Φοροδιαφυγή, αφιέρωμα

Εχουμε συγκεντρώσει μερικά άρθρα σχετικά με το θέμα που διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες.

Ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες δυσκολεύονται να καλύψουν οι περισσότερες λαϊκές οικογένειες, καθώς η ανεργία, η απλήρωτη – κακοπληρωμένη – προσωρινή ή με όρους σκλαβιάς εργασία δε λείπει από κανένα σπίτι. Πολύ περισσότερο μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης που καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις, όλο και περισσότερα εργατόσπιτα βυθίζονται στην απόγνωση, αφού η υπεράσπιση της κερδοφορίας και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων πατούν πάνω στη δική τους εξαθλίωση.

Χαρακτηριστική είναι η συζήτηση που είχε ο «Ριζοσπάστης» με εργαζόμενες στην εταιρεία παραγωγής και διανομής καλλυντικών «Γερολυμάτος Cosmetics» θυγατρική της Alapis (συμφερόντων Λαυρεντιάδη).
Πρόκειται για μια επιχείρηση που απασχολεί 330 εργαζόμενους στην πλειοψηφία τους γυναίκες, τους οποίους κρατά ομήρους. #ff0000;">Αυτήν τη στιγμή όχι μόνο δεν έχουν καταβληθεί τα όσα δικαιούνται από τη δουλειά τους στην εταιρεία αλλά τους ζητάνε κι από πάνω να πηγαίνουν στο κατάστημα χωρίς να ξέρουν αν θα πληρωθούν ποτέ…

 

Ταυτόχρονα βλέπουμε μια σειρά από γεγονότα, που προσβάλουν ανοιχτά την κοινή λογική:

#ff0000;">Βελτίωση στη λοίμωξη του αναπνευστικού και στη δισκοπάθεια παρουσιάζει ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ σύμφωνα με τον γιατρό που τον παρακολουθεί.
Ο ηγούμενος παραμένει απύρετος, ωστόσο, το ζάχαρο του παραμένει αρρύθμιστο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θεράποντος ιατρού ο Εφραίμ θα μπορεί αύριο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, κάτι που θα κριθεί πάντως μετά από εκ νέου εξέταση του ηγούμενου της μονής Βατοπεδίου. Έτσι αύριο αναμένεται να εκδοθεί νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του Εφραίμ.
Seleo.gr

Είναι η μοναδική περίπτωση απατεώνα που τη βγάζει 3 μέρες στο σπίτι του φρουρούμενος (!!!!!) και θα πάει στο νοσοκομείο μετά λόγω κοινής  λοίμωξης και διαταραγμένου ζαχάρου (!!!!!),  όταν μικροοφειλέτες των 200 ευρό με σοβαρά προβλήματα υγείας σαπίζουν για μήνες στα κελιά.

 

 

 

http://www.koutipandoras.gr/

Στο video, μερικά λαμόγια λένε το απερίγραπτο “τα λεφτά που έχουμε δεν είναι από τις εταιρείες μας, τα έχουμε από αλλού”. Φυσικά “ξεχνάνε” πως  είναι από παρακράτηση ΦΠΑ, φόρος που κρατήθηκε από πολίτες και δεν αποδώθηκε στο κράτος.

Το μεγαλύτερο λαμόγιο, ο άξεστος διεθυντής του ΣΔΟΕ, ομολογεί “τέρμα τα φακελάκια” αντί να πει πόσοι και πόσα πήραν !!!

 

#ff0000;">Οκτώ γνωστοί δικηγόροι της Θεσσαλονίκης και πέντε επιχειρηματίες κτηματομεσίτες της Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κάνουν… Πρωτοχρονιά στη φυλακή!

#ff0000;">Πρόκειται για αντιπροσώπους 13 offshore εταιρειών, πίσω από τις οποίους κρύβονται οι άγνωστοι πραγματικοί ιδιοκτήτες, που, από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, βρέθηκαν να οφείλουν μεγάλα ποσά φόρων, που ξεπερνούν συνολικά τα 25 εκατ. ευρώ, για πολυτελή ακίνητα, κυρίως στην τουριστική ζώνη της Χαλκιδικής.

 

Δύο από αυτές, η «Portlawn Limited» και η «Le Gend Port» ήταν κυριολεκτικά εταιρείες-φαντάσματα, καθώς είχαν για χρόνια δραστηριότητες και… αφορολόγητες έως τώρα ιδιοκτησίες μεγάλης ακίνητης περιουσίας στη Χαλκιδική και δεν φαίνονταν πουθενά! Οι αντιπρόσωποί τους δεν τις είχαν καν δηλώσει σε ΔΟΥ και δεν διέθεταν φυσικά ούτε ΑΦΜ!

Για την πρώτη βεβαιώθηκαν φόροι 762.588,28 ευρώ, ενώ για τη δεύτερη 761.536,19 ευρώ, που πρέπει να καταβληθούν άμεσα.

Το ρεκόρ, ωστόσο, των οφειλών στην εφορία έχει η offshore «Nalico Anstalt» με ιδιοκτησίες ακινήτων τεράστιας αξίας, που καλείται να πληρώσει, εκτός από τα πρόστιμα, φόρους που φτάνουν τα 21.288.917,41 ευρώ.

Μεγάλα ποσά βεβαιώθηκαν επίσης για τις offshore «Westland Trading International Limited» με οφειλές 2.471.520,11 ευρώ, η «Argos Holdings Properties ltd» με 168,153,54 ευρώ, η «Hamston Enterprises ltd» με 131.147,34 ευρώ, η «Dinuba Limited» με 97.429,69 ευρώ, η «Herychip Trading Limited» με 81.382,20 ευρώ, η «Cial Europeene sa» η «Renokio Trading Limited» με 63.820,10 ευρώ, η «Gravenstaete Bv» με 41.473,91 ευρώ, η «Wyclef Holding Limited» με 19.088,88 ευρώ και η «Srikland Properties ltd» με 10.743,30 ευρώ.

Ολες αυτές οι offshore ήταν στην αφάνεια και στην κυριολεξία ανακαλύφτηκαν ύστερα από έρευνα του ΣΔΟΕ, στα υποθηκοφυλακεία των Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

Οπως χαρακτηριστικά μας είπε στέλεχος των ελεγκτικών μηχανισμών, «αυτό που συχνά αναρωτιούνται οι διερχόμενοι με το ΙΧ τους πολίτες, καθώς βλέπουν πολυτελείς βίλες ή τεράστια περιφραγμένα κτήματα, αν οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν φόρο, είναι ακριβώς αυτό που προστέθηκε στη νέα τακτική των ελεγκτικών μηχανισμών, να ψάχνουμε δηλαδή αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει πληρώσει τους φόρους».

Νέα επίσης τακτική είναι η διασταύρωση στοιχείων με τα πολεοδομικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία, όπου διαπιστώνουμε τις διαδρομές των αγοραπωλησιών και αφού βεβαιωθούν οι παραβάσεις και η ενδεχόμενη φοροδιαφυγή, παραπέμπεται η έκθεση στην αρμόδια ΔΟΥ, για είσπραξη και επιβολή προστίμων.

#ff0000;">Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις των offshore Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, οι φόροι που βεβαιώθηκαν οφείλονται κυρίως σε οφειλές από το 2003 έως 2009 ποσοστού 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Επίσης φόροι για τη 2ετία 2010-2011 ποσοστού 15% επί της αντικειμενικής αξίας. Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ), μέχρι το 2006, ΕΤΑΚ για τα έτη 2007-2008. ΦΜΑΤ για το 2009 και τέλος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010.

#ff0000; text-decoration: underline;">Οι υπεράκτιες εταιρείες (offshore) χρησιμοποιούν τη μη λήψη Αριθμού Φορολογικού Μητρώου από την αλλοδαπή εταιρεία η οποία έχει προχωρήσει σε αγορά ακινήτων. Επίσης, τη μη υποβολή της δήλωσης για την πληρωμή του ετήσιου φόρου 15% επί της αντικειμενικής τιμής και την εκμίσθωση των ακινήτων χωρίς να υποβάλλονται από την πλευρά της υπεράκτιας εταιρείας δηλώσεις φόρου εισοδήματος καθώς και δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

http://www.alterthess.gr/content/protoxronia-sti-fylaki-gia-8-gnostoys-thessalonikeis

 

#ff0000;">Μερικά δημοσιεύματα όμως δείχνουν την ανέχεια που υπάρχει στον κόσμο, συνδιασμένη με τη λαμογιά των παραπάνω που έγλυψαν και ζήτησαν από το δημόσιο μια δουλειά. Κανείς από τους περιβόητους “επιχειρηματίες” δεν έκανε κάτι μόνος του, πάντα υπήρχε η αρωγή της εξουσίας και των κρατικών μηχανισμών.

-Ιδιοκτήτης βενζινάδικου στην Πάτρα, αδυνατώντας να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, πρότεινε να τους το δώσει σε είδος.

-2100 καταγγελίες έχουν κατατεθεί στο ΣΕΠΕ για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων.

-Ο Κουρής μεταξύ αυτών, φυσικά κυκλοφορεί ελεύθερος.

-Στη Βόνιτσα, άγνωστοι πήγαν και άρμεξαν τα πρόβατα σε μιά στάνη και έκλεψαν το γάλα. Αφησαν όμως σκόπιμα μια μικρή καρδάρα γάλα για το βοσκό.

-Οι μπάτσοι ανακοίνωσαν 4 ληστείες εναντίον παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα και 2 πυρκαγιές από ατύχημα σε θύματα ηληκιωμένους  που προσπάθησαν να ζεσταθούν

 

 

Κλείνουμε με μια χιουμοριστική φωτογραφία:

alt

Φοροδιαφυγή, αφιέρωμα

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο