35 Κούρδοι χωρικοί νεκροί από τον τουρκικό στρατό

[video:

100×100]

 

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Τουρκία για την σφαγή των αμάχων Κούρδων

Σφοδρές συγκρούσεις  ξέσπασαν στην Πόλη μετά την ανακοίνωση του θανάτου τουλάχιστον 35 άμαχων Κούρδων χωρικών από τους Τουρκικούς βομβαρδισμούς στα σύνορα με τον Ιράκ. Φιλοκουρδικές οργανώσεις πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση καταγγέλλοντας την επίθεση ως “δολοφονία” και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ερντογάν και του τουρκικού στρατού. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και νερού για να διαλύσουν τη διαδήλωση.

Η επίθεση έγινε το βράδυ της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου 2011 σε ορεινό πέρασμα μεταξύ του χωριού Ορτασού στο τουρκικό Ουλούντερε και του χωριού Χαφτανίν στην ιρακινή πλευρά των συνόρων. Η περιοχή στην οποία έγινε η επιδρομή θεωρείται τόσο καταφύγιο Κούρδων ανταρτών όσο και δίοδος για λαθρεμπόρους από το Ιράκ. Είναι όμως αρκετά σύνηθες, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, οι κάτοικοι των χωριών της απομονωμένης και φτωχής ορεινής περιοχής να περνούν τα σύνορα για να αγοράσουν προϊόντα από την απέναντι πλευρά.

Μέσα σε τεταμένο κλίμα, μην κρύβοντας την οργή τους, οι κάτοικοι των κουρδικών κοινοτήτων Ορτασού και Γκιούλγιαζι κήδεψαν τα θύματα. «Ερντογάν, βλάκα, ο Οτζαλάν θα σε γδάρει» φώναζαν οι πολλές χιλιάδες συγκεντρωμένοι, αναφερόμενοι στην εκδίκηση που θα πάρει ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Στο κοιμητήριο του Γκιούλγιαζι, όπου ενταφιάστηκαν τα θύματα, σε ένα μεγάλο, κοινό τάφο, δεν έκαναν την εμφάνισή τους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Αντιθέτως, ήταν παρόντες πολλοί βουλευτές του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), του κυριότερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας. Σε εμφανή θέση επίσης υπήρχαν τα σύμβολα του PKK καθώς και ένα μεγάλο πορτραίτο του Οτζαλάν.

 Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των 35 νέων Κούρδων, επισημαίνοντας ότι θα διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή. Πολιτικά τραγικές οι δικαιολογίες του και δείγμα της εθνικιστικής τύφλωσης του τουρκικού κατεστημένου, που όμως επιχειρεί να επιρρίψει την ευθύνη στη ΜΙΤ. «Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς δυσάρεστο και θλιβερό», είπε ο Ερντογάν, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. «Σύμφωνα με τις εικόνες που κατέγραψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή βρισκόταν μια ομάδα 40 ατόμων. Ήταν αδύνατο να ξέρουμε ποιοι ήταν. Κατόπιν διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για λαθρέμπορους που μετέφεραν τσιγάρα και καύσιμα με μουλάρια», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, στην πρώτη επίσημη δήλωσή του μετά το συμβάν.

Σε λίστα με τα ονόματα των θυμάτων, οι 28 από τους 35 νεκρούς είχαν το ίδιο επώνυμο. Σύμφωνα με μαρτυρίες στα τουρκικά ΜΜΕ, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ένα 13χρονο παιδί—όλα τα θύματα ήταν κάτω των 30 ετών.

 

alt

 

alt

 

 

 

ΠΗΓΕΣ: Δίκτυο Σπάρτακος, in.gr

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments