Χριστουγεννιάτικο δέντρο από τείχη, συρματόπλεγμα και δακρυγόνα (βίντεο)

 

μετ. filistina από PNN

24.12.11

 

 

[video:

100×100]

 

Είναι ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, που όμως διαφέρει από τα  παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα δέντρα. Το δέντρο αυτό δίνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα  που αντικατοπτρίζει τα δεινά της Παλαιστίνης υπό την ισραηλινή κατοχή. Είναι ένα μήνυμα για να αφυπνήσει τη συνείδηση του κόσμου και να βοηθήσει να σταματήσουν οι επιθέσεις, τα τείχη και οι εποικισμοί. Είναι ένα μήνυμα ελπίδας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων από την καρδιά της Βηθλεέμ, την πλατεία της Φάτνης και την εκκλησία της Γέννησης.

 
Μια ομάδα νεαρών Παλαιστινίων συγκεντρώθηκε την Πέμπτη και επεδίωξε να τραβήξει την προσοχή των επισκεπτών και των προσκυνητών του ναού, καθώς και των τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, προς τα ζητήματα της Παλαιστίνης. Η ομάδα ήταν από την Εθνική Εκστρατεία για την Αντισταση στο Τείχος του Απαρτχάιντ.

Άρχισαν να χτίζουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο το οποίο είχε για κορμό τσιμεντένιες πλάκες (σαν κι αυτές του ισραηλινού τείχους) κλαδιά από  συρματοπλέγματα, και δακρυγόνα αντί για μπάλες. Το δέντρο ήταν περιτριγυρισμένο από αφίσες που καλούσαν για τοπικό και διεθνές μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων.

Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Fadi Qattan είπε στο Pnn, ενώ διακοσμούσε το δέντρο, πως το δέντρο  αντικατοπτρίζει την παλαιστινιακή πραγματικότητα και θα ονομαστεί “Το δέντρο του Τείχους του Απαρτχάιντ”

Ο Qattan είπε επίσης ότι αυτό το δέντρο είναι μια υπενθύμιση στον κόσμο, καθώς γιορτάζει τα Χριστούγεννα, ότι οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από την ισραηλινή κατοχή και υπόκεινται στην αδικία, την καταπίεση, και τον ρατσισμό, σε μια εποχή όπου όλος ο κόσμος γιορτάζει τη γιορτή του Ιησού: του  προφήτη  της ειρήνης, της αγάπης, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο  ακτιβιστής Mazen al-Αzzeh  είπε ότι ελπίζει πως το δέντρο θα τραβήξει την προσοχή όλων των Παλαιστινίων και των ξένων που επισκέπτονται τη Βηθλεέμ για τα Χριστούγεννα. Ένας άλλος ακτιβιστής, ο Mohammad Brejiyah, είπε ότι το δέντρο παρουσιάζει ένα παλαιστινιακό θρησκευτικό και πολιτικό μήνυμα για ολόκληρο τον κόσμο. Ο Brejiyah είπε ότι  οι ακτιβιστές που συμμετέχουν θα εργαστούν 2 ολόκληρες ημέρες για  να πετύχουν να πληροφορήσουν τους τουρίστες  για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο Brejiyah είπε επίσης ότι δεκάδες νέοι τύπωσαν δελτία τύπου και ενημερωτικά φυλλάδια στα αγγλικά και τα έδωσαν στους δημοσιογράφους και τους τουρίστες, εξηγώντας “την πραγματική κατάσταση” στη Βηθλεέμ.

 

alt

Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο