Απέλαση και κατ’οίκον περιορισμός για τρεις Παλαιστίνιους ακτιβιστές, φοιτητές.

“Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί” δηλώνουν οι φοιτητές που συνελήφθησαν επειδή παρότρυναν το μποϋκοτάζ της ομιλίας του προέδρου του Ισραήλ Πέρες σε κολέγιο στην Ιερουσαλήμ.

Τρεις Παλαιστίνιοι φοιτητές στο College of Engineering στην Ιερουσαλήμ (JCE) έχουν τεθεί σε κατ ‘οίκον περιορισμό για μια εβδομάδα και τους δώθηκε εντολή να μην επικοινωνήσουν με κανέναν από τους συνομηλίκους τους επειδή χρησιμοποίησαν την σελίδα τους στο Facebook για να παροτρύνουν το μποϋκοτάζ της ομιλίας του Ισραηλινου προέδρου Σιμόν Πέρες.

Μερικές εβδομάδες πριν, οι φοιτητές έλαβαν ένα μήνυμα από τις αρχές του κολεγίου, το οποίο τους ενημέρωνε για την επίσκεψη του Πέρες που είχε προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου. Το μήνυμα τόνιζε ότι η συμμετοχή στην ομιλία  του  Πέρες ήταν «υποχρεωτική».

Οι τρεις Παλαιστίνιοι φοιτητές στη συνέχεια δημοσίευσαν στο Facebook στη σελίδα της Ακαδημίας, ότι δεν θα παραστούν στην ομιλία του και ζήτησαν και  από τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Άμεσα σχεδόν όλοι οι παλαιστίνιοι φοιτητές του κολεγίου μποϋκόταραν την ομιλία.

Μετά την εκδήλωση, οι τρεις φοιτητές που προέτρεψαν το μποϋκοτάζ κλήθηκαν για ανάκριση σ’ένα Ισραηλινό αστυνομικό τμήμα. Κατηγορήθηκαν ότι απειλούσαν άλλους φοιτητές καθώς και για ρατσισμό.  Στη συνέχεια, τέθηκαν σε κατ ‘οίκον περιορισμό για μια εβδομάδα, έξω από την Ιερουσαλήμ, και τους απαγορεύτηκε οποιαδήποτε επικοινωνία με άλλους φοιτητές.

«Έντονη συζήτηση»

Ο Khalil Gharra, ένας από τις τρεις φοιτητές, είπε στην Electronic Intifada, “Υπήρξε μια έντονη συζήτηση στην σελίδα στο Facebook κυρίως από πρωτοετείς φοιτητές του κολλεγίου, ανάμεσα σε εκείνους που απέρριπταν την πολιτική του κολεγίου να θέσει ως υποχρεωτική την παρακολούθηση της ομιλίας του Πέρες και σε εκείνους που υπερασπίζονταν την πολιτική αυτή.”

Και πρόσθεσε: “Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την απόφαση του κολεγίου και γύρω από το πώς το κολέγιο δεν πρέπει να αναγκάζει τους φοιτητές να παρακολουθήσουν μια διάλεξη από ένα πολιτικό σύμβολο. Αυτή η πράξη παραβιάζει την ελευθερία των φοιτητών και την ελευθερία της έκφρασηςΣε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασα τη γνώμη μου, λέγοντας ότι δεν θα παραστώ στην διάλεξη. Και πρότεινα και στους άλλους να κάνουν το ίδιο. “

Ο Gharra πρόσθεσε, ότι μια άλλη συζήτηση γίνεται τώρα στο Facebook σχετικά με τις τιμωρίες που επέβαλε η αστυνομία σε αυτόν και τους φίλους του και ανέφερε πως πολλοί Παλαιστίνιοι φοιτητές έχουν διαμαρτυρηθεί για την υπόθεση και έχουν εκφράσει την συμπαράστασή τους στους τιμωρημένους φοιτητές.

Αναφερόμενος στην ανάκρισή του, ο Gharra δήλωσε: “Ένας αξιωματικός από ένα αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Talpiot στην Ιερουσαλήμ, επικοινώνησε μαζί μου για περισσότερες από μία φορές και μου ζήτησε να πάω αμέσως στο αστυνομικό τμήμα για να περάσω ανάκριση για μια υπόθεση που δεν γνώριζα καθόλου. Αρνήθηκα σαφώς να πάω, καθώς τέτοιου είδους προσκλήσεις είναι παράνομες. Την επόμενη μέρα έλαβα μία τυπωμένη πρόσκληση στο δωμάτιό μου στους κοιτώνες των φοιτητών.”
Σύμφωνα με τον Gharra, η επιστολή ανέφερε: “Αν δεν έρθεις στο αστυνομικό τμήμα αμέσως, θα έρθουμε και θα σε συλλάβουμε αργά τη νύχτα.”

Στο τμήμα του είπαν ότι είχε κατηγορηθεί για  απειλητική συμπεριφορά και παρακίνηση σε ρατσισμό.  Ο Ghara είπε, «Εγώ αρνήθηκα όλες τις κατηγορίες εναντίον μου. Αργότερα ο ανακριτής διεξήγαγε  διαβουλεύσεις με άλλους ανακριτές και αξιωματικούς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την υπόθεση, και αποφάσισαν, ότι θα πρέπει να απελαθώ από την Ιερουσαλήμ και να μου απαγορευτεί οποιαδήποτε επικοινωνία με άλλον σπουδαστη μέχρι τις 25 Ιανουαρίου. Επιπλέον, αποφάσισαν να με θέσουν σε κατ ‘οίκον περιορισμό μέχρι τις 21 Ιανουαρίου. “

“Πολιτικές διώξεις”

Ο Ghara υποστήριξε, ότι αυτή η συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα πρέπει να εξεταστεί χωριστά από άλλους περιορισμούς που τίθενται σε Παλαιστίνιους φοιτητές ακτιβισές στα Ισραηλινά πανεπιστήμια.  Συγκεκριμένα ανέφερε :  “Είναι σαφές για μένα από την πορεία της έρευνας, ότι η υπόθεση είναι καθάρα πολιτική δίωξη. Ωστόσο, δεν θα μας σταματήσει από τον πολιτικό ακτιβισμό μας. Δεν θα λυγίσω μπροστά στην πολιτική της καταστολής που ακολουθεί η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες ενάντια στους Άραβες φοιτητές. Ο ακτιβισμός μας είναι νόμιμος και είναι δικαίωμά μας να εκφράζουμε τη γνώμη μας. “

Ο Alaa Mahajna, δικηγόρος των φοιτητών, επίσης, υποστήριξε, ότι η υπόθεση δεν είναι ποινική αλλά πολιτική.  Χαρακτηριστικά είπε : “Οι φοιτητές έχουν κατηγορηθεί για απειλή και υποκίνηση ρατσισμού μετά την ομιλία του Σιμόν Πέρε. Ωστόσο, ο Πέρες είναι μια αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα, κάποιοι τον θεωρούν υπεύθυνο για τη δολοφονία πάνω από εκατό αθώων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της σφαγής της Κανά [στο Λίβανο] το 1996, όταν ήταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Η συζήτηση για το αν θα πρέπει κανείς να συμμετάσχει ή να μποϋκοτάρει την ομιλία πραγματοποιήθηκε στη δημόσια σφαίρα – Facebook – όπου ο καθένας μπορεί  να εκφράσει τη γνώμη του. Ως δικηγόρος, δεν βλέπω να υπάρχει νομική βάση για τις κατηγορίες εναντίον των φοιτητών. “

“Αυτές οι νομικές ενέργειες αποτελούν μέρος της όλης διαδικασίας των πολιτικών διώξεων, που έχει ως στόχο να φιμώσει τη  φωνή των Παλαιστινίων φοιτητών στα πανεπιστήμια του Ισραήλ”, πρόσθεσε.

Οι Παλαιστίνιοι φοιτητές στο κολέγιο συντάσσουν μια επίσημη αίτηση για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους τιμωρημένους φοιτητές, τονίζοντας το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν.

Επιπλέον, η Παλαιστινιακή ένωση φοιτητών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ δημοσίευσε μια δήλωση  στην οποία καταδικάζει την παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση. Η ένωση επιβεβαίωσε επίσης, τη σημασία του να μποϋκοτάρονται Ισραηλινοί, οι οποίοι εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου, και αναφερόταν στον ρόλο του  Πέρες στη σφαγή της Κανά.

http://paper.li/WorldisWatching/1301746593

alt

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο