Πρωτοχρονιά με συλλήψεις για το #OccupyWallStreet

 

alt

Πρωτοχρονιά στην Πλατεία Ελευθερίας (Liberty Square – μετονομασμένη σε Zuccotti Park) έκαναν τουλάχιστον δύο χιλιάδες Νεοϋορκέζοι. Η αστυνομία επιτέθηκε με σπρέι πιπεριού και κλομπ για να τους απωθήσει, αλλά οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Σόχο, αποφεύγοντας το μπλοκάρισμα. 68 άτομα συνελήφθησαν, κυρίως από εκείνους που μετέδιδαν ζωντανά εικόνα και ενημερώσεις μέσω twitter.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από τις 7 το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, τοπική ώρα. Η αστυνομία και οι ιδιωτικοί φύλακες της πλατείας (η οποία ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία) είχαν τοποθετήσει περίφραξη από μεταλλικά κιγκλιδώματα, επιτρέποντας την είσοδο στο χώρο της πλατείας μόνο μέσω ενός σημείου, στο οποίο ήλεγχαν εξονυχιστικά τους προσερχόμενους. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν επέτρεψαν να περάσει αμερικανική σημαία λόγω του κονταριού που θεώρησαν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο.

altΠερίπου στις 9:30 τοπική ώρα, μια ομάδα από τους διαδηλωτές μετέβη στις φυλακές του Μανχάταν, όπου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία. Μεταξύ των συνθημάτων, ακούστηκε «Το Occupy Wall Street είναι εδώ, κάψτε ολοσχερώς τις φυλακές» (“Occupy Wall Street is in town, burn the prisons to the ground”). Ένας από τους διαδηλωτές προσήχθη.

altΑργότερα, στην Πλατεία Ελευθερίας, διαδηλωτές άρχισαν να αφαιρούν τα μεταλλικά κιγκλιδώματα και να τα αποθέτουν σε σωρό στο κέντρο της πλατείας. Οι αστυνομικοί απωθήθηκαν σε κάποια σημεία, επιτέθηκαν με σπρέι πιπεριού σε άλλα και σε κάποιες περιπτώσεις χτύπησαν διαδηλωτές με τα μεταλλικά κιγκλιδώματα που προσπαθούσαν να συγκρατήσουν στις θέσεις τους. Πραγματοποιήθηκαν κι άλλες συλλήψεις.

altΠάνω στην πλατεία , λίγο πριν την αλλαγή του έτους, ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 2000 ή περισσότεροι διαδηλωτές. Λειτούργησε κέντρο πρώτων βοηθειών και συλλογική κουζίνα.

Μετά την αλλαγή του έτους, οι διαδηλωτές βγήκαν στο δρόμο και πραγματοποίησαν αυθόρμητη πορεία, αλλάζοντας κατεύθυνση σε κάθε διασταύρωση που η αστυνομία προσπαθούσε να τους εγκλωβίσει. Επιστρατεύτηκαν αστυνομικοί σε δίκυκλα και έφιπποι, που πλεύριζαν την πορεία και την απωθούσαν στο πεζοδρόμιο, συχνά συλλαμβάνοντας αδιακρίτως με το πρόσχημα του παράνομου αποκλεισμού οδοστρώματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ίδιες οι αστυνομικές δυνάμεις που καραδοκούσαν την πορεία, προκαλούσαν κυκλοφοριακο χάος.

Γύρω στις 3 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την πορεία σε σταυροδρόμι, απώθησαν βίαια όσους μετέδιδαν εικόνα και έκαναν αδιακρίτως συλλήψεις, προσπαθώντας, ει δυνατόν, να συλλάβουν και όλους τους διαδηλωτές. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου των ΗΠΑ (National Lawyers Guild) που βρισκόταν εκεί με την ιδιότητα του παρατηρητή.

[Φωτογραφίες: @NYC_GA | Χρονολόγιο: occupywallst.org | Βίντεο: TimCast

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο