10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

«Δε μπορεί υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα για τις λειτουργίες προγραμμάτων»

Ο γενικός συνήγορος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου γνωμοδότησε ότι οι λειτουργίες που εκτελεί ένα πρόγραμμα υπολογιστή δεν μπορεί να προστατεύονται ως πνευματική ιδιοκτησία.

Η υπόθεση που εκδικάζεται αφορά καταγγελία της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού SAS η οποία κατηγορεί την βρετανική εταιρεία World Programming επειδή αναπαρήγαγε λειτουργίες από το λογισμικό της πρώτης, χωρίς να έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικά του.

«Αν δεχόμασταν ότι η λειτουργικότητα ενός προγράμματος υπολογιστή μπορεί να προστατευτεί ως τέτοια, αυτό ουσιαστικά θα καθιστούσε δυνατή τη δημιουργία μονοπωλίων στις ιδέες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στην τεχνολογική πρόοδο και τη βιομηχανική ανάπτυξη» εκτίμησε ο Ιβ Μποτ, γενικός συνήγορος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η γνώμη του δεν είναι δεσμευτική, είναι όμως ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσει το δικαστήριο.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ ήδη καταχωρούνται διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) εδώ και δεκαετίες για απλές λειτουργίες προγραμμάτων, όπως η κίνηση του κέρσορα στην οθόνη, τα κουμπιά κλεισίματος των παραθύρων, τα μενού των εφαρμογών, κ.ά.

Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ενιαίο πλαίσιο για εξασφάλιση πατεντών λογισμικού.

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://social.omniatv.com/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο