Συνομιλίες για τα πυρηνικά στη Μέση Ανατολή, απόντος του Ιράν

Με πρωτοβουλία του στρατιωτικού συμβουλίου που κυβερνά την Αίγυπτο εν μέσω κοινωνικής αναταραχής, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα συνάντηση μεταξύ διπλωματικών εκπροσώπων του Ισραήλ και των αραβικών κρατών, με θέμα τα πυρηνικά στη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στη Βιέννη. Το Ιράν δεν συμμετείχε.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις αραβικών χωρών ζήτησαν από το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη Μη-Διασποράς για τα πυρηνικά όπλα, πράγμα που το Ισραήλ αρνήθηκε, επιχειρηματολογώντας ότι δεν μπορεί να το κάνει λόγω της «έλλειψης εμπιστοσύνης» στην περιοχή και της «μη αναγνώρισής του» από αραβικά κράτη.

Οι Ευρωπαίοι παρατηρητές βρήκαν τις συνομιλίες «εποικοδομητικές».

Το Ισραήλ δεν έχει διαψεύσει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Επίσης, είναι το μόνο κράτος στην περιοχή που διατηρεί υπό στρατιωτική κατοχή περιοχές από γειτονικά του κράτη, όπως ο Λίβανος και η Συρία.

Λουκάς Σταμέλλος
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://libretooth.gr/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460 Mastodon

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο