Οι εκλογές δεν «κοίμησαν» τους Αιγύπτιους

tantawi-wantedΝέες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Κάιρο από πρωΐ της Παρασκευής, αυτή τη φορά ανάμεσα σε διαδηλωτές κατά του στρατιωτικού καθεστώτος και μονάδων του στρατού, αλλά και αδιευκρίνιστης ταυτότητας ομάδων με πολιτικά.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν η στρατιωτική αστυνομία γρονθοκόπησε και συνέλαβε διαδηλωτή, καθώς πραγματοποιούνταν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κυβερνητικό μέγαρο. Κατόπιν, ομάδες ατόμων με πολιτικά που βρίσκονταν μέσα στα κυβερνητικά κτίρια, άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και μολότωφ εναντίον των διαδηλωτών.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο. Αυτόπτες αναφέρουν χρήση πραγματικών πυρών από τους στρατιώτες που φρουρούσαν τα κτίρια.

Το πρωΐ του Σαββάτου, μονάδες του στρατού κινήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών σε μια γενικευμένη επίθεση, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους επί τόπου.

Στις φλόγες η Πλατεία ΤαχρίρΟι στρατιώτες έφτασαν ως την Πλατεία Ταχρίρ, όπου έβαλαν φωτιά στις σκηνές των διαδηλωτών, εισήλθαν στα γύρω κτίρια και πραγματοποίησαν ξυλοδαρμούς περιοίκων, συλλήψεις, καθώς και κατασχέσεις φωτογραφικών μηχανών και βιντεοκαμερών. Τα τηλεοπτικά δίκτυα που μετέδιδαν είχαν διακόψει τις ροές τους, πράγμα που δε διευκρινίζεται αν οφειλόταν σε παρέμβαση του στρατού.

Ξένοι ανταποκριτές ανέφεραν ότι δέχτηκαν απειλητικά μηνύματα στα κινητά τους, ενώ στρατιώτες συνεργαζόμενοι με άτομα με πολιτικά, κατέστρεφαν εξοπλισμούς αναμετάδοσης εικόνας που ήταν στημένοι σε ταράτσες γύρω από την Πλατεία Ταχρίρ.

Νεκροί από την επίθεση του στρατούΉδη οκτώ άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους ως το μεσημέρι του Σαββάτου και πάνω από τριακόσιοι ήταν σοβαρά τραυματίες.

Οι διαδηλωτές τοποθετούνται ξεκάθαρα εναντίον του καθεστώτος που επιβιώνει μέσα από την στρατιωτική διακυβέρνηση. Πολλοί ζητούν την εκτέλεση του στρατάρχη Ταντάουι, επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

 [Φωτο: Lilian Wagdy, @iyad_elbaghdadi, @KareemFarid]

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο