Βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο, εν μέσω καλεσμάτων για αποχή

Αίγυπτος - ΕκλογέςΤα οργανωτικά προβλήματα, η υψηλή συμμετοχή Κοπτών και τα καλέσματα για αποχή είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής εκλογικής διαδικασίας στην Αίγυπτο.

Οι εκλογές γίνονται για την ανάδειξη κοινοβουλίου που θα διαμορφώσει νέο σύνταγμα, βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές το καλοκαίρι του 2012.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα, ωστόσο, είναι η παραμονή του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην εξουσία. Οι Αιγύπτιοι που εξεγέρθηκαν κατά του Χόσνι Μουμπάρακ, θεωρούν ότι το Στρατιωτικό Συμβούλιο αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου καθεστώτος και πραγματοποίησαν μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του, καθ’ όλη την περασμένη εβδομάδα. Οι αρχές, με πρωταγωνιστή το διαβόητο Υπουργείο Εσωτερικών, επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις επί έξι ημέρες, με 41 νεκρούς από τις σφαίρες και τα δακρυγόνα της αστυνομίας.

Οι εκλογές διεξάγονται σήμερα με σημαντικές ελλείψεις, όπως τη μη έγκαιρη, ή και καθόλου,  προσέλευση δικαστικών λειτουργών σε πολλά εκλογικά τμήματα και τη μη έγκαιρη διανομή ψηφοδελτίων.

Στις εκλογές λαμβάνουν μέρος πάνω από 50 κόμματα, μεταξύ αυτών η Μουσουλμανική Αδελφότητα – που μποϊκοτάρισε τις τελευταίες διαδηλώσεις κατά των στρατιωτικών – αλλά και μικρότερα κόμματα σαλαφιστών μουσουλμάνων.

Πολλοί Αιγύπτιοι, ωστόσο, αναφέρουν ότι θα απέχουν από τις εκλογές, μη θέλοντας να νομιμοποιήσουν το στρατιωτικό καθεστώς.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο