Εκατοντάδες εργαζόμενοι απείλησαν να αυτοκτονήσουν σε εργοστάσιο στην Κίνα.

 


SEATTLE, Wash (CBS Seattle) – Περίπου 300 Κινέζοι εργαζόμενοι στη Foxconn που κατασκευάζει  μηχανές Xbox 360, απείλησαν,  ότι θα πέσουν στο κενό από το εργοστάσιο στην περιοχή Wuhan, εφόσον δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους  για την αποπλήρωση των χαμένων μισθών τους.
Ένας ακτιβιστής στην επαναστατική οργάνωση
Jasmine Επανάσταση, όνομα δανεισμένο από την τυνησιακή εξέγερση, που πυροδότησε την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι είχαν υποβάλει τα αιτήματά τους για αύξηση των μισθών σε 100 υπαλλήλους στις δύο Ιανουαρίου.
Η διαχείριση της
Foxconn – κατασκευαστική εταιρεία με το μεγαλύτερο συμβόλαιο στον κόσμο των ηλεκτρονικών και  κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα εφοδιασμού της Apple, της  Dell, και της Nintendo – απάντησε με ένα τελεσίγραφο. Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν είτε να παραιτηθούν και να πάρουν αποζημίωση ένα μισθό για κάθε έτος που εργάζονταν στο  εργοστάσιο, είτε να επιστρέψουν στην εργασία.
Πολλοί εργαζόμενοι παραιτήθηκαν, αλλά η
Foxconn άφησε ακάλυπτους τους  όρους  της συμφωνίας και δεν αποζημίωσε τους πρώην εργαζόμενους του εργοστασίου. Περίπου 300 εργαζόμενοι επέστρεψαν στο εργοστάσιο και οργάνωσαν τη  διαμαρτυρία τους στην οροφή του εργοστασίου στις 4 Ιανουαρίου.
 Ο δήμαρχος της
Wuhan παρενέβη με διαπραγματεύσεις που κράτησαν ώρες , ώστε να τους πείσει να απομακρυνθούν από την άκρη της οροφής τους εργοστασιου, μέχρι τις  9 μ.μ., όταν εντέλει οι εργαζόμενοι συμφώνησαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, σύμφωνα με την China.com.
Σε ένα
email στο CBS Σιάτλ, ένας εκπρόσωπος της Foxconn επιβεβαίωσε το περιστατικό που συνέβη αλλά είπε ότι, οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν, επειδή η εταιρεία σχεδιάζει να μετακινήσει τους εργαζομένους από την συγκεκριμένη επιχειρησιακή μονάδα σε μια άλλη στην ίδια περιοχή λόγω των αλλαγών στις βάρδιες στην γραμμή παραγωγής. “Η ευημερία των εργαζομένων μας είναι πρώτη μας προτεραιότητα και έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης και ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται πλήρως. Οι λειτουργικές αλλαγές που αποτέλεσαν και την βάση  για αυτό το περιστατικό εξετάζονται σύμφωνα με όλους τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς “, είπε ο εκπρόσωπος.

Ένας εκπρόσωπος της Microsoft έγραψε στο CBS Σιάτλ μια δήλωση λέγοντας: “η Microsoft παίρνει τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια που κατασκευάζουν τα προϊόντα της πολύ σοβαρά, και διερευνά επί του παρόντος αυτό το θέμα.Έχουμε ένα αυστηρό Κώδικα Δεοντολογίας Προμηθευτή το οποίο αναλύει τις προσδοκίες μας, και παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες εργασίας σε συνεχή βάση και συμβάλλουμε  στην αντιμετώπιση θεμάτων που θα προκύψουν. Η Microsoft δεσμεύεται για τη δίκαιη μεταχείριση και την ασφάλεια των εργαζομένων που απασχολούνται από τους προμηθευτές μας, και την εξασφάλιση της συμμόρφωσης τους με την πολιτική της Microsoft. “
Στη 
Foxconn  ξέσπασε πυρκαγιά το 2010, όταν κάποιοι εργαζόμενοι αυτοκτόνησαν σε εργοστάσιο που κατασκευάζονται εξαρτήματα για την Apple. Στη συνέχεια, η Foxconn είπε στα  μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι θεωρεί τη ζωή κάθε εργαζόμενου πολύτιμη, ενώ κάποια εργοστάσια απαιτούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις, όπου δεσμεύονται να μην αυτοκτονήσουν.
Στο περιοδικό
Wired επετράπηκε η πρόσβαση στα εργοστάσια, στα οποία εγκαθίστανται τα δίχτυα ώστε να προστατέψουν όσους τυχόν επιχειρήσουν να πέσουν στο κενό.
Σε ξενάγηση στο εργοστάσιο
Longhua το 2011, ο Terry Gou, ο πρόεδρος της Foxconn, δήλωσε πως τα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των εργαζομένων στις  εγκαταστάσεις του ήταν μικρότερα σε σύγκριση με το ποσοστό στην υπόλοιπη  χώρα και πρόσθεσε πως το ποσοστό αυτοκτονιών μιας χώρας αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας. 

http://seattle.cbslocal.com/2012/01/10/hundredsthreatensuicideatmicrosoftsupplierplantinchina/

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο