«Δε μπορεί υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα για τις λειτουργίες προγραμμάτων»

Ο γενικός συνήγορος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου γνωμοδότησε ότι οι λειτουργίες που εκτελεί ένα πρόγραμμα υπολογιστή δεν μπορεί να προστατεύονται ως πνευματική ιδιοκτησία.

Η υπόθεση που εκδικάζεται αφορά καταγγελία της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού SAS η οποία κατηγορεί την βρετανική εταιρεία World Programming επειδή αναπαρήγαγε λειτουργίες από το λογισμικό της πρώτης, χωρίς να έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικά του.

«Αν δεχόμασταν ότι η λειτουργικότητα ενός προγράμματος υπολογιστή μπορεί να προστατευτεί ως τέτοια, αυτό ουσιαστικά θα καθιστούσε δυνατή τη δημιουργία μονοπωλίων στις ιδέες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στην τεχνολογική πρόοδο και τη βιομηχανική ανάπτυξη» εκτίμησε ο Ιβ Μποτ, γενικός συνήγορος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η γνώμη του δεν είναι δεσμευτική, είναι όμως ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσει το δικαστήριο.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ ήδη καταχωρούνται διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) εδώ και δεκαετίες για απλές λειτουργίες προγραμμάτων, όπως η κίνηση του κέρσορα στην οθόνη, τα κουμπιά κλεισίματος των παραθύρων, τα μενού των εφαρμογών, κ.ά.

Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ενιαίο πλαίσιο για εξασφάλιση πατεντών λογισμικού.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο