μπορεί να είσαι τρομοκράτης λέει το FBI

 

Το κείμενο, μέρος ενός προγράμματος που λέγεται “κοινότητες ενάντια στην τρομοκρατία” (“Communities Against Terrorism”), απαριθμεί τη χρήση “anonymizers, portals, ή άλλων μέσων για την θωράκιση της διεύθυνσης IP” ως ένδειξη ότι ένα άτομο μπορεί να επιδίδεται σε ή να υποστηρίζει δραστηριότητες τρομοκρατίας.

 

Η χρήση κρυπτογράφησης (encryption) βρίσκεται επίσης στη λίστα των ύποπτων ενεργειών, μαζί με τη στεγανογραφία (steganography), την πρακτική της χρήσης “λογισμικού για την απόκρυψη κρυπτογραφημένων πληροφοριών σε ψηφιακές φωτογραφίες” ή σε άλλα μέσα. Μάλιστα, το φυλλάδιο ισχυρίζεται πως οποιοσδήποτε “είναι πολύ απασχολημένος με το θέμα της ιδιωτικότητας” ή προσπαθεί “να κρύψει την οθόνη του από τα βλέμματα των άλλων” πρέπει να θεωρείται ύποπτος και ενδεχομένως να ασχολείται με τρομοκρατικές δραστηριότητες.

 

Η σύνδεση (login) σε λογαριασμό ο οποίος σχετίζεται με πάροχο οικιακής δικτυακής πρόσβασης (όπως η Comcast ή η AOL), μία δραστηριότητα που μπορεί απλά να υποδεικνύει ότι βρίσκεσαι σε ταξίδι, θεωρείται επίσης ύποπτη δραστηριότητα.

 

Η θέαση περιεχομένου σχετικού με “τακτικές του στρατού” συμπεριλαμβανομένων οδηγιών (manuals) ή η “επαναστατική λογοτεχνία”, θεωρούνται επίσης πιθανές ενδείξεις τρομοκρατικής δραστηριότητας. Αυτό θα σήμαινε ότι η θέαση ορισμένων ιστοσελίδων, μεταξύ αυτών και η παρούσα (στμ http://publicintelligence.net) μπορεί να ερμηνευτούν από έναν δυστυχή υπάλληλο (στμ του νετ-καφέ) ως μία πολύ ύποπτη δραστηριότητα, που πιθανά να σας συνδέει με την τρομοκρατία.

Οι “Πιθανοί δείκτες τρομοκρατικής δραστηριότητας” που περιλαμβάνονται στο φυλλάδιο, δεν πρέπει να ερμηνεύονται από μόνοι τους ως ένδειξη τρομοκρατικής δραστηριότητας και το κείμενο σημειώνει ότι “επειδή και μόνο ο λόγος, οι πράξεις, τα πιστεύω, η εμφάνιση ή ο τρόπος ζωής κάποιου είναι διαφορετικός, δεν σημαίνει πως αυτό το άτομο είναι ύποπτο”.

 

Ωστόσο, πολλές από τις δραστηριότητες που περιγράφονται στο κείμενο, είναι στοιχειώδεις πρακτικές κάθε ατόμου που το απασχολεί η ασφάλεια ή η ιδιωτικότητά του, όταν βρίσκεται online. Η χρήση των PGP, VPNs, Tor ή οποιασδήποτε από τις πολλές ακόμα τεχνολογίες για ανωνυμία και ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο, στοχοποιείται ευθέως από το φυλλάδιο, το οποίο μοιράζεται σε επιχειρήσεις, σε μία προσπάθεια να προωθηθεί η αναφορά (στμ στις Αρχές) τέτοιων δραστηριοτήτων.

***

Στην αρχική σελίδα, περιλαμβάνεται το πρωτότυπο φυλλάδιο, σε μορφή pdf. 

***

Σχόλιο: Για όσους θεωρούν ότι η ενασχόληση με το θέμα ίσως είναι υπερβολική, σήμερα διάβασα δημοσίευση του BBC για δύο πολίτες της Βρετανίας, στις οποίες αρνήθηκαν την είσοδο στις ΗΠΑ, επειδή είχαν γράψει “ύποπτα tweets”. O ένας έλεγε ότι πάει να “καταστρέψει τις ΗΠΑ” (δλδ, να μεθύσει μέχρι τελικής πτώσης).

Μπορείτε να βρείτε όλη τη δημοσίευση εδώ:

http://www.bbc.co.uk/news/technology-16810312

Όσο φαιδρό κι αν ακούγεται το περιστατικό, η παρακολούθηση μέσω twitter / facebook και πολλών ακόμα “καθημερινών συνηθειών” μας, όπου εκφραζόμαστε λίγο παραπάνω από ελεύθερα, δεν είναι καθόλου αστεία.

Θυμίζω ότι το FBI έχει ζητήσει τα αρχεία της Ισλανδής Βουλευτίνας Birgitta Jónsdóttir (https://twitter.com/birgittaj) που ήταν συνεργάτης του Julian Assange, την καθόλου τυχαία “ταλαιπωρία” που υφίσταται σε κάθε του ταξίδι ο Jacob Appelbaum (https://twitter.com/ioerror) και πώς τον περιμένουν για έλεγχο γνωρίζοντας από πού έγινε το τελευταίο του tweet κάθε φορά. Σε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ, για να τους κάνει καψόνι, είχε μαζί του μόνο ένα καινούριο φλασάκι το οποίο περιλάμβανε τη νομοθεσία των ΗΠΑ με τα δικαιώματα του πολίτη (Bill of Rights).

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο