Εξέγερση των Χωρικών στο Wukan της Κίνας

 

O Lin Zulian και  ο Yang Semao είναι πλέον καταζητούμενοι.

Ο δήμαρχος του χωριού που αποτελείται από φτωχούς χωρικούς και ψαράδες έδωσε δημοσίως τα όνοματα των Zulian και  Yang Semao  σαν υπαίτιους της πρόσφατης εξέγερσης του Wukan εναντίον της τοπικής κυβέρνησης . Πράττοντας έτσι ο Δήμαρχος του Shanwei, Wu Zili, ορκίστηκε να τους πατάξει αυτούς  και τους συμμάχους τους, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η απειλή έρχεται να τρομοκρατήσει περισσότεροι τους Κινέζους που ζουν σε ένα κράτος διαβόητο  για την αστυνομοκρατία του . Όμως, την Παρασκευή το πρωί, οι δύο  άνδρες  βρισκόταν μπροστά από ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων  και καταφέρθηκαν εναντίον της τοπικής διαφθοράς.

«Οι υπέυθυνοι λένε  ψέματα στους χωρικούς,» είπε ο Yang, ενώ  στέκενταν  πίσω από μια μεγάλη φωτογραφία του Xue Jinbo, ενός  δικηγόρου, ο οποίος πέθανε κατά την διάρκεια της  κράτησης του από την αστυνομία  την  Κυριακή. Λίγα λεπτά αργότερα, ξέσπασε σε δάκρυα τόσο αυτός όσο και το πλήθος που βρίσκονταν μπροστά του.

Ενώ η εξέγερση στη επαρχία Wukan είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα διαρκέσει πολύ καιρό – και αυτό είναι κάτι που  συμβαίνει μόνο σε μια γωνιά, μιας επαρχίας στην αχανή Κίνα – στιγμές, όπως η συγκέντρωση της Παρασκευής είναι εκπληκτικές  για ένα αυταρχικό κράτος. Οι ηγέτες της εξέγερσης, σε ένα χωριό που πλέον είναι υπό πολιορκία , τονίζουν ότι, όπως και ο  Lin είπε, «αυτοί οι άνθρωποι που έχουν διαπράξει εγκλήματα, είναι οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι.”

Tο πρόβλημα λένε υπάρχει στην τοπική ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Παρά την επιμονή των χωρικών ότι μιλάνε  μόνο κατά των τοπικών παραγόντων – και όχι επικρίνοντας το κόμμα στο σύνολό του  ή την κεντρική κυβέρνηση – αυτό αποτελεί μια ευμετάβλητη κατάσταση σε ένα κράτος που ο κοινωνικός έλεγχος  ΄΄σπάει κόκκαλα΄΄ ( σημ. αναφορά στον  Xue Jinbo .) Η λεπτότητα του θέματος  γίνεται ιδιαίτερα σαφής στους  ανώτερους  ηγέτες όπως ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός που πλέον  αναγνωρίζουν  ότι η εμπιστοσύνη του λαού  έχει γίνει ένα θέμα για το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Καθιστός στο κέντρο της πλατφόρμας στο συλλαλητήριο της Παρασκευής, ο Lin ανασήκωσε τους ώμους όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους Κινέζους αξιωματούχους που τον επικύρηξαν.

“Δεν είμαι φοβισμένος. Αυτό που γίνεται, είναι για τα συμφέροντα του χωριού “, δήλωσε ο Lin, 65 ετών, ο οποίος είχε ένα κομμάτι  από λευκό ύφασμα σε ενδειξή πένθους για τον  Xue καρφωμένο  στο  μαύρο σακάκι του, σαν γαρύφαλλο.

Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο προσπαθεί να περιορίσει το μύνημα της εξέγερσης του Wukan τόσο σε πρακτικό επίπεδο – με την αστυνομία να έχει καταλάβει τους κεντρικους  δρόμους που οδηγούν  στο χωριό – όσο και στην επίδραση  που αυτό μπορεί να έχει  στη κοινή γνώμη λογοκρίνοντας ειδήσεις και σχόλια σχετικά με το θέμα στο Διαδίκτυο.

alt

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα ανάμεσα στους ντόπιους. Κάποιοι κάτοικοι έχουν λάβει μηνύματα με την παρότρυνση, “Παρακαλώ ηρεμήστε, οι ηγέτες ασχολούνται ήδη με το πρόβλημα.”

Αλλά η κοινωνική ηρεμία στην Κίνα έχει γίνει περίπλοκο θέμα σε μια χώρα που η οικονομική ανάπτυξη πηγαίνει μαζί με τις πολιτικές απαγορεύσεις , δημιουργώντας  ένα εύφλεκτο μίγμα που δίνει στις αρχές πρόσβαση σε πλούτη την ίδια στιγμή που περιορίζει την ικανότητα των πολιτών να μιλήσουν.

Ο Yang είπε ότι αφότου  έζησε στην Shenzhen, ένα κομβικό σημείο παραγωγής  που ,όπως το Wukan, είναι στην ανατολική επαρχία της Γκουανγκντόνγκ, ήταν δύσκολο να δεχτεί την ασφυκτική εξουσία  που ασκούν οι ηγεμόνες στο χωριό.

«Είχα μια μεγάλη αίσθηση ότι άνηκα εδώ, αλλά στο χωριό μας υπάρχει πολύ διαφθορά», δήλωσε ο Yang,  44 ετών, ο οποίος αναφέρονταν ως  διευθυντής πωλήσεων σε μια εταιρεία εξαγωγών  ανάμεσα σε άλλες προηγούμενες εργασίες του.

Ο Lin, ο οποίος είπε ότι του άνηκε ένα κατάστημα ενδυμάτων στην πόλη της Dongguan, εξέφρασε παρόμοια περιφρόνηση. Ο Lin δήλωσε ότι  θα μπορούσε  να αναφέρει  δεκάδες τοπικούς γραφειοκράτες που είχαν διαφύγει από την Wukan μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας. Η σύγκρουση ξεκίνησε από τους ισχυρισμούς ότι οι αρχές πούλησαν – οι ντόπιοι θα έλεγαν έκλεψαν  – τις εκτάσεις που άνηκαν στους χωρικούς  και υπεξαίρεσαν μεγάλο μέρος των προϊόντων.

“Δεν ξέρω πού πήγαν τα χρήματα,”  είπε ο Lin με ένα ειρωνικό χαμόγελο.

Η κυβέρνηση έχει ένα επιπλέον πρόβλημα. Οι αντάρτες – χωρικοί του Wukan έχουν πλέον και έναν μάρτυρα.

Ο Xue Jinbo ήταν μέρος μιας επιτροπής που αποτελούσαν  13 χωρικοί, συμπεριλαμβανομένων των Lin και Yang, που σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο για να διαπραγματευτεί με αξιωματούχους της περιοχής  μετά από διαδηλώσεις και την καταστολή της αστυνομίας τον εν λόγω μήνα. Ασφαλίτες με πολιτικά πήραν τον Xue την περασμένη Παρασκευή. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν  ότι πέθανε την Κυριακή από καρδιακές επιπλοκές.

Η οικογένεια του  Xue και  όλοι οι υπόλοιποι στο Wukan πιστεύουν  ότι δολοφονήθηκε, και επικαλούνται ως απόδειξη την άρνηση της κυβέρνησης να  απελευθερώσει το σώμα του.

“Για όσους έχουν δει το σώμα του πατέρα μου, είναι δεδομένο ότι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου», δήλωσε ο γιος του Xue, Xue Jiandi, ένα 20χρονός φοιτητής .

Κατά τη διάρκεια του  μνημόσυνου την  Παρασκευή για τον  Xue Jinbo, οι ομάδες των χωρικών περπάτησαν  πάνω σ’  ένα πράσινο χαλί σε ομάδες των 30 έως 40, σταματώντας για να δείξουν  από κοινού  τον σεβασμό τους  σε μια φωτογραφία του. Οι γυναίκες θρηνούσαν κάτω από μια μπλε σκηνή.

Η πομπή των πενθούντων κράτησε για ώρες.

Σε ένα σημείο, ένας άνδρας στάθηκε έξω και φώναξε: «Δεν υπάρχει το σώμα! Δεν υπάρχει κανένα σώμα! “

Μετάφραση από το  juralib.noblogs.org

alt

 

 classwar.espiv.net

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments