Συμβάσεις με τον εργοδότη, χωρίς σωματείο
Υπό το κράτος των συνεχών πιέσεων της τρόικας, η οποία έχει υιοθετήσει πλήρως τα σχετικά εγχώρια εργοδοτικά αιτήματα, το υπουργείο Εργασίας προχωρεί σε νέα αναθεώρηση του εργατικού δικαίου.

Μετά την καθιέρωση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων του περασμένου Δεκεμβρίου, μέσω των οποίων επιτρέπεται η βύθιση των αποδοχών κάτω των κλαδικών συμβάσεων και, ακολούθως, την πρόβλεψη για σύναψη ειδικών συμβάσεων ακόμη και με τις εργασιακές επιτροπές (σε επιχειρήσεις κάτω των 30 ατόμων), όπου εκφράζεται μόλις το 25% των μισθωτών, τώρα εξετάζεται η σύναψη επιχειρησιακής «σύμβασης» με ατομικές υπογραφές επί λίστας εργαζομένων…

Θα μπορεί δηλαδή ο εργοδότης στις επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω των 50 ατόμων (όπου εργάζεται το 90% των μισθωτών) να καλεί έναν έναν προσωπικά τους εργαζόμενους και να τους υποδεικνύει να (απο)δεχτούν τη μείωση των αποδοχών.

Οταν συγκεντρωθεί το 50% συν μία των υπογραφών, η σχετική «σύμβαση» θα ισχύει αυτόματα στο σύνολο του προσωπικού…
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=308923

 

 

 

Η μεγάλη πληγή της κτηνοτροφίας
Το 82,3% του ελλείμματος στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο του 2010 οφείλεται στις εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων. Το συνολικό έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο ήταν 1,898 δισ. ευρώ από όπου το έλλειμμα σε ζωντανά ζώα, κρέατα και παρασκεύασματα κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά ήταν 1,563 δισ. ευρώ! Κι αυτό συμβαίνει ενώ οι κτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται σε δεινή θέση και η εγχώρια κτηνοτροφία απειλείται πλέον με εξαφάνιση.

Πιο συγκεκριμένα το 2010 το έλλειμμα στα ζωντανά ζώα ήταν 65,7 εκατ. ευρώ, στα κρέατα και παρασκευάσματα κρέατος 1,028 δισ. ευρώ και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά 469,4 εκατ. ευρώ. Η αξία των εισαγωγών για ζωντανά ζώα ήταν 76 εκατ. ευρώ και η αξία των εξαγωγών 10,3 εκατ. ευρώ, ενώ για τα κρέατα και παρασκευάσματα κρέατος η αξία των εισαγωγών ήταν 1,085 δισ. ευρώ και η αξία των εξαγωγών μόλις 56,7 εκατ. ευρώ. Για τα γαλακτοκομικά και αυγά είναι αντίστοιχα 770,7 εκατ. ευρώ και 301,2 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η μεγάλη πληγή στο έλλειμμα του εμπορικού αγροτικού ισοζυγίου είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6429648&publDate=11/9/2011

 

 

 

 

«Τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, τα οποία ως αυτοεκπληρούμενος χρησμός της Κασσάνδρας, δεν πρόκειται να είναι τα τελευταία, είναι εξίσου άδικα, αναποτελεσματικά και αδιέξοδα, θα μεγαλώσουν το οικονομικό τέλμα και θα οδηγήσουν σε νέο -μεγαλύτερο- γύρο λουκέτων», υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στη ΔΕΘ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=309042

 

 

 

Έκρηξη στο εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων στη Μαρκούλ της νότιας Γαλλίας ενδέχεται να δημιουργεί κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι τοπικές αρχές και η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.
Η αστυνομία διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε χώρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων. Ο θάνατος ενός εργαζόμενου επιβεβαιώθηκε από τη γαλλική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας.Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι «προς το παρόν» δεν υπάρχει διαρροή.
To εργοστάσιο βρίσκεται περίπου 50 χλμ βόρεια της Αβινιόν, κοντά στις μεσογειακές ακτές.
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4677:2011-09-12-13-37-11&catid=37:di-evropi&Itemid=172

 

 

 

 

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι σε τελωνεία και εφορείες, έπειτα από αποφάσεις των ομοσπονδιών τους. Με προσωπικό ασφαλείας στα τελωνεία ελέγχονται μόνο τα φορτηγά που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=309039

 

 

 

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, έχουμε «8» δεδομένα:

Α Επιβάλλεται ειδικό τέλος στη χτισμένη επιφάνεια.

Β Εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ως εκ τούτου όσοι έχουν ρεύμα, ακόμα και τα αυθαίρετα, θα πληρώσουν το τέλος.

Γ Η μεσοσταθμική επιβάρυνση υπολογίζεται στα 4 ευρώ. Σε περιοχές, τις λαϊκές -όπως τις αποκάλεσε ο υπουργός-, με χαμηλή τιμή ζώνης το τέλος φτάνει 0,50 ευρώ και σε πολυτελείς, όπως στα βόρεια προάστια της Αττικής, στα 10 ευρώ.

Δ Θα χρησιμοποιηθεί το μοντέλο για την επιβολή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

Ε Θα υπάρξει κοινωνική μέριμνα για περίπου 330.000 οικογένειες που εντάσσονται στα κοινωνικά τιμολόγια. Πρόκειται για ανέργους και αναπήρους που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο 2, καθώς και τρίτεκνους και όσους έχουν χαμηλό εισόδημα μέχρι και το ύψος του αφορολογήτου – στα 8.000 ευρώ από φέτος.

ΣΤ Θα εισπραχθεί άμεσα και σε μία δόση, πιθανότατα με τον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου να εγγραφεί ως έσοδο του 2011.

Του χρόνου, με δόσεις

Ζ Το 2012 η εξόφλησή του θα γίνει σε πολλές δόσεις. Πιθανότατα θα είναι τρεις, όσοι και οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί της ΔΕΗ στη διάρκεια ενός έτους, χωρίς να αποκλείεται να σπάσει ακόμα και σε έξι δόσεις – όσοι είναι συνολικά οι λογαριασμοί της ΔΕΗ μαζί με τα έναντι.

Η Η μη πληρωμή του ειδικού τέλους θα οδηγεί σε διακοπή του ρεύματος δεδομένου ότι θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ θα καταστήσει και ληξιπρόθεσμη την οφειλή έναντι του Δημοσίου επιφέροντας σταδιακά και αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση, πλειστηριασμός, φυλάκιση).
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=308900

 

 

 

Συνεχίζονται τα προβλήματα στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο
Στο τμήμα της γραμμής μεταξύ Ομόνοιας και Πειραιά οι συρμοί διέρχονται από τις αποβάθρες με συχνότητα που φτάνει και τη μισή ώρα, ενώ λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στο βόρειο τμήμα, μεταξύ Ομόνοιας και Κηφισιά, όπου τα δρομολόγια εκτελούνται με συχνότητα 15 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων και σχετικά θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με τη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς και που δημιουργήθηκε με τη συνένωση των εταιρειών ΗΣΑΠ, ΑΜΕΛ και Τραμ.

Το “έμφραγμα” στη λειτουργία του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου προκλήθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν πραγματοποιήθηκε η μετάταξη 144 εργαζομένων από τους ΗΣΑΠ σε υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που δοκίμασαν την υπομονή του επιβατικού κοινού προκάλεσαν τον “αποκεφαλισμό” του επικεφαλής της ΣΤΑ.ΣΥ, Ι. Σπυράκου.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=309017

 

(δοκιμαστική δημοσίευση με περιορισμένο περιεχόμενο)

http://wp.me/1QJ91

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments