Σε απεργία πείνας ξανά δυο μετανάστες της Υπατίας, σε Σέρρες και Χανιά

 

Είναι γνωστή η υπόθεση του καλοκαιριού, με τους τέσσερις πρώην απεργούς πείνας, οι οποίοι συνελήφθησαν δήθεν για «αποδοχή προϊόντων εγκλήματος», καθώς ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν για την πατρίδα τους, κάνοντας χρήση της σχετικής άδειας που τους δόθηκε με απόφαση Παπουτσή. Οι δύο, που είχαν την ατυχία να πέσουν σε προκατειλημμένο δικαστήριο, καταδικάστηκαν, χωρίς να υπάρχει τίποτα σε βάρος τους. Καταδικάστηκαν μόνο και μόνο επειδή είναι μετανάστες. Οι άλλοι δύο αθωώθηκαν. Στη συνέχεια, το υπουργείο Προ Πο αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας επιστροφής στους τρεις από τους τέσσερις, με το επιχείρημα ότι έχουν καταδικαστεί. Ο ένας που είχε αθωωθεί επέστρεψε τελικά στην Ελλάδα, μετά από προσπάθειες που κράτησαν σχεδόν δυο μήνες. Οι άλλοι δύο ακόμη δεν έχουν επιστρέψει. Η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο αθωότητάς τους, έτσι όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Ελληνικό Δίκαιο. Οι δυο αυτοί μετανάστες κρίνονται εκ προοιμίου ένοχοι και τους απαγορεύεται η νόμιμη επιστροφή στην Ελλάδα, ενώ έχουν ασκήσει έφεση κατά των καταδικαστικών αποφάσεων και μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό τεκμαίρονται αθώοι (παράβαση άρθρου 6 παρ. 2 της ΕΣΔΑ). Επίσης, με την απαγόρευση επιστροφής τους στην Ελλάδα τους αφαιρείται το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενώπιον του δικαστηρίου που εκκρεμεί (άρθρο 6 παρ. 3 της ΕΣΔΑ).

Δυο ανάλογες υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα και η εκδικητική και παράνομη συμπεριφορά των αστυνομικών αρχών έχει οδηγήσει δυο από τους πρώην απεργούς πείνας της Υπατίας σε νέα απεργία πείνας, στα κρατητήρια των Αστυνομικών Διευθύνσεων Σερρών και Χανίων αυτή τη φορά.

Ο Ελμπασίρ Φικρί συνελήφθη στις Σέρρες για μικροαδίκημα που διέπραξε. Δικάστηκε από Μονομελές Πλημμελειοδικείο και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή. Ενώ, όμως, το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο, η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών συνέχισε την κράτησή του και εξέδωσε απόφαση απέλασής του, μολονότι έχει ανανεώσει την αναβολή της απέλασης (το γνωστό «χαρτί» που πήραν οι απεργοί πείνας της Υπατίας και της Θεσσαλονίκης) μέχρι το Μάρτη του 2012 (δεύτερο συνεχές εξάμηνο). Δηλαδή, ακύρωσαν την αναβολή της απέλασης, χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα από το νόμο, δεδομένου ότι η καταδίκη του είναι σε ποινή μικρότερη των τριών μηνών. Αυθαίρετα, ετσιθελικά, εκδικητικά και παράνομα.

Ο μετανάστης από τις 16 Νοέμβρη έχει υποβάλει, μέσω της συνηγόρου του, αίτηση θεραπείας, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση απέλασής του και να επιστρέψει στο νομικό στάτους που είχε. Αντί να διορθώσουν άμεσα την παρανομία, του ανακοίνωσαν ότι θα μεταφερθεί στην Αθήνα προκειμένου να απελαθεί άμεσα, κατόπιν συνεννόησης με την πρεσβεία του Μαρόκου. Ετσι, ο Ελμπασίρ Φικρί ξεκίνησε απεργία πείνας από την Τετάρτη 23 Νοέμβρη, ζητώντας να γίνει δεκτή η αίτηση θεραπείας που έχει καταθέσει, να ανακληθεί η απόφαση απέλασής του και να αφεθεί ελεύθερος.

Ακόμα πιο προκλητική είναι η περίπτωση του Ελχαφέντ Χαντούτσι. Αυτός συνελήφθη στο σπίτι του στις Καλύβες Χανίων, μετά από μηνυτήρια αναφορά Ελληνίδας (σχετική με… αυστηρά προσωπικές σχέσεις). Παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα Χανίων στις 14 Νοέμβρη, ο οποίος τον άφησε ελεύθερο. Σε βάρος του, δηλαδή, δεν εκκρεμεί τίποτα, εκτός από μια δικογραφία που σχημάτισε το ΑΤ Βάμου, μετά από τη μηνυτήρια αναφορά της Ελληνίδας (προφανώς, παρά τη σύλληψή του εντός των ορίων του αυτόφωρου, τα στοιχεία δεν κρίθηκαν από τον Εισαγγελέα επαρκή για να τον παραπέμψει στο Αυτόφωρο).

Η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, όμως, έσπευσε να εκδώσει Διαπιστωτική Πράξη απέλασής του, επικαλούμενο το σχηματισμό δικογραφίας από το ΑΤ Βάμου (!), καθώς και ένα «άκρως απόρρητο – προσωπικό – ειδικού χειρισμού» έγγραφο, που εκδόθηκε από την υπηρεσία με τα ακατανόητα σε μας αρχικά «Α.Ε.Α./Κ.Α.Τ./Δ.Κ.Α./Τμήμα Β», με ημερομηνία 08-02-2011! Πρόκειται για έγγραφο που εκδόθηκε όταν ο συγκεκριμένος μετανάστης συμμετείχε στην απεργία πείνας των 300. Ισως πρόκειται για έγγραφο που αφορά και τους 300, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών κατασταλτικών ενεργειών που γίνονταν τότε. Κι ενώ αυτό το –άγνωστο σε όλους και στον συγκεκριμένο μετανάστη– έγγραφο δεν εμπόδισε να του δοθεί η γνωστή αναβολή της απέλασης το Μάρτη και να ανανεωθεί το Σεπτέμβρη, ανασύρεται τώρα και χρησιμοποιείται αναδρομικά για να αποφασιστεί η απέλασή του!

Ο συγκεκριμένος μετανάστης δεν έχει συλληφθεί να διαπράττει οποιοδήποτε αδίκημα. Εχει μηνυθεί από Ελληνίδα πολίτη, με την οποία ενδεχομένως θα λύσει τις διαφορές τους σε κάποιο δικαστήριο, ενδεχομένως και όχι (πόσες υποθέσεις τέτοιων προσωπικών διαφορών δεν διευθετούνται εξωδικαστικά;). Κι αν βρεθεί κατηγορούμενος σε δικαστήριο, ενδεχομένως να αθωωθεί. Κι αν καταδικαστεί, θα έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση και να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Μέχρι τότε τεκμαίρεται αθώος κι αυτό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμά του, όχι μόνο με βάση το άρθρο 6 παρ. 2 της ΕΣΔΑ, αλλά ακόμη και με βάση την Πράσινη Βίβλο της Κομισιόν για το τεκμήριο αθωότητας [COM (2006) 174]. H Aστυνομική Διεύθυνση Χανίων, όμως, αποφάσισε την απέλασή του, όχι μόνο παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητάς του, αλλά και αφαιρώντας του το δικαίωμα να παρευρεθεί στο δικαστήριο και να υπερασπιστεί τον εαυτό του, γεγονός που αποτελεί επίσης ανθρώπινο δικαίωμά του.

Και ο Ελχαφέντ Χαντούτσι υπέβαλε αίτηση θεραπείας, μέσω της συνηγόρου του, στις 22 Νοέμβρη. Αντί, όμως, να αφεθεί αμέσως ελεύθερος, για να διορθωθεί η παρανομία, του ασκούνται πιέσεις να υπογράψει έγγραφο με το οποίο θα δέχεται την εθελοντική απέλασή του. Γι’ αυτό και από σήμερα, Πέμπτη 24 Νοέμβρη, ξεκίνησε απεργία πείνας, ζητώντας να γίνει δεκτή η αίτηση θεραπείας του, να ανακληθεί η απόφαση απέλασής του και να αφεθεί άμεσα ελεύθερος.

Φαίνεται καθαρά, λοιπόν, ότι εκτυλίσσεται εκδικητικό σχέδιο απελάσεων ενάντια στους πρώην απεργούς πείνας. Κατά παράβαση της νομιμότητας. Με βίαιη καταπάτηση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων τους, που υποτίθεται ότι είναι κατοχυρωμένα.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο