Νέα αποστολή της NASA στον πλανήτη Άρη

Το Σάββατο και ώρα 10:02 πμ (τοπική ώρα) στη Φλώριδα πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου πυραύλου με προορισμό τον πλανήτη Άρη.

Ο πύραυλος αναμένεται να φθάσει στον κόκκινο πλανήτη περίπου σε 9 μήνες και πιο συγκεκριμένα στις 6 Αυγούστου 2012. 

Εκεί θα αποθέσει την “Περιέργεια” (Curiosity), ένα όχημα μεγέθους αυτοκινήτου, που θα ξεκινήσει ένα ταξίδι 2 χρόνων ερευνώντας την επιφάνεια 154 χιλιομέτρων κοντά στον κρατήρα Gale του ισημερινού του Άρη. 

 Στόχος της αποστολής, κόστους 2,5 δις δολαρίων, είναι να απαντήσει στο ερώτημα αν ο κόκκινος πλανήτης είχε ή έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έμβια όντα. 

 Η “Περιέργεια” που τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια και ραδιενεργή διάσπαση πλουτωνίου, φέρει 17 κάμερες και 10 εργαστήρια στα οποία συμπεριλαμβάνονται ένα εργαστήρι χημείας που που θα ελέγξει δείγματα εδάφους και πετρωμάτων που θα προέλθουν από τον βραχίονα και το τρυπάνι του οχήματος. 

 Το πιο επικίνδυνο σημείο της αποστολής, που οι επιστήμονες ονομάζουν “Εξάλεπτο του τρόμου”, θα είναι τι στιγμή όπου το 898 κιλών όχημα θα προσγειωθεί στον πλανήτη. Το όχημα είναι αρκετά βαρύ και έτσι θα δοκιμαστεί διαφορετική μέθοδος από αυτή του “αερόσακου” που χρησιμοποιήθηκε σε άλλη αποστολή. 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο