Σχετικά με την καταβολή δώρου Χριστουγένων

#ff0000;">Το κράτος έκανε ακόμη μια επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα:

#ff0000;">Κατάφεραν να παρατείνουν την προθεσμία καταβολής του δώρου Χριστουγένων με εισαγγελική εντολή !!!

 

#ff0000;">Τι ισχύει:

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο εργοδότης που δεν καταβάλει έγκαιρα το δώρο Χριστουγέννων τιμωρείται με μέχρι και έξι μήνες φυλάκιση και με επιβολή χρηματικής ποινής το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των οφειλών αλλά ούτε και να είναι μικρότερη του 25% του ποσού που οφείλει ο εργοδότης στους εργαζόμενους.
Η εκδίκαση των υποθέσεων μη καταβολής δώρου γίνεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου ύστερα από σχετική εντολή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών.

Οι εργοδότες πρέπει να καταβάλουν το ποσό ΟΛΟΚΛΗΡΟ μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου !

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά μη καταβολής δώρου στις τοπικές επιθεωρήσεις Εργασίας, ή στην πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή 15512 και να προκαλούν την ενεργοποίηση των διαδικασιών ελέγχου από το ΣΕΠΕ.

 

#ff0000;">Τι κόλπο κάνανε:

Με διάταξη του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών   παρατάθηκε η νόμιμη προθεσμία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από τις 21/12, που ορίζει η εγκύκλιος του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, στις 31/12. !!! Ετσι, οι μπάτσοι αρνούνται να δεχτούν μηνύσεις από εργαζόμενους.

 

 

#ff0000;">Kαι τι ισχύει τελικά:

Φέτος έχουν συγκεντρωθεί ήδη περίπου 2.300 καταγγελίες για 1.500 επιχειρήσεις περίπου, αριθμός σχεδόν 6πλάσιος από πέρυσι. Με την εντολή που πήρανε οι μπάτσοι πρόσφατα, δεν δέχονται τις μηνύσεις που ασκούν οι εργαζόμενοι και έτσι δεν προχωρούν σε αυτόφωρη σύλληψη, δίνοντας όλο το χρόνο στα αφεντικά να πληρώσουν ή να την κοπανίσουν !!

Οι μπάτσοι βέβαια δεν δέχονται μηνύσεις αλλά δεν μπορούν να αρνηθούν καταγγελίες, αφού ο στόχος τους δεν είναι η άρνηση παραλαβής εγγράφων, αλλά η εκτέλεση της αυτόφωρης διαδικασίας, και τα δύο είναι παρανομίες !!!

 

 

#ff0000;">Τι είναι περίεργο:

Μπάτσοι και εισαγγελείς φρόντισαν πάλι για τα αφεντικά-εργοδότες και παρακάμπτοντας κάθε νομιμοφανή ή άλλη  έννοια αρχής, όπως του ΣΕΠΕ, του υπουργείου εργασίας ή του κυνοβουλίου, εξέδωσαν και εφαρμόζουν αποφάσεις !! Η εργατική τάξη  είχε μόλις αυτο το μέτρο για άμυνα απέναντι στα αφεντικά που παρακάμθηκε ξεδιάντροπα από την απόφαση ενός εισαγγελέα !!! Αραγε, η 31/12 θαναι η μόνη ημερομηνία που οι εργαζόμενοι θα μπορούν να καταγγείλουν την μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων??

 

http://ergasiakodeltio.wordpress.com/

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο