Κατάληψη “Επιβίωση”, ιστορικό και νεώτερα

Προσπαθήσαμε να συλλέξουμε πληροφορίες για την κατάληψη “επιβίωση” μετά την βίαιη εκκένωσή της από τους μπάτσους.

 

altΓια την ιστορία
Ενας 70χρονος ημιπληγικός συνταξιούχος των 700 ευρώ και ένας Βούλγαρος σκηνοθέτης, που επιβιώνει ως μπογιατζής, κατέλαβαν το κτήριο-σκάνδαλο του πρώην Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» στην οδό Φράγκων, στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο ξοδεύτηκαν πάνω από 12 εκατ. ευρώ, αλλά παρέμενε ένα εγκαταλειμμένο γιαπί.
Ενας 70χρονος συνταξιούχος και ένας Βούλγαρος σκηνοθέτης καλούν σε αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα αλληλοβοήθειας στο κτήριο-σκάνδαλο, όπου 12 εκατ. ευρώ έκαναν φτερά. Εσπασαν τη σάπια κλειδαριά της εξώπορτας και τώρα προσφέρουν καταφύγιο σε αστέγους, ανέργους και σε όσους αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. «Επιβίωση» είναι και η ονομασία που έδωσαν στην ανοιχτή κοινωνική κατάληψη που ξεκίνησαν. Σκοπός τους, μαζί με όποιον μπορεί να προσφέρει βοήθεια, να μετατρέψουν το κατεστραμμένο κτήριο σε ανάσα ζωής για όποιον έχει ανάγκη. Ηδη 9 άστεγοι ζουν στους χώρους του συγκροτήματος, που αποτελείται από ένα διώροφο και ένα εξαώροφο κτήριο.

Μετά το πανάκριβο ναυάγιο των σχεδίων του υπουργείου Υγείας να το ξαναφτιάξει, για να το μετατρέψει σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, το κτήριο επέστρεψε στην καθολική Μονή Αδελφών του Ελέους, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Αλλά όχι μόνο δεν υπάρχει καμία βοήθεια απ’ αυτή την πλευρά, αντιθέτως ζητήθηκε από τους καταληψίες να φύγουν, και μάλιστα με το φόβητρο του εισαγγελέα και της Αστυνομίας. Την υποστήριξή τους στην προσπάθεια δείχνουν όμως οι γύρω καταστηματάρχες, που φέρνουν τρόφιμα.

Ο 48άχρονος Λιούμπεν Αλέξιεφ, με τη φόρμα εργασίας και το μυστρί στο χέρι, ξεκίνησε να φτιάχνει σιγά σιγά κάποιους από τους χώρους, ώστε να γίνουν κάπως πιο φιλόξενοι. Ο 70χρονος Θανάσης Γεωργιάδης κάθεται στην πόρτα, στο αναπηρικό καροτσάκι του, και εξηγεί στους περαστικούς την αιτία για την πράξη του και το όραμά του. «Να μαζευτεί εδώ ο κόσμος που δεν έχει πού να μείνει, που δεν έχει να φάει. Ξοδεύτηκαν εκατομμύρια γι’ αυτό το κτήριο, αλλά το άφησαν να ρημάζει, ενώ μπορεί να στεγάσει ώς και 1.000 άτομα. Να γίνει εδώ μια μικρή κοινότητα ανθρώπων. Να βρουν αυτοί καταφύγιο και το κτήριο να πάρει ζωή».

Το κτήριο παραμένει σιωπηλός μάρτυρας της περίεργης εξαφάνισης εκατομμυρίων ευρώ, τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και από εθνικούς πόρους. Σπασμένες τουαλέτες, σπασμένοι νιπτήρες, κατεστραμμένα μαγειρεία, τρύπες στα τσιμέντα των δαπέδων, σπασμένα τζάμια, ξεχαρβαλωμένοι ηλεκτρικοί πίνακες. Και ανάμεσα σ’ αυτά, μια εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό, ζωγραφισμένη σ’ ένα παράθυρο.

«Μόνο μία τουαλέτα καταφέραμε να φτιάξουμε υποτυπωδώς, ενώ νερό έχει μόνο μία βρύση σε έναν εξωτερικό διάδρομο. Βάλαμε μία γεννήτρια για να έχουμε φως και να μπορούμε να δουλέψουμε, μέχρι να βρούμε πώς θα πάρουμε ρεύμα», λέει ο Λιούμπεν.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=318059

 

 

Η είδηση της εκένωσης

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η καθολική μονή των «Αδελφών του Ελέους», με τη συνδρομή της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας, απομάκρυνε χθες 27 άπορους άστεγους, μεταξύ τους κι ένα κοριτσάκι 9 ετών, που είχαν βρει καταφύγιο στο ερειπωμένο κτήριο – σκάνδαλο του πρώην νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» στην οδό Φράγκων, στη Θεσσαλονίκη.

Την κοινωνική κατάληψη στο κτήριο, για το οποίο ξοδεύτηκαν περί τα 12 εκατ. ευρώ για να γίνει υγειονομική μονάδα αλλά έμεινε γιαπί, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο ο 70χρονος ημιπληγικός συνταξιούχος των 700 ευρώ Θανάσης Γεωργιάδης και ο 48χρονος Βούλγαρος σκηνοθέτης που επιβιώνει ως μπογιατζής, Λιούμπεν Αλέξιεφ. Της έδωσαν το όνομα «Επιβίωση» και κάλεσαν εκεί όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, άστεγους και άπορους, για να βρουν καταφύγιο.

Ομως οι «Αδελφές του Ελέους» προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά. Διατάχτηκε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν το κτήριο τελούσε υπό κατάληψη και στην περίπτωση που αυτό συνέβαινε, υπήρχε εντολή να εκκενωθεί. Η κατάληψη του κτηρίου ήταν ήδη γνωστή από τον Οκτώβριο στις αστυνομικές αρχές της πόλης.

Ετσι χθες, στις 7 το πρωί, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στο κτήριο και απομάκρυναν τους 27 από τους 38 άστεγους και άπορους που είχαν βρει καταφύγιο σ’ αυτό, καθώς οι υπόλοιποι δεν βρίσκονταν εκεί. Ολοι προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της οδού Δωδεκανήσου, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να κινηθεί διαδικασία ακόμη και για όσους δεν διέθεταν νόμιμα έγγραφα.

«Στο κτήριο έμενε κι ένα ζευγάρι με το 9χρονο κοριτσάκι τους», λέει ο Λιούμπεν Αλέξιεφ. «Το σπίτι τους κάηκε πριν από λίγες μέρες και δεν είχαν πού να μείνουν. Γι’ αυτό και βρήκαν καταφύγιο στην “Επιβίωση”», τονίζει. Τους 27 καταληψίες προσφέρθηκε να φιλοξενήσει σε δύο ξενοδοχεία της πόλης η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, που ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Ομως μπορεί να παράσχει φιλοξενία μόνο για 3 μήνες. «Εμείς θα επιστρέψουμε», λέει ο Λ. Αλέξιεφ. «Στο κτήριο βρήκαν καταφύγιο άστεγοι άνθρωποι. Πού θα μείνουν; Στο δρόμο; Θα επιστρέψουμε κι ας μας ξαναβγάλουν οι καλόγριες», λέει.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=331791

.

.

.

 

Εδώ είναι όσα γράφουν αλληλέγγυοι και οι ίδιοι οι καταληψίες

Μας κάνανε να αντιληφθούμε, όμως, πως αυτούς τους μήνες αναπτύξαμε μια οικογενειακή σχέση που είναι πολύ δυνατότερη από αυτούς. Σήμερα στη συνέλευση που έγινε στο χώρο της “Βιοτεχνίας”, συνειδητοποιήσαμε πως η «Επιβίωση» δεν είναι το κτήριο αλλά οι άνθρωποι και η δυναμική τους. Απόφαση μας είναι η «Επιβίωση»  να συνεχιστεί και έξω από τη Φράγκων 17. Αναγνωρίζοντας τα λάθη που έγιναν ως τώρα, στη διαχείριση και στον τρόπο λήψης αποφάσεων και με την απόφαση να μην επαναληφθούν, συνεχίζουμε δυναμικά.
Αντιμετωπίζουμε τα εξής θέματα και καλούμε όλο τον κόσμο της Θεσσαλονίκης αλλά και από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας να μας βοηθήσει:

α. Τα προσωπικά μας είδη και άλλα αντικείμενα  αξίας (δομικό, ηλεκτρολογικό και υδραυλικό υλικό, έπιπλα, σκεπάσματα, προσφορές δικές σας) βρίσκονται μέσα και απαιτούμε να μας δοθούν πίσω. Λίγες ώρες (8:00-15:00) και δυο-τρία φορτηγά δεν είναι αρκετά για να μεταφερθούν όσα τόσο καιρό καταφέραμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε.

β. Η δωρεάν σίτιση για όλους όσους το χρειάζονται που παρείχε ο χώρος διακόπηκε βιαίως. Υπάρχει άμεση ανάγκη κάλυψης των αναγκών σίτισης όσων διαβιούσαν στην κατάληψη αλλά και όσων άλλων στερούνται ένα πιάτο φαί.

γ. Μας παρέχεται στέγαση μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Ξέρουμε πολύ καλά πως αυτή η “φιλανθρωπική” κίνηση στόχο έχει να καλύψει το απάνθρωπο και βίαιο πρόσωπο της καταστολής της Επιβίωσης. Για μας η επιλογή ενός συλλογικού χώρου στέγασης και σίτισης δεν είναι μία λύση στο προσωπικό μας πρόβλημα, αλλά μία ευρύτερη απάντηση στα προβλήματα που προκαλεί η παγκόσμια κρίση.

Αυτά είναι θέματα στα οποία καλούμαστε να τοποθετηθούμε στις επόμενες συνελεύσεις και να βρούμε λύσεις. Πήραμε λοιπόν την απόφαση να διατηρήσουμε την συνέλευση της Επιβίωσης.

Αύριο Τετάρτη 14/12/2011 στις 16:30 στο αίθριο του πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση της κατάληψης επιβίωση.

Την Πέμπτη 15/12/2011 στις 18:00  αποφασίσαμε όλοι μαζί καταληψίες και αλληλέγγυοι να καλέσουμε όλες τις καταλήψεις και τους κοινωνικούς χώρους, συλλογικότητες της πόλης και μεμονωμένα άτομα στο Στέκι Μεταναστών*

Δεν μας αρκούν οι φιλανθρωπίες, δεν επαιτούμε, απαιτούμε.

Θέλουμε να αυτοδιαχειριστούμε τη ζωή μας και διεκδικούμε το δικαίωμα.

Τίποτα για μας, όλα για όλους!

*(μέχρι να στεγαστεί και πάλι η Επιβίωση, οι συνελεύσεις θα φιλοξενούνται σε αλληλέγγυους χώρους διαδοχικά)
https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1362639

.

.

 

 

Από την ιστοσελίδα της κατάληψης στο facebook μαθαίνουμε ακόμη πως :

 

-Το τηλέφωνο επικοινωνίας με την κατάληψη είναι το 6943224960.

-H ακριβής διεύθυνση της κατάληψης είναι Φράγκων 17, Θεσσαλονίκη παλιό Β’ νοσοκομείο του Αγίου Παύλου (“Καλόγριες”)

-Η συμμετοχή στις συνελεύσεις τους είναι ελεύθερη για όλους

Επιτρέψτε ένα σχόλιο:

 

Απλά απορούμε, που θα βρει τα λεφτά για ξενοδοχείο η αδελφότητα-σύλλογος και τι θα το κάνουν οι καθολικοί. Για τους φουκαράδες ενοικους, είναι γνωστή η ένδοιά τους και δεδομένη η αλληλεγγύη μας.

ergasiakodeltio.wordpress.com

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο