Συρία: Εγκατέλειψαν οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου εν μέσω επιθέσεων

Η αποστολή του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία τερματίστηκε το Σάββατο καθώς, όπως δήλωσε ο προεδρεύων του σώματος, Ναμπίλ Αλ-Αράμπι, «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά και γίνεται κλιμάκωση της χρήσης βίας».

Το νέο κύμα επιθέσεων του κυβερνητικού στρατού εναντίον περιοχών όπου δρουν αντικαθεστωτικές οργανώσεις, έκανε ιδιαίτερα επικίνδυνη την κατάσταση για τους παρατηρητές, όπως αναφέρει ο Αραβικός Σύνδεσμος. Κατά τις επόμενες ημέρες θα ληφθεί απόφαση για την συνέχιση ή μη  της αποστολής.

Ο στρατός του δικτάτορα Μπασάρ Αλ-Άσαντ διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις κατά προαστείων στα ανατολικά της Δαμασκού. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι βάλλονται κατοικημένες περιοχές. Επίσης, επιθέσεις λαμβάνουν χώρα κατά θέσεων κοντά στη Χομς, την Χάμα, την Ίντλιμπ και αλλού.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσσίας, κατέκρινε τον Αραβικό Σύνδεσμο για την απόφασή του να αποσύρει τους παρατηρητές, υποστηρίζοντας ότι αντιθέτως χρειάζεται να αναπτυχθούν περισσότεροι.

Αντικαθεστωτικοί μαχητές στη Ρανκούς της Συρίας

Σύμφωνα με αντάρτες στην κωμόπολη Ρανκούς, βόρεια της Δαμασκού, κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου, 100 στρατιώτες από τον κυβερνητικό στρατό αυτομόλησαν, φέρνοντας μαζί τους και κάποια τεθωρακισμένα. Η Ρανκούς δέχεται συχνά βομβαρδισμό από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι από τους 23.000 κατοίκους έχουν φύγει, αφήνοντας πίσω τους όχι περισσότερες από 60 οικογένειες.

Παράλληλα, ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, έχει ήδη αποχωρήσει από τη Δαμασκό, μαζί με το επιτελείο του. Αναλυτές αναφέρουν ότι νιώθει εξοργισμένος για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Άσαντ το κίνημα εναντίον του και ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει πλήρως τη βάση του στη Δαμασκό.

[Πληροφορίες από: Al Jazeera, New York Times, MENA, Reuters]

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο