Αίγυπτος: Eκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην Πλατεία Ταχρίρ

 

 

 

 

 

 

 

 

Καθώς η πρώτη επέτειος της αιγυπτιακής επανάστασης πλησιάζει στο τέλος της, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ, η οποία, όπως πολλοί ισχυρίζονται, είδε  μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από ό, τι  στις 11 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους – την ημέρα που ο μακροχρόνια πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε .

Οι εκθέσεις δείχνουν ότι από τις πορείες και μόνο, 300.000 άνθρωποι έφτασαν στην Tahrir από το Τζαμί Mostafa Mahmoud και από τα Ραμσή του Καΐρου, Ghamra, Shubra και περιοχές της Γκίζας.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ήταν αισθητά απούσες. Παρά τις υποσχέσεις ότι θα συμμετέχει στην Ταχρίρ, το Ανωτάτο Συμβουλίο των Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) φαίνεται ότι ακύρωσε τον εορτασμό της επετείου. Οι δυνάμεις κεντρικής ασφάλειας, που μάχονταν εναντίον των διαδηλωτών το Νοέμβριο και Δεκέμβριο, έφυγαν επίσης από τους δρόμους αφήνοντας τον κόσμο να διαδηλώσει ανεμπόδιστος.  Ωστόσο, αργότερα το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός Kamal El-Ganzouri έκανε μια ομιλία όπου ευχαριστούσε και μνημόνευε εκείνους  που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά την επανάσταση. Ευχαρίστησε επίσης το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο της Αιγύπτου, την αστυνομίας και τον στρατό(SCAF).

 

[video:

100×100]

Το ηθικό στην πλατεία ήταν υψηλό. “Εκείνοι που πιστεύουν ότι η επανάσταση έχει τελειώσει, ας ρίξουν μια ματιά στους δρόμους αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Ahmed, 27, ένας φοιτητής, ο οποίος πήρε μέρος στην πορεία στην Mostafa Mahmoud «Είναι πολύ όμορφο. Σήμερα φαίνεται πως πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι να γίνουν πολλά ακόμα”υποστήριξε ο Nasser, 42, ένας οδηγός ο οποίος ήταν ένας από τους χιλιάδες που έπρεπε να σταματήσει στη γέφυρα Qasr Al-Nil επειδή η Tahrir ήταν  γεμάτη.  Ο Συνασπισμός Νεολαία του Maspero δώρισε έναν μεγάλο ξύλινο οβελίσκο στον οποίο είχαν γραφεί  τα ονόματα των δολοφονημένων διαδηλωτών. Τον οβελίσκο μετέφεραν οι διαδηλωτέςσε όλη τη διάρκεια της πορείας από το  Shubra.  Στο μεταξύ, ένα άλλο ομίωμα  του επικεφαλής του στρατού Hussein Tantawi μεταφερόταν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας στην Mostafa Mahmoud.

Αν και η ημέρα παρέμεινε ειρηνική, υπήρξαν ωστόσο οι εντάσεις μεταξύ αυτών που απαιτούν την άμεση λήξη του στρατιωτικού καθεστώτος και εκείνων που ήρθαν στην πλατεία αποκλειστικά για τις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου.

Φίλοι και συγγενείς των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της 25ης Γενάρη Επανάστασης του περασμένου έτους,  εξοργίστηκαν με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία είχε οργανώσει  ένα γάμο στο βάθρο  μπροστά από το Τέμενος Ομάρ Makram, που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ, λέγοντας ότι σήμερα δεν ήταν  ημέρα για εορτασμούς.

«Στην πορείες, είμαστε οι πιστοί της επανάστασης, όχι οι εορταστές”, δήλωσε ο Καρίμ, 32, ο οποίος εργάζεται στο μάρκετινγκ και έκανε τη διάκριση μεταξύ των πορειών και συγκεκριμένων ομάδων στην πλατεία που βλέπουν ότι η  επανάσταση έχει λήξει. «Αλλά είμαι αισιόδοξος – σήμερα φαίνεται ότι, αν και υπάρχει ακόμα το κυβερνών στρατιωτικό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, εξακολουθεί όμως να υπάρχει   δράση στον δρόμο και   άτομα που διαμαρτύρονται για τα δικαιώματά μας.”

Αν και το ηχηρό σύνθημα ήταν “Κάτω το στρατιωτικό καθεστώς”, τα σημερινά γεγονότα  ήταν μοναδικά, καθώς δεν κατέβαιναν όλοι οι Αιγύπτιοι στην πλατεία με τα ίδια κίνητρα. “Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε την πτώση του καθεστώτος και τον ένα χρόνο που πέρασε», δήλωσε ο Naglaa, 35, ο οποίος φορούσε το νικάμπ,  την ισλαμική μαντίλα που καλύπτει όλο το πρόσωπο. “Εμείς θα περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο και πιστεύουμε ότι ο στρατός θα παραδώσει την εξουσία. Δεν έχουμε καμμιά αμφιβολία γι’ αυτό.  Οι απαιτήσεις της επανάστασης ικανοποιούνται: για παράδειγμα, είχαμε πρόσφατα τις πρώτες ελεύθερες και ανοιχτές βουλευτικές εκλογές μας “.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει την πλατεία στις 4 το απόγευμα, συνέχισε να βρίσκεται εκεί πέντε ώρες αργότερα. Η ισλαμική ομάδα είχε αποστασιοποιηθεί δημοσίως από τις αντι-στρατιωτικές διαδηλώσεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αλλά τώρα ήταν έξω σε πλήρη ισχύ συνεχίζοντας να οδηγεί τις εορταστικές εκδηλώσεις παίζοντας πατριωτικά τραγούδια.

“Η Μουσουλμανική Αδελφότητα πιέστηκε από τις αρχές να μην συμμετέχει το Νοέμβριο και Δεκέμβριο”, δήλωσε ο Αλί, 47, ένας ιμάμης σε τζαμί του Καΐρου και μέλος της ομάδας Ελευθερίας  και Δικαιοσύνης της Αδελφότητας, (FJP), η οποία σάρωσε τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.  “Αλλά τώρα η FJP είναι εδώ για να ασκήσει πίεση στην SCAF να επιταχύνει τη μετάβαση της εξουσίας και να επιταχυνθεί η δίκη του Μουμπάρακ.”

Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν μάσκες που έφεραν τα πρόσωπα δολοφονηθέντων ακτιβιστών   όπως οι Khaled Said, Mina Daniel, Sheikh Emad EFFAT και Ahmed Harrara. Άλλοι φορούσαν τις μάσκες του επαναστατικού κόμικ “V for Vendetta” .  Ορισμένοι διαδηλωτές αναμένεται να διανυκτερεύσουν. “Πρέπει να μείνουμε εδώ – όχι μόνο απόψε, αλλά για τις δυο  επόμενες νύχτες, μέχρι να ικανοποιηθούν τα επαναστατικά μας αιτήματα,” υποστήριξε η Γκαμήλα Ισμαήλ, μια  ανεξάρτητη υποψήφια βουλευτής που προσχώρησε στην  πορεία ακολουθώντας τη διαδρομή που έκανε πριν από ένα χρόνο.

Το Κίνημα Νεολαίας  “6 του Απρίλη”   και το Εθνικό  Μετώπο για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν ανοικτή καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Ταχρίρ. Τα άλλα επαναστατικά κινήματα και τα κόμματα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Τετάρτης δεν είχαν  δηλώσει κατά πόσο θα συμμετάσχουν, μέχρι την στιγμή που γράφτηκε το άρθρο   “Δεν είμαι σίγουρος, καθώς οδεύουμε προς την Παρασκευή,  πόσο ειρηνική θα παραμείνει η κατάσταση”, δήλωσε ο Ισμαήλ. “Κάνουμε την ίδια διαδρομή σήμερα, αλλά φέτος είμαστε διαφορετικοί – είμαστε πιο σίγουροι και περιμένουμε περισσότερα. “

 english.ahram.org (μετ. filistina)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο