδέλφους μας ότι ξεκίνησε η διαδικασία υπογραφής ατομικών συμβάσεων, θα
θέλαμε να επαναλάβουμε στη διοίκηση της εταιρείας το ψήφισμα προηγούμενης
συνέλευσης μας (σημ.:”Oι εργαζόμενοι στην εφημερίδα “ΚΕΡΔΟΣ” – τεχνικοί και
δημοσιογράφοι – κατά τη γενική συνέλευσή μας την 1η Νοεμβρίου 2011
αποφασίσαμε ομοφώνως ότι δε θα υπογράψουμε οιαδήποτε ατομική σύμβαση
εργασίας, καλυπτόμενοι από τις ισχύουσες ΣΣΕ ΕΣΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ-ΕΙΗΕΑ”).

Ως εκ τούτου καλούμε τη διοίκηση να σταματήσει την εν λόγω διαδικασία έως
ότου ολοκληρωθούν οι διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ ΕΣΗΕΑ -ΕΙΗΕΑ
και ΕΤΗΠΤΑ-ΕΙΗΕΑ

http://financialcrimesnews.blogspot.com/

.

.

.

..

 

alt

Στην απόλυση της εργαζόμενης Στ. Κουτσουράδη προχώρησε η εργοδοσία της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων «MAX PERRY», καθώς η συνδικαλιστική της δράση και η προσπάθειά της να συσπειρώσει και να οργανώσει τους εργαζόμενους ενόχλησε ιδιαίτερα την εργοδοσία.
Αμεση ήταν η παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Αντιπροσωπεία χτες έκανε παρέμβαση στο κατάστημα που δούλευε η Στ. Κουτσουράδη στον Ταύρο και ενημέρωσε όλους τους εργαζόμενους, καλώντας τους σε δράση, παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας για το αντίθετο, η οποία κάλεσε την αστυνομία, απαιτώντας μάλιστα τη σύλληψη των συνδικαλιστών.

http://prezatv.blogspot.com/

.

.

.

.

.

 

alt

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Την Κυριακή 13/11 το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης οργάνωσε παρέμβαση στην επιχείρηση «Π. Γεωργίου Α.Ε.» με σκοπό να μοιράσει προκήρυξη στους εργαζόμενους της εταιρίας που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση επέβαλλε, τον περασμένο Μάρτη, ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών του επιπέδου 20%. Παράλληλα, το καλοκαίρι, εξαγόρασε εταιρία διακίνησης χαρτικών ενώ πρόσφατα προχώρησε σε τρεις απολύσεις, αποδεικνύοντας περίτρανα πόσο πλαστό είναι το δίλημμα είτε μειώσεις μισθών είτε απολύσεις κι ότι στην πράξη σημαίνει και μειώσεις μισθών και απολύσεις.
Αυτήν την Κυριακή η εταιρία είχε καλέσει τους εργαζόμενους για «ενημέρωση» για τις εξελίξεις. Η παρουσία του κλαδικού σωματείου ενόχλησε την εργοδοσία που απαγόρευσε ακόμη και μια πεντάλεπτη παρέμβαση από εκπρόσωπο του σωματείου. Στην προσπάθειά της μάλιστα να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και το κλαδικό σωματείο, κάλεσε την αστυνομία (που έσυρε μέλη του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου στο αστυνομικό τμήμα) ενώ απείλησε με μηνύσεις γιατί –όπως ισχυρίστηκε– διαταράξαμε το «επιχειρησιακό άσυλο»! Μετά από παρέμβαση συνδικαλιστικών φορέων, πολιτικών οργανώσεων και αλληλέγγυων όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς, προς το παρόν, να υποβληθούν μηνύσεις. Κατόπιν τα μέλη του σωματείου επέστρεψαν έξω από την επιχείρηση καταγγέλλοντας την προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης.
Η στάση της εργοδοσίας δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της να φορτώσει τα όποια προβλήματά της στην πλάτη των εργαζομένων. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν σε απειλές και εκβιασμούς.
Τα σωματεία δεν φοβούνται διώξεις και θα συνεχίσουν ακλόνητα να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων του χώρου.

Γενική συνέλευση του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 16/11 στις 6.00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Αντίσταση – αλληλεγγύη – αξιοπρέπεια

Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Ν. Αττικής

http://antigeitonies.blogspot.com/2011/11/blog-post_2332.html

.

.

.

.

.

Σε στάση εργασίας προχωρούν αύριο Τρίτη οι εργαζόμενοι στο δημοτικό ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής “επικοινωνία 94FM”, από τις 9πμ έως τη 1μμ, διότι τους οφείλονται δεδουλευμένα έξι μηνών. Παράλληλα ξεκινούν κινήσεις για ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές.

http://financialcrimesnews.blogspot.com/

.

.

.

.

.

 

altΣΤΕΓΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ…
Κάποτε είχαν δουλειές, σπίτι, οικογένεια και μια στρωμένη ζωή. Τώρα επισκέπτονται κάθε τρεις και λίγο το Νοσοκομείο Βόλου ζητώντας στέγη, τροφή και ένα ζεστό περιβάλλον έστω και για λίγες ώρες. Οι «νεόπτωχοι» στο Βόλο και ειδικότερα οι άστεγοι και οι άποροι έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που ενώ το Νοσοκομείο πριν μια δεκαετία διαχειριζόταν μία υπόθεση ανά τρεις μήνες, τώρα πρέπει να διαχειριστεί ακόμη και τέσσερις υποθέσεις κάθε εβδομάδα.

http://prezatv.blogspot.com/

.

.

.

.

.

alt

Για τρίτη βδομάδα συνεχίζουν τον αγώνας τους οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλει να τους επιβάλλει η εργοδοσία, αγωνιζόμενοι παράλληλα να ανακληθούν οι 34 απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η επιχείρηση. Οι εργάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι η εργοδοσία να αναγκαστεί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

Στο βίντεο που παραθέτουμε –από την τηλεόραση του «902» αφού κανένα αστικό ΜΜΕ δεν έχει την παραμικρή αναφορά- παρακολουθούμε τους συνδικαλιστές της Ελ. Χαλυβουργίας, να δηλώνουν ότι οι εκβιασμοί που προχωράει η εργοδοσία δεν θα περάσουν ενώ είναι σημαντικό το κύμα συμπαράστασης που έχει δημιουργηθεί σ’ αυτούς τους απεργούς.

 

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/11/blog-post_8173.html

.

.

.

.

.

.

Εξω από τα δημόσια νοσοκομεία θα πετιούνται οι ανασφάλιστοι αν δεν αποδέχονται και δεν εξοφλούν το ύψος του χρέους των νοσηλίων.

Αυτό ξεκαθαρίζει με έγγραφό του ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γιώργος Μοσχοβάκης, υλοποιώντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας.

Συγκεκριμένα με έγγραφό του στις 9/11/2011 προς τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, τη Γραμματεία Παθολογικού και Χειρουργικού Τομέα και κοινοποίηση προς το Γραφείο Κίνησης Ασθενών αναφέρει ότι προκειμένου να τακτοποιούνται εγκαίρως οι οικονομικές εκκρεμότητες των ασθενών και να προλαμβάνονται φαινόμενα αποχώρησής τους χωρίς αυτό να γίνεται, οι ανασφάλιστοι θα πρέπει άμεσα να ενημερώνονται τόσο οι ίδιοι όσο και το Γραφείο Κίνησης για το νέο κοστολόγιο, υπογράφοντας σε κάθε περίπτωση δήλωση αποδοχής του χρέους.

Μάλιστα αναφέρει ότι στις περιπτώσεις εκτάκτων εισαγωγών οι Γραμματείες των τμημάτων και οι προϊσταμένες της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας χρειάζεται να πιστοποιούν επίσης εκ των υστέρων σε κάθε περίπτωση ότι οι ανασφάλιστοι ασθενείς έχουν μεταβεί στο Γραφείο Κίνησης και έχουν υπογράψει τη δήλωση αποδοχής του χρέους.

Η πιστοποίηση θα γίνεται ως εξής: «Οι προϊσταμένες όλων των νοσηλευτικών τμημάτων στο εξής θα κρατούν στο αρχείο τους για όλους τους ανασφάλιστους (πριν εισαχθούν ή μετά την έκτακτη εισαγωγή) ένα αντίγραφο εισιτηρίου με συγκεκριμένη θεώρηση – σφραγίδα ότι ο ασθενής “ελέγχθηκε” από το Γραφείο Κίνησης πριν την έξοδο του ασθενή».

Τέλος, αναφέρει ότι η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και εφαρμόζεται στη Μαιευτική Κλινική για τις νοσηλείες τοκετών, όπου ως σήμερα ανάλογα με την έκβαση της νοσηλείας (φυσιολογικός τοκετός ή μη) τα ασφαλιστικά ταμεία κάλυπταν ή μη τους ασφαλισμένους τους.

Με αυτό τον τρόπο ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου καθιστά υπεύθυνους και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου για τυχόν μη είσπραξη των νοσηλίων μετατρέποντάς τους σε συνυπεύθυνους της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί ο ίδιος και προστάζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας με τις κατευθύνσεις της ΕΕ ώστε το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια να γίνει αποκλειστικά προνόμιο όσων έχουν να πληρώσουν!!!

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6543403&publDate=15/11/2011

.

.

.

.

.

 

alt

Αναβλήθηκε για την Δευτέρα η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν δύο πολίτες, εναντίον της ΔΕΗ ώστε να μην μπορέσει να τους διακόψει το ρεύμα.Οι πολίτες που έιναι και μέλη της επιτροπής Αγώνα Θεσσαλίας, πλήρωσαν σε τράπεζα τον λογαριασμό του ρεύματος χωρίς το ειδικό τέλος και ταύτοχρονα κατέθεσανασφαλιστικά μέτρα για να μην τους διακοπεί το ρεύμα.
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των Βολιωτών έξω από το δικαστικό μέγαρο, οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο για να συμπαρασταθούν στην κίνηση των συμπολιτών τους,δηλώνοντας ταυτόχρονα την αντίθεση τους στην αντισυνταγματική απόφαση, όπως την χαρακτήρισαν, της κυβέρνησης να μαζέψει τους φόρους μέσω της ΔΕΗαπειλώντας με διακοπή ρεύματος και φέρνοντας σε δύσκολη θέση πολλούς συμπολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι.

http://prezatv.blogspot.com/

.

.

.

.

.

.

alt

Με 24ωρη απεργία σήμερα απαντούν άμεσα οι εργαζόμενοι του ομίλου «ALAPIS» στην απόλυση 7 εργαζομένων που ανακοινώθηκε χτες το μεσημέρι από την εργοδοσία. Εδώ και βδομάδες ο όμιλος έχει βάλει «το μαχαίρι στο λαιμό» των εργαζομένων, μοιράζοντάς τους δελτία ατομικών συμβάσεων εργασίας για μειώσεις μισθών που φτάνουν μέχρι και 30% και έχει κάνει αίτηση υπαγωγής του στο άρθρο 99 περί πτώχευσης. Την ίδια στιγμή η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα το διορισμό του νέου διευθύνοντος συμβούλου, που «θα προετοιμάσει ένα θεμελιώδες σχέδιο αναδιάρθρωσης» για «μείωση των λειτουργικών εξόδων» και «καταργώντας πλεονάζουσες διαδικασίες και προσωπικό», οξύνοντας την τρομοκρατία.

Με το άκουσμα των απολύσεων χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου παραγωγής και διακίνησης φαρμάκων στο Κρυονέρι προχώρησαν αμέσως σε γενική συνέλευση, δείχνοντας αποφασισμένοι να αντιταχθούν στις απολύσεις και τις υπόλοιπες εργοδοτικές μεθοδεύσεις. Μετά και από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), που περιόδευε εκείνη την ώρα στο εργοστάσιο, αποφασίστηκε απεργία σήμερα και νέα γενική συνέλευση στο εργοστάσιο για την οργάνωση του αγώνα τους, ενώ κανένας από τους 7 εργαζόμενους δεν υπέγραψε το χαρτί της απόλυσης.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6543374&publDate=15/11/2011

.

.

.

.

.

 

Το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας (20,1%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση των αρχικών 15 κρατών-μελών έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη των πανεπιστημιακών Χρ. Παπαθεοδώρου και Ι. Δαφέρμου που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

http://www.rednotebook.gr

.

.

.

.

.

 

 

Κάντε κάτι με τους ΠΑΣΠιτοασφαλήτες, είναι πολύ τζούφιοι τελευταία !

 

Σε τεταμένο κλίμα συνεδρίασε χτες το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, με παρόντες τους εργαζομένους των ΠΟΔΑ-ΟΝΑ-Μουσικών Συνόλων, 800 (1.200 στο σύνολο) από τους οποίους θα δουν την «πόρτα» της εξόδου του δήμου, εξαιτίας της πρόθεσης Καμίνης να συγχωνεύσει τις συγκεκριμένες δημοτικές επιχειρήσεις σε έναν νέο πολιτιστικό Οργανισμό. «Ντου» στο δημοτικό συμβούλιο

Οι εργαζόμενοι των υπό κατάργηση Οργανισμών, νωρίτερα, μετά τη ανοιχτή σύσκεψη που είχαν, αποφάσισαν να πάνε στο δημοτικό συμβούλιο για να διαμαρτυθούν. Βρήκαν, όμως, τα ΜΑΤ και με μια επιχείρηση κατάφεραν να τα εγκλωβίζουν, να μπουν από την πίσω πόρτα του δημαρχείου και να βρεθούν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

.

.

.

.

.

.

 

alt

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφ. Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Τηλ.: +30 210 6702 590 – Φαξ: +30 210 6702 580 – Ε-mail: [email protected]

Αρ. Πρωτοκόλλου: 49/2011

Αθήνα, 14  Νοεμβρίου 2011

 

ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ

AΠΟΔΕΙΞΑΜΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Τα σχέδια της Διοίκησης για ελαστικοποίηση της εργασίας στα τηλεφωνικά κέντρα της εταιρείας προσέκρουσαν στην άμεση και μαζική αντίσταση των εργαζομένων.

Όπως έχουμε ενημερώσει, από την προηγούμενη Πέμπτη 3/11 οι προϊστάμενοι άρχισαν να καλούν τους εργαζόμενους σε ατομικές συναντήσεις, να τους προτείνουν και να τους πιέζουν να αποδεχτούν την μετατροπή των συμβάσεών τους από 8ωρες σε 5ωρες με αντίστοιχη μείωση μισθού, ώστε με αυτό τον τρόπο να ‘εξασφαλίσουν’ για 18 μήνες (!) την εργασίας τους, διαφορετικά «δεν ξέρουν τι θα γίνει με τη θέση εργασίας».

Απέναντι στις πιέσεις και τις απειλές της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να δεχτούν ως τετελεσμένες τις αποφάσεις της Διοίκησης. Ενημέρωσαν άμεσα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου και αποφάσισαν να αγωνιστούν για να σώσουν το ωράριο, τους μισθούς, την θέση τους.

Το πρωί της Παρασκευής 4/11 πραγματοποιήθηκε μέσα σε αγωνιστικό κλίμα Συνέλευση στις εγκαταστάσεις του Φοίνικα (Θεσσαλονίκη), με την καθολική συμμετοχή και συσπείρωση των εργαζομένων στο Σωματείο, αλλά και την στήριξη συνδικαλιστών από άλλα πρωτοβάθμια σωματεία. Η Συνέλευση απέρριψε κάθε αλλαγή στις συμβάσεις, αποφάσισε 3ήμερες κινητοποιήσεις (από Παρασκευή 4/11 έως και Κυριακή 6/11) οι οποίες παρέλυσαν το τηλεφωνικό κέντρο και όλες τις εργασίες στο κτίριο, ενώ εξέλεξε επιτροπή αγώνα για την οργάνωση της κινητοποίησης. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η μονοήμερη κινητοποίηση στην Λυκόβρυση την Παρασκευή 4/11, όπου με απόφαση της Συνέλευσης των εργαζομένων πάγωσε σημαντικό μέρος των εργασιών στο κτίριο.

Η εργοδοσία προσπάθησε με διάφορους τρόπους να εμποδίσει τις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις: Στελέχη της εισέβαλλαν μέσα στη Συνέλευση του Φοίνικα απειλώντας απειλώντας ότι «είστε παράνομοι», κατηγορούσε τους εκπροσώπους του Σωματείου στους συναδέλφους ότι «λένε ψέματα και υπερβολές», για εκφοβισμό όλων θυροκόλλησε στα κτίρια επιστολή προς το ΔΣ του Σωματείου που μεταξύ άλλων απειλούσε ότι «Η εταιρία προτίθεται να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της για να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη λειτουργία της» κλπ. Μπροστά όμως στην μαζικότητα και την αποφασιστικότητα των συναδέλφων, υποχρεώθηκε γρήγορα σε αλλαγή τακτικής. Ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής 4/11, στελέχη της Διοίκησης επιχείρησαν να καθησυχάσουν τον κόσμο ότι ‘το πρόγραμμα είναι αυστηρά εθελοντικό και δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση σε όποιον αρνηθεί’. Οι συνάδελφοι όμως γνωρίζουμε αυτά τα «εθελοντικά προγράμματα» (πόσο ‘εθελοντικές’ είναι οι αποχωρήσεις συναδέλφων υπό την απειλή της απόλυσης;). Ακόμη ένα βήμα πίσω έκανε η Διοίκηση στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Σωματείου μας το πρωί της Τρίτης 8/11. Εκεί διαβεβαίωσαν ότι ‘οι ατομικές προσκλήσεις από προϊσταμένους σε εργαζόμενους για αλλαγή σύμβασης σταματάνε’, ‘θα υπάρξουν αναφορές στη δυνατότητα αλλαγής ωραρίου μόνο σε επίπεδο ομαδικών συναντήσεων, ‘όποιος συνάδελφος επιθυμεί αλλαγή ωραρίου μπορεί να απευθυνθεί από μόνος του στον προϊστάμενό του χωρίς πιέσεις’, ‘όποιος δεν ενδιαφέρεται συνεχίζει 100% να δουλεύει κανονικά, χωρίς καμία επίπτωση’. Με άλλα λόγια, παρά τις υποχωρήσεις, αρνήθηκαν να αποσύρουν  συνολικά τα σχέδια για ελαστικοποίηση της εργασίας.

Το πρωί της Δευτέρας 7/11 πραγματοποιήθηκαν τοπικές Συνελεύσεις των εργαζομένων και στα τρία κτίρια (Φοίνικας, Λυκόβρυση, Πειραιώς), και το απόγευμα της Τρίτης 8/11 η Γενική Συνέλευση του Σωματείου, αποφάσισε:

Απαιτούμε να αποσυρθεί όλο το σχέδιο ελαστικοποίησης της εργασίας μας. Δεν πιστεύουμε τα περί «εθελοντικών» προγραμμάτων.

Κανένας συνάδελφος δεν υπογράφει αλλαγή στη σύμβαση, απόλυση, παραίτηση. Για θέματα θέσεων εργασίας, μισθών, ωραρίων, η Διοίκηση οφείλει να απευθύνεται και να ενημερώνει το Σωματείο, και δεν νομιμοποιείται να το αγνοεί, να κινείται μονομερώς και να αιφνιδιάζει τους εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση όπου επιχειρηθεί τέτοια αλλαγή συμβάσεων ή απόλυση, συντονιζόμαστε μεταξύ μας και με το Σωματείο, και προχωράμε άμεσα σε αποχή από την εργασία και τοπική Συνέλευση των εργαζομένων στο κτίριο.

Είμαστε σε ετοιμότητα για πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, αν η Διοίκηση ξανα-επιχειρήσει να θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα ελαστικοποίησης της εργασίας μας.

Συνάδελφοι,

Το μήνυμα αυτών των ημερών είναι ξεκάθαρο: Με την ενότητα, τον αγώνα και την συσπείρωση στο Σωματείο μας μπορούμε να ανατρέπουμε τα σχέδια της Διοίκησης και να υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς, το ωράριο. Ταυτόχρονα λέμε σε όλους τους συναδέλφους ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ: Η Διοίκηση δεν έχει αποσύρει επισήμως τα σχέδια για μετατροπές των συμβάσεων και μπορεί να τα επαναφέρει ανά πάσα στιγμή. Άλλωστε, συνεχίζονται αμείωτες οι απολύσεις/εξωθήσεις σε παραίτηση συναδέλφων κάθε μήνα. Ταυτόχρονα, η νέα συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (με την συμπαράσταση κι άλλων και ειδικά του ΛΑΟΣ), ενάντια σε κάθε συνταγματική διαδικασία και λαϊκή βούληση, έχει δεσμευτεί σε ΔΝΤ, ΕΕ, τραπεζίτες και κερδοσκόπους, για το νέο και χειρότερο Μνημόνιο της 26ης Οκτωβρίου, την νέα Δανειακή Συνθήκη, την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και του Πολυνομοσχεδίου, τον νέο Προϋπολογισμό. Όλα αυτά θα σημάνουν νέες σκληρότερες επιθέσεις στο βιοτικό επίπεδο, κατάρρευση της οικονομίας, εκτίναξη της ανεργίας, διάλυση της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Εκτιμούμε πως όχι μόνο δεν θα αποτρέψουν αλλά θα επιταχύνουν την απόλυτη χρεοκοπία των εργαζομένων. Μπροστά μας ανοίγεται μια περίοδος σκληρών αγώνων, οι οποίοι όμως εδώ και δύο χρόνια έχουν περάσει πια στο προσκήνιο και εξελίσσονται σε αποφασιστικό παράγοντα. Αυτό δείχνει και η συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, είναι μια ανοιχτή ομολογία ότι κανένας από τους δύο μόνος του δεν μπορεί να κάμψει τις αντιστάσεις των εργαζομένων. Δεν θα επιτρέψουμε το μέλλον μας, το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών μας να γίνει παιχνίδι στα χέρια όσων μας βλέπουν μόνο σαν παραγωγικές μηχανές που παράγουν κέρδη για τις άπληστες τσέπες των λίγων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

http://ergatis.wordpress.com

.

.

.

.

.

Χιλιάδες αναπληρωτές σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν πληρωθεί ακόμη ούτε ένα ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας την ίδια ώρα που οι λογαριασμοί (ενοίκια, διατροφή κλπ) τρέχουν.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους. Αν και πέρασαν δυο μήνες από την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αυτοί δεν έχουν λάβει ακόμη το μισθό τους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης, αδυνατώντας να καλύψουν ακόμα και βασικές ανάγκες τους (ενοίκιο, θέρμανση, φαγητό, κλπ.).

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τα στελέχη Διοίκησης της Εκπαίδευσης να πάψουν να επικαλούνται γραφειοκρατικά εμπόδια και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους συναδέλφους μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα υπάρξει δυναμική αντίδραση του κλάδου με κάλεσμα των απλήρωτων συναδέλφων να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=50495

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο