Μαρφίν

[Αναδημοσίευση]

ΒγενόπουλοςΤα πορίσματα
Δύο πορίσματα έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής από επίσημα, θεσμικά όργανα. Αφήνουμε έτσι στην άκρη τα επιμέρους πορίσματα των διάφορων «πρόθυμων» και καθόλου ηλίθιων, όπως οι ίδιοι νομίζουν, τηλεαστέρων.

Πόρισμα 1ο:
Από τον Τεχνικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Εργασίας (2.7.2010)

Τα αίτια του ατυχήματος είναι ο εμπρησμός λόγω εγκληματικής ενέργειας.
Οι 27 εργαζόμενοι που βρίσκονταν την ώρα εκείνη εκτός του υποκαταστήματος δεν πρόλαβαν να εκκενώσουν όλοι τις θέσεις εργασίας με ασφάλεια, με αποτέλεσμα 3 από τους 27 εργαζόμενους να βρουν τραγικό θάνατο.
Η μοναδική θύρα – έξοδος κινδύνου του […] (που δεν θα πρέπει να κλειδώνεται για να μπορεί να ανοιχθεί εύκολα και άμεσα από κάθε πρόσωπο που θα χρειαστεί να την χρησιμοποιήσει) άνοιγε μόνο αν έσπρωχνε κάποιος την μπάρα πανικού της ίδιας της θύρας και συγχρόνως πατούσε και ένα κουμπί σε ένα φορητό τηλεχειριστήριο, που ήταν το μοναδικό σε όλο το χώρο και βρισκόταν στο γραφείο της διευθύντριας στο ισόγειο.
[Υπήρχε] πόρτα μεταλλική στον 3ο όροφο του κτιρίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκκένωση του κτιρίου διότι μέσω σιδερένιας σκάλας οδηγούσε στην ταράτσα και στη στέγη του κτιρίου, αλλά τη στιγμή του συμβάντος ήταν κλειδωμένη.
[Υπήρχε] πόρτα στο πλατύσκαλο του κλιμακοστασίου από το ισόγειο στον ημιώροφο που ήταν κλειδωμένη και οδηγούσε σε ακάλυπτο χώρο.
ο εργοδότης οφείλει: να λαμβάνει […] τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε σε περίπτωση κινδύνου όλες οι θύρες εργασίας να μπορούν να εκκενώνονται από τους εργαζόμενους γρήγορα. Τέτοια μέτρα είναι: Α. Η κατάρτιση (από τον εργοδότη) σχεδίου διάσωσης-διαφυγής με χάραξη, διευθέτηση οδών διάσωσης και εξόδων κινδύνου οι οποίες δεν πρέπει να κλειδώνονται.
Β. (Ο εργοδότης οφείλει) να διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας που εκδίδεται από την πυροσβεστική υπηρεσία. Η επιχείρηση δεν είχε το προαναφερόμενο πιστοποιητικό.

alt

Τις συνέπειες αυτού του πορίσματος τις αντιλήφθηκαν όλοι με πρώτο τον καλά πληροφορημένο και ενίοτε κανοναρχημένο Βασίλη Λαμπρόπουλο.

Πόρισμα 2ο:
Της ΕΛ.ΑΣ.:

Πόρισμα ΕΛΑΣ για την τραγωδία στη Marfin

alt
Μετά από ανάλυση 90 βίντεο και 70 καταθέσεις η έρευνα της ΕΛΑΣ δείχνει πέντε βασικούς υπόπτους που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους στη τράπεζα Marfin


Αν το πόρισμα του Τεχνικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Εργασίας ήταν σαφέστατο, άμεσα και μετά από πραγματογνωμοσύνη εκδοθέν, επιβεβαιούμενο:

τόσο από την πραγματογνωμοσύνη του ιατροδικαστή

Πέθαναν από ασφυξία εν ώρα εργασίας
Όπως δήλωσε ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης, που διενήργησε μία πρώτη εξέταση, κανείςαπό τους νεκρούς δεν φέρει εγκαύματα και πέθαναν από ασφυξία και αναθυμιάσεις τοξικών ουσιών.

(προερχόμενες, οι τελευταίες, από τα υλικά των διακοσμητικών επενδύσεων)

όσο και από τη μαρτυρία εργαζόμενης στη Marfin

– Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει δώσει έγγραφη άδεια για το συγκεκριμένο κτίριο
– Το συγκεκριμένο κτίριο δε διαθέτει πυρασφάλεια και πυροπροστασία, ούτε μελέτη ούτε εγκατάσταση.
– Κανένα κατάστημα της τράπεζας δε διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών.
– Ποτέ δεν έχει γίνει άσκηση εκκένωσης οποιουδήποτε κτιρίου από τους εργαζόμενους της τράπεζας.
– Το συγκεκριμένο κτίριο δεν είχε ειδική πρόβλεψη για φωτιά […] παρόλο που ήταν γεμάτο με υλικά από πάνω μέχρι κάτω.
– Καμία ομάδα προσωπικού ασφαλείας δεν έχει γνώση πρώτων βοηθειών και πυρόσβεσης
– Τα στελέχη της τράπεζας απαγόρεψαν κάθετα και κατηγορηματικά στους εργαζόμενους να φύγουν, παρόλο που οι ίδιοι το ζητούσαν επίμονα από νωρίς το πρωί, ενώ επέβαλλαν στους εργαζόμενους να κλειδώσουν τις πόρτες
– Εδώ και μέρες επικρατεί πλήρης τρομοκρατία στην τράπεζα σχετικά με τις κινητοποιήσεις, με την προφορική προσφορά “ή δουλεύεις ή απολύεσαι”.
– Οι δύο αστυνομικοί της ασφάλειας που δουλεύουν στο συγκεκριμένο κατάστημα για τις ληστείες δεν εμφανίστηκαν σήμερα


το πόρισμα της αστυνομίας, δηλαδή ο φάκελος της δικογραφίας που διαβίβασε στον ανακριτή, βρίθει εικασιών, εικοτολογιών, σχετλιασμών, αναλύσεων των εσωτερικών συγκρούσεων στον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά και… επιφυλάξεων:

alt
– τους τελευταίους μήνες είχε αναπτυχθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης των υπόπτων αλλά και καταγραφής των κλήσεων από τα κινητά τους τηλέφωνα
– κατόρθωσαν να απομονώσουν πέντε πρόσωπα που φαίνεται να πρωτοστατούν στον εμπρησμό της τράπεζας
– τα πρόσωπα των εμπλεκόμενων σε ορισμένα καρέ διακρίνονται σχετικά ευκρινώς – περιμέναμε πάντα να κάνουν ένα μοιραίο λάθος, να μας “δείξουν” τις διασυνδέσεις τους
– ξέρουμε ότι η άσκηση ποινικών διώξεων με βάση οπτικό υλικό και αναγνώριση υπόπτων από φωτογραφίες, είναι μερικές φορές προβληματική διαδικασία


Στην σκηνοθετημένη επιχείρηση σύλληψης των «φονιάδων» και τα τραγελαφικά αποτελέσματά της, δυνάμει τραγικά ωστόσο για τη ζωή αυτών που τα υφίστανται, θα επανέλθουμε.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο