Ο παραλογισμός συνεχίζεται στο ΚΕΝ Μεσσολογίου

Τη Δευτέρα 7/11 είχε προγραμματιστεί η καθιερωμένη βολή της εκπαίδευσης.

Όλοι βρεθήκαν με τα κράνη και τα όπλα τους σε μια ανεξήγητη πολύωρη αναμονή και ορθοστασία, σε στάση προσοχής. Οι λιποθυμίες ήταν απλά θέμα χρόνου (όπως έγινε και την Παρασκευή)… Μετά από πραγματικά πολλή ώρα, συνολικά 5 άτομα λιποθύμησαν, 2 εκ των οποίων διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα κρίσης επιληψίας … Είναι λογικό να ασκείται χωρίς ουσιαστικό λόγο (και έλεγχο) τέτοια πίεση (σωματική και ψυχολογική) σε τόσα άτομα, και μάλιστα με τόσο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους?  Φαίνεται για μια ακόμη φορά , πως εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζει ο στρατός.

Η διοίκηση του στρατοπέδου, ενεργεί με τη στενόμυαλη απαρχαιωμένη ¨λογική¨ των καψονιών, που άλλωστε δείχνει να έχει τόσο θετικά αποτελέσματα, στην επιφανειακή εμφάνιση του στρατεύματος. Μόνο στα πλαίσια αυτής της στρατιωτικής φιλοσοφίας θα μπορούσε να ενταχθεί η διαταγή του συνταγματάρχη , που απαγορεύει τη χρήση του στρατιωτικού μπουφάν (τζάκετ) σε όλους τους οπλίτες (και μόνο αυτούς) μέχρι νεωτέρας . Δυστυχώς όμως, ο παραλογισμός δεν περιορίζεται στο διοικητή του 239 ΣΕ  Παναγιώτη Παγουρά (η ψυχική υγεία του οποίου κρίνεται απαραίτητο να διερευνηθεί), αλλά εκτείνεται μέχρι τα χαμηλότερα κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας (προφανώς με ανεπίσημες άνωθεν διαταγές). Ακόμα και η ξεκούραση (το να ξαπλώσει κάποιος στο κρεβάτι του) στον ελεύθερο χρόνο απαγορευόταν επισήμως σε κάποιους λόχους…

Τα καψόνια στο στρατόπεδο αυτό δε σταμάτησαν ποτέ… Μεταξύ αυτών,  η παρατεταμένη ορθοστασία (ολόκληρου του συντάγματος) σε αναμονή του τίποτα, και η αναγκαστική πολύωρη ακινησία σε στάση προσοχής, συγκεκριμένα σε ώρες με ιδιαίτερα αυξημένη την παρουσία κουνουπιών. Η παραμικρή κίνηση για να διώξει κανείς το κουνούπι που εκείνη τη στιγμή τον τσιμπάει απαγορεύεται κατηγορηματικά, και μάλιστα με σοβαρές επιπτώσεις, για όλο το σύνταγμα…  (επανάληψη της πρόβας ορκωμοσίας μέχρι να νυχτώσει)… Ατομικό «λάθος», ομαδική τιμωρία σε όλες τις περιπτώσεις, πράγμα κατάφορα αντίθετο προς το στρατιωτικό κώδικα. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες, κατά τη διάρκεια των αναφορών ακουγόταν ένας συνεχόμενος ήχος βήχα. Οι περισσότεροι οπλίτες του στρατοπέδου απέκτησαν κάποια ελαφρά ή σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Όπως άλλωστε είναι γνωστό, τα κουνούπια και οι σκνίπες μεταφέρουν με το σάλιο τους παράσιτα και ιούς από το αίμα του προηγούμενου ανθρώπου ή ζώου που τσίμπησαν. (Άλλα κάποιοι «άνδρες» θα πουν: βήχας είναι, θα σας περάσει κωλόψαρα…)

Κάποια άλλη μέρα, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια καψονιού πορεία στο πεδίο βολής (με πλήρη εξάρτηση) , μόνο και μόνο για να πραγματοποιηθούν πρόβες βήματος. Οι φαντάροι ήταν καταδικασμένοι σε εξάντληση χωρίς νερό ή διάλειμμα, μέχρι «να περάσουν ΟΛΟΙ τέλεια»,  χωρίς ουσιαστικά πρωινό και ύπνο, και σε χώρο με ξερόχορτα,  λακκούβες αυλάκια και πέτρες, την ύπαρξη και αποφυγή των οποίων έπρεπε να φαντασιωθεί ο κάθε οπλίτης καθώς απαγορευόταν να κοιτάει κανείς προς τα κάτω.

Προφανώς δε χρειάζεται κανείς καν να αναφερθεί σε καψόνια που έγιναν σε διμοιρίες, ομάδες ατόμων και μεμονωμένα άτομα. Γιατί ο κατάλογος είναι πραγματικά μακρύς… Η αδιαφορία των ανωτέρων μας , μας έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση και τέλμα…  Ακόμη και όταν μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Η πνευματική και σωματική εξάντληση στην οποία επιμένουν καθ όλη τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης είναι ικανή να δαμάζει κάθε πνευματική και διανοητική διεργασία, να αλλοιώνει το χαρακτήρα του ατόμου, και να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική του υγεία.

239 ΣΕ ,  το πιο μαύρο κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στην Ελλάδα… 

Μεσολόγγι 2011 Δ1 ΕΣΣΟ

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο