Ενημέρωση για την κατάσταση στην Αίγυπτο: Τι συμβαίνει

altΤου Ramy Raoof

(ελληνική μετάφραση: @asteris)

Αγαπητοί,

Σας γράφω για να σας ενημερώσω για την τρέχουσα κατάσταση στην Αίγυπτο, καθώς δεν είμαι  σίγουρος για την αξιοπιστία των ΜΜΕ. Την περασμένη Παρασκευή, μια τεράστια διαδήλωση κατέκλυσε την πλατεία Ταχρίρ, ζητώντας την κατάλυση του στρατιωτικού καθεστώτος, την κατάργηση των στρατοδικείων για πολίτες (πάνω από 12.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί σε στρατοδικεία) και προκειμένου να αντιταχθεί στις υπερσυνταγματικές ρυθμίσεις που προωθεί το στρατιωτικό συμβούλιο. Τεράστιο πλήθος από διάφορες κοινότητες συμμετείχε στη διαδήλωση, και ο περισσότερος κόσμος είχε φύγει από την πλατεία ως το απόγευμα.

Ξέχωρα από την διαδήλωση, οι τραυματίες της επανάστασης και οι οικογένειες των μαρτύρων κάνουν εδώ και μήνες καθιστική διαμαρτυρία σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της πλατείας Ταχρίρ, ζητώντας από το κράτος να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας τους και να τους δώσει αποζημιώσεις. Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν βιαίως τους τραυματίες, γεγονός που προκάλεσε την επιστροφή του κόσμο στην πλατεία Ταχρίρ για να τους υποστηρίξει (όπως έγινε και στις 28/29 Ιουνίου). Πολλοί υποστήριξαν ότι αυτό αποτέλεσε σχέδιο των Ισλαμιστών, που εξεγέρθηκαν για να κερδίσουν εξουσία, κάτι που είναι εντελώς αβάσιμο. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Αιγυπτιακός λαός εξεγείρεται κατά της αστυνομικής βίας και της στρατιωτικής εξουσίας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν εκτενώς διαφόρων ειδών δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, σκάγια και ζωντανά πυρά κατά διαδηλωτών μέχρι στιγμής, και εντείνουν τη βία καθημερινά, έχοντας προκαλέσει το θάνατο πάνω από 30 ατόμων, και τραυματίζοντας πάνω από 1700 (επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας), συμπεριλαμβανομένων πολλών που δέχτηκαν στοχευμένα πυρά στα μάτια και το πάνω μέρος του κορμού. Πολλοί συλλαμβάνονται τυχαία και βίαια, συμπεριλαμβανομένων και εθελοντών γιατρών που βοηθούν τους τραυματίες, και δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα. Αυτοσχέδια νοσοκομεία υφίστανται επιθέσεις που έχουν σκοπό να αποτρέψουν τους γιατρούς από την περίθαλψη τραυματιών.

Καθώς η βία των δυνάμεων ασφαλείας κατά άοπλων διαδηλωτών συνεχίζεται για 5η μέρα, πολλοί άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν εκείνους που βρίσκονται ήδη εκεί σε πάνω από 5 πόλεις. Αυτό που θα μπορούσε να μας βλάψει περισσότερο είναι η απλοϊκή απεικόνιση της κατάστασης ως σύγκρουσης διαφόρων πολιτικών ή θρησκευτικών ομάδων με το στρατό για την επιδίωξη εξουσίας, ή του λαού στον δρόμο ως κακοποιών που επιδιώκουν την καταστροφή της χώρας με σκοπό να προκαλέσουν χάος. Είμαστε όλοι στους δρόμους για να πολεμήσουμε την αστυνομική βαρβαρότητα και το μιλιταρισμό.

Υποστηρίξτε μας διαδίδοντας την αλήθεια για την κατάσταση και διορθώνοντας την ψευδή πληροφόρηση που διασπείρεται από την πτώση του Μουμπάρακ και μετά.

Βίντεο: http://youtu.be/zJ7FHUtxePwhttp://youtu.be/54-1qNeef0Ehttp://youtu.be/O94sWWDc8Ig 

Φωτογραφίες: http://goo.gl/OkNPLhttp://goo.gl/qpA6Ahttp://goo.gl/Qxm2Hhttp://goo.gl/wK4Iahttp://goo.gl/EhjrA  – http://goo.gl/edRSwhttp://goo.gl/Nw3Iu 

Δηλώσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων:
– Κοινή δήλωση Αιγυπτιακών οργανώσεων: http://goo.gl/UzEqC [En]
– Human Rights Watch  http://goo.gl/zq5nR [En]

Αυτό που απαιτούμε είναι η λογοδοσία.

Σας ευχαριστώ

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο