ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΜΟΥΡΑΤ ΚΑΝΑΤΛΙ

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΜΟΥΡΑΤ ΚΑΝΑΤΛΙ

Ιστορική απόφαση στρατοδικείου για τον αντιρρησία συνείδησης Μ. Κανατλί

Δεκτό έγινε το αίτημα του Τουρκοκύπριου Αντιρρησία Συνείδησης Μουράτ Κανατλί να μην δικαστεί από στρατοδικείο, αλλά από το συνταγματικό δικαστήριο στη βάση του δικαιώματος της σκέψης και έκφρασης. Ο 38χρονος Κανατλί είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης και γραμματέας του δικοινοτικού κόμματος Νέα Κύπρος.

Έξω από το στρατοδικείο στη βόρεια Λευκωσία συγκεντρώθηκαν συναγωνιστές εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αντιρρησία συνείδησης ο οποίος  διώκεται για την άρνησή του να παρουσιαστεί στον στρατό σε επανεκπαίδευση εφέδρων  το 2009, το 2010 και το 2011.

Οι δικηγόροι του Κανατλί στήριξαν το αίτημα του αντιρρησία συνείδησης για εκδίκαση της υπόθεσης του από το συνταγματικό δικαστήριο στη βάση της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης, στην διεκδίκηση μιας δίκαιης δίκης δεδομένου ότι τα στρατιωτικά δικαστήρια στρέφονται συνήθως ενάντια στο δικαίωμα αυτό, στο κριτήριο της ισότητας των δύο φύλων και στο γεγονός ότι στις περισσότερες υποθέσεις καταλογίζονται ποινές χωρίς να έχει προηγηθεί ακροαματική διαδικασία. Ως εκ τούτου η υπόθεση μεταφέρεται στο Συνταγματικό δικαστήριο πράγμα που σημαίνει η υπόθεση θα εκδικαστεί σε ένα με δύο χρόνια.

Εναντίον του Κανατλί εκκρεμούν οι υποθέσεις για το  2010 και το 2011 και ο Κανατλί θα κληθεί να δικαστεί ξανά από το στρατιωτικό δικαστήριο.

Πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μακρόχρονη ομηρεία του συναγωνιστή μας.

Ο Μουράτ Κανατλί, στις 25 Μαΐου 2011, μίλησε για το δικαίωμα άρνησης στράτευσης σε ολόκληρη την Κύπρο και την πρόταση για αποστρατικοποίηση της νεκρής ζώνης.

Πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα, όπου διακήρυξε την πίστη του στα κοινά συμφέροντα Ε/Κ-Τ/Κ εργαζομένων, την καταδίκη του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Τουρκίας που δημιουργεί τον κίνδυνο θερμού πολεμικού επεισοδίου και την ανάγκη οικοδόμησης ενός αντιπολεμικού-αντιμιλιταριστικού-αντιεθνικιστικού κινήματος καλεσμένος της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης, της Αντιεθνικιστικής-Αντιμιλιταριστικής Πρωτοβουλία, Αριστερών Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων

Να σταματήσει η δικαστική ομηρία του Murat Kanatli και κάθε δίωξη του.  Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον συναγωνιστή Μουράτ Κανατλί. Δεν αναγνωρίζουμε καμιά αρμοδιότητα στην στρατιωτική δικαιοσύνη σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο να δικάσει τα φρονήματα μας και φυσικά αρνούμαστε στην αστική δικαιοσύνη να δικάσει την πίστη μας στον άνθρωπο, στην ειρήνη και την συμφιλίωση των λαών.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 Diktiospartakos.blogspot.com

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο