Πολυτεχνείο 2011

polyt1973

Με περιορισμένη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε η πορεία στην Αθήνα για την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Τα μπλοκ των αναρχικών και αντιεξουσιαστών ήταν σχεδόν η μισή πορεία, τουλάχιστον έως το ύψος της Βουλής, όπου το μπλοκ της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης στράφηκε στην Αμαλίας και στάθηκε μπροστά στη Βουλή. Μικροεπεισόδιο σημειώθηκε λίγο μετά επί της Βασ. Σοφίας, όπου έγινε χρήση μολότωφ και τα ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα.

Η περιφρούρηση των αναρχικών μπλοκ ήταν συγκροτημένη και αποτράπηκαν άστοχες μικροσυμπλοκές.

Στο τέλος της πορείας, έγινε επίθεση σε τράπεζα στην Πλατεία Μαβίλη και εξελίχθηκε σε συμπλοκή που συνεχίστηκε ως τον σταθμό του μετρό Αμπελόκηποι.

Παράλληλα, τα ΜΑΤ που προστάτευαν την αμερικανική πρεσβεία, επιτέθηκαν με δακρυγόνα στους τελευταίους διαδηλωτές που βρίσκονταν επό της Βασ. Σοφίας με σκοπό να τους διαλύσουν. Επίσης, μηχανοκίνητες ομάδες ξεχύθηκαν στα στενά των Αμπελοκήπων πίσω από το σταθμό του μετρό και την ΓΑΔΑ, κυνηγώντας διαδηλωτές που είχαν αποτραβηχτεί συντεταγμένα, συλλαμβάνοντας και ξυλοκοπώντας αδιακρίτως όποιον προλάβαιναν.

Το ΚΚΕ κινήθηκε με εντελώς χωριστή πορεία.

Στη Θεσσαλονίκη η πορεία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περίπου οκτώ χιλιάδων διαδηλωτών. Σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές κατά τη διάρκεια της πορείας. Προς το τέλος της πορείας σημειώθηκαν συγκρούσεις και έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών στο πολυτεχνείο, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στους χώρους του ΑΠΘ.

Video: Alterthess

Πορείες και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Βόλο, Πάτρα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Λάρισα και αλλού.

Καταστολή

Από νωρίς το πρωΐ γίνονταν «στοχευμένες προληπτικές προσαγωγές» (όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός ΠροΠο, Χ. Παπουτσής).

Οι αρχές προέβησαν σε προσαγωγές, κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια, ανθρώπων που φαίνεται να είχαν στοχοποιηθεί βάσει φρονημάτων ή κοινωνικού περίγυρου. Οι προσαχθέντες στην Αθήνα κρατήθηκαν στη ΓΑΔΑ έως το βράδυ, χωρίς να τους παρασχεθεί ούτε νερό.

Σχόλια

7 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
7 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Λουκάς Σταμέλλος
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://libretooth.gr/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460 Mastodon
Μετάβαση στο περιεχόμενο