Μετανάστες: εικόνα από το δικό μας μέλλον

http://www.arena-asoee.gr/keimena/politika-keimena/2011-2012/99-m——

Οι μετανάστες είναι της γής οι κολασμένοι
έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι

Πριν από 2 βδομάδες μία φασιστική επίθεση έλαβε χώρα έξω από την ΑΣΟΕΕ. Φοιτητής της ΑΣΟΕΕ χτύπησε μετανάστη που μοίραζε φυλλάδια και προσπαθούσε να βγάλει τα προς το ζην, μετά από αλλεπάλληλες φορές που τον εκφόβιζε σκίζοντάς του τα φυλλάδια και βρίζοντάς τον ρατσιστικά.  Ο φοιτητής αυτός προσπάθησε να κρυφτεί μέσα στη σχολή αλλά άλλοι φοιτητές τον εκδίωξαν περιφρουρόντας έτσι το άσυλο. Στη Γενική Συνέλευση του Φ.Σ.ΑΣΟΕΕ στις 10/11 ο φοιτητής αυτός σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΦΕΕ διαγράφηκε από το Σύλλογο.

Το γεγονός αυτό δεν είναι άλλο ένα «μεμονωμένο περιστατικό». Παρόμοιες σκηνές εξελίχθηκαν έξω από την Νομική και τη σχολή μας όπου δυνάμεις των ΜΑΤ υπό την επίβλεψη του δημάρχου Γ. Καμίνη κυνήγησαν και τραμπούκισαν τους μικροπωλητές.

Τα γεγονότα αυτά συνδέονται άμεσα με την πολιτική που ακολουθούν τα κόμματα ΠΑΣΟΚ -ΝΔ-ΛάΟΣ , τα οποία με μέτρα λιτότητας γονατίζουν τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία και προσπαθούν παράλληλα να καταδείξουν ως μια από τις αιτίες της κρίσης και της εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας τους μετανάστες. Όμως οι μετανάστες δεν είναι η αιτία των οικονομικών κρίσεων αλλά το αποτέλεσμά τους και το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής λογικής. Οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης και μάλιστα το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο αφού αποτελούν το φτηνό εργατικό δυναμικό που όσο οι καπιταλιστικές κοινωνίες το χρειάζονται το χρησιμοποιούν για να αυξήσουν την κερδοφορία τους και όταν πλέον δεν το έχουν ανάγκη το στοχοποιούν και το καταδιώκουν φορτώνοντάς του ως αποδιοπομπαίο τράγο τα μύρια δεινά της κοινωνίας.

Οι μετανάστες δεν είναι ο εχθρός όπως θέλουν να μας πείσουν τα ΜΜΕ. Εχθρός είναι ο ιμπεριαλισμός και οι στρατιωτικές επεμβάσεις  εμάς των δυτικών ,οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οι πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης που τους οδηγούν στο να φύγουν απ’ τη χώρα τους και στη καινούρια χώρα παραμονής τους να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες και στον καθημερινό φόβο δίωξης και ρατσιστικών επιθέσεων. Είναι άνθρωποι που με τις οικογένειές τους αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε μια ξένη χώρα αναζητώντας την ελπίδα για μια ανθρώπινη ζωή κι όχι μόνο αυτή η ευκαιρία δεν τους δίνεται αλλά τους εξαθλιώνουν ακόμα περισσότερο και καταδιώκονται καθημερινά ζώντας σε κλίμα καθημερινής ανασφάλειας, φόβου και αστυνομοκρατίας.  Ενώ πολλοί μετανάστες που έχουν άλλους προορισμούς εγκλωβίζονται παρά τη θέληση τους  στην Ελλάδα σύμφωνα με την μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δουβλίνο ΙΙ). Το θέμα αυτό δεν είναι θέμα φυλετικό, οι μετανάστες είναι σύντροφοι στη φτώχεια, στην εξαθλίωση που φέρνουν οι πολιτικές του μνημονίου, οι πολιτικές που φέρνουν συνεχώς όλο και σκληρότερα μέτρα.

Ο καθένας από μας δε μπορεί να γυρνάει την πλάτη και να κλείνει τα μάτια σε τέτοια περιστατικά από τη στιγμή που η μετανάστευση είναι κομμάτι της ίδιας μας της ιστορίας. Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει σε Γερμανία, Αυστραλία και Η.Π.Α. όπου δέχθηκε (και δέχεται) ανάλογες φασιστικές συμπεριφορές και πρακτικές που σήμερα χρησιμοποιούν κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής εξουσίας ενάντια στους μετανάστες.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι μετανάστες είναι πιθανότατα εικόνα από το δικό μας μέλλον (αν όχι παρόν) 

“Γυρεύω για όλους μας το ίδιο όμορφο στέγαστρο,
φτιάχνω φωτιά για όποιον θέλει κόσμο αταίριαστο.
Για τα μάτια ενός παιδιού που ψάχνει γη, γκρεμίζω ουρανούς…”     

                                                                          “Φυσάει Κόντρα”, Active Member

 

met

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Μετάβαση στο περιεχόμενο