Το BBC λογοκρίνει την λέξη “Παλαιστίνη” σε τραγούδι του ράπερ Mac Rightous

 

 

 

 

 

Tο BBC ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την τελική απόφασή του σχετικά με τη διαμάχη που μαίνεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, από την στιγμή που λογόκρινε τις λέξεις «Ελεύθερη Παλαιστίνη» στο ραπ τραγούδι του Mic Righteous.

O Mac Rightous εμφανίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην δημοφιλή εκπομπή του Radio 1Xtra, Charlie Sloth Hip Hop M1X,  όπου και παρουσίασε το τραγούδι του που συμπεριλάμβανε τους στίχους:

   “I still have the same beliefs

    I can scream Free Palestine,

    Die for my pride still pray for peace,

    Still burn a fed for the brutality

    They spread over the world.”

 
Οι παραγωγοί του BBC   αντικατέστησαν την λέξη «Παλαιστίνη»,  με τον ήχο του σπασίματος γυαλιού και αυτή είναι η εκδοχή που προβλήθηκε.
Στο βίντεο φαίνεται η λογοκρισία του BBC στο 2.59′  

 

[video:

100×100]

 

H  Εκστρατεία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη (PSC) προσπαθεί εδώ και 8 μήνες να ανακαλύψει τον λόγο για τον οποίο το BBC αποφάσισε να λογοκρίνει έναν καλλιτέχνη που ανέδειξε το θέμα της Παλαιστίνης.  

Κατά τη διάρκεια μιας μακράς αλληλογραφίας, ο επικεφαλής της σύνταξης προδιαγραφών για τον ήχο και τη μουσική του BBC, Paul Smith,  έγραψε ότι ο παραγωγός της εκπομπής “δεν επεξεργάστηκε” την λέξη  “Παλαιστίνη” επειδή ήταν προσβλητική-δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την αναφορά της λέξης “Παλαιστίνη”. Ο Paul Smith πρόσθεσε “το επίμαχο ζήτημα όμως ήταν ότι το τραγούδι υπονοεί ότι η Παλαιστίνη δεν είναι ελεύθερη”.

Το προσωπικό του BBC δήλωσε: ” Ο Mac Rightous  εξέφρασε μια πολιτική άποψη που αν την αφήναμε να ακουστεί μόνη της, θα βάζαμε σε κίνδυνο το ζήτημα της αμεροληψίας.”

Η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών όμως είναι μία πραγματικότητα και όχι μια άποψη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χαρακτηρίζει το Ισραήλ  ως «δύναμη κατοχής» στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.  Επιμένοντας όμως στην απόφασή του το   BBC Trust, αρνείται να απαντήσει σ΄αυτό το βασικό θέμα των καταγγελιών. Οι εννέα καταγγέλοντες δήλωσαν ότι το βασικό σημείο των καταγγελιών τους, ότι δηλαδή το  BBC “έδειξε προκατάληψη εναντίον των Παλαιστινίων”, έχει αγνοηθεί.

 H  Εκστρατεία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη (PSC) σημείωσε επίσης ότι το BBC δεν είχε απαγορεύσει το τραγούδι “Free Nelson Mandela”, το  1984 , παρόλο που τότε ο Μαντέλα εθεωρείτο τρομοκράτης  από πολλές δυτικές κυβερνήσεις.

ΠΗΓΕΣ:  electronicintifada,   newstatesman (μετ. filistina)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο