Απάντηση για τα Συμβούλια Διοίκησης στην ΑΣΟΕΕ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

Μιλάτε για πραξικόπημα κύριοι; Πραξικόπημα είναι η παραβίαση του συντάγματος, η κατάργηση των ήδη υπαρχόντων οργάνων, της Συγκλήτου, της αποφασιστικής  δύναμης των γενικών συνελεύσεων. Μαζικών δημοκρατικών διαδικασιών που κερδήθηκαν με αγώνες από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας τη μεταπολεμική περίοδο.

Παρακολουθήσαμε  σήμερα την εξέλιξη ενός προαναγγελθέντος πραξικοπήματος: τη διάλυση των  εκλογών για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης του Οικονομικού  Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρωταγωνιστές ήταν αιώνιοι φοιτητοπατέρες και  κομματικοί νεολαίοι της ΠΑΣΠ

Πρωταγωνιστές ήταν οι φοιτητές της σχολής μας, την αντίδραση των οποίων με τόσο κόπο προσπαθείτε να αποκρύψετε θίγοντας άστοχα,αυτή τη φορά,ενα υπαρκτό φαινόμενο. Εμείς παρευρισκόμασταν εκεί και το νεαρό της ηλικίας μας δεν μας επιτρέπει να είμαστε αιώνιοι φοιτητοπατέρες, ούτε είμαστε όλοι μέλη κομματικών νεολαιών, πόσο μάλλον της ΠΑΣΠ, αντίθετα με όσα διαλαλείτε.
 
συνεπικουρούμενοι από μεταφερόμενη ομάδα  διδασκόντων άλλων πανεπιστημίων.

Ευχαριστούμε τους 10 αυτούς διδάσκοντες και ευελπιστούμε να είναι περισσότεροι σε επόμενη κινητοποίηση καθώς το κλίμα τρομοκρατίας που έχετε επιβάλει στο Ο.Π.Α. δεν επιτρέπει στους λίγους έστω καθηγητές της σχολής που διαφωνούν με το νόμο 4009 να εκφραστούν ελεύθερα.

Η ευθύνη ανήκει στους φυσικούς  αυτουργούς αλλά και σε όσους δεν πράττουν το καθήκον τους ως δημόσιοι  λειτουργοί και πολιτειακοί παράγοντες για να διασφαλίσουν τον νόμο και  την ελευθερία.

Εδω έχουμε μόνο να προσθέσουμε ότι όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση γίνεται καθήκον. Ρήση του αστού Thomas Jefferson αυτή.

Για το θέμα αυτό ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του ΟΠΑ τονίζει.

1.  Ο νόμος 4009/2011 καινοτομεί σε σχέση με το παρελθόν καθώς προσπαθεί,  σε έναν βαθμό, να δημιουργήσει ένα δυαδικό, αυτοελεγχόμενο σύστημα  διοίκησης, περιορίζοντας την υπερσυγκέντρωση εξουσίας του προηγούμενου  καθεστώτος.
Ισχυρίζεστε εδώ ότι περιορίζεται η υπερσυγκέντρωση εξουσίας! Αυτό πραγματικά αποτελεί θράσος!! Καταργούνται οι συνελεύσεις τμημάτων, η σύγκλητος αποκτά διακοσμητικό ρόλο και όλες τους οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στο Συμβούλιο Διοίκησης. Το Σ.Δ.διορίζει τους κοσμήτορες, ενώ αποφασίζει ποιοι θα είναι υποψήφιοι πρυτάνεις! Δεν μπορεί δηλαδή να είναι ο οποιοσδήποτε υποψήφιος πρύτανης. Tο Σ.Δ. θα επιλέξει όποιους θέλει και μεταξύ αυτών θα ψηφίζουν οι καθηγητές. Μιλάμε στην ουσία για διορισμένες πρυτανείες!

Η ρύθμιση αυτή έχει συγκεντρώσει την οργίλη αντίδραση των  κομματιών συμφερόντων που νέμονταν την εξουσία μέσα στα ΑΕΙ, μέσα από  ένα πελατειακό, ισοπεδωτικό θεσμικό πλαίσιο.

Εδώ πίσω από μια αλήθεια κρύβεται ένα μεγάλο ψέμα. Υπάρχει πράγματι διαφθορά αλλά αυτή όχι μόνο δεν εξαλείφεται με το νόμο 4009 αλλά μεγεθύνεται με τη συγκέντρωση της εξουσίας για ολόκληρο το ΑΕΙ σε 8 άτομα. Σ’ αυτό συμβάλλουν και τα αδιαφανή σε σημείο γελοιότητας κριτήρια για την επιλογή των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης (αόριστη προσφορά στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας). Οι δημόσιες δημοκρατικές διαδικασίες είναι αυτές που μπορούν να εξαλείψουν τη διαφθορά και όχι ένα αυταρχικό και ανεξέλεγκτο 15μελές Σ.Δ..

 Όσο για το ποιό κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας αντιδρά στο νόμο και ποιό όχι τα σχόλια περιττεύουν. Οι περισσότεροι υποψήφιοι για τα συμβούλια διοίκησης και οι υποστηρικτές του νόμου αποτελούν τα πιο μαύρα κομμάτια του υπάρχοντος κατεστημένου. Καθηγητές προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ,μέχρι χθες συνεργαζόμενοι άψογα με τις αντίστοιχες φοιτητικές παρατάξεις με εκατέρωθεν εξυπηρετήσεις, υποστηρικτές διαχρονικά των πλέον αντιδραστικών επιθέσεων ενάντια στα ΑΕΙ ενώ πολλοί από αυτούς έχουν απασχολήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα με περιπτώσεις διαφθοράς και νεποτισμού.Και φυσικά οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των ιδιωτικών κριτηρίων λειτουργίας των δημόσιων. Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τους σκοπούς τους.

2. Τα όργανα της  πολιτείας (Βουλή, δικαιοσύνη, αρμόδια υπουργεία, δημόσια διοίκηση) παρακολουθούν άβουλα τη βίαιη επιβολή μιας μικρής, αλλά ασύδοτης ομάδας  πάνω στη δημοκρατία. Είμαστε θεατές σε μία φαρσοκωμωδία όπου οι αρμόδιοι  έχουν αναλάβει τον ρόλο του ανευθυνουπεύθυνου. Το τραγικό όμως στη  φαρσοκωμωδία αυτή είναι ότι η χώρα μας γίνεται τριτοκοσμική με έναν νοσηρό συνδυασμό αναρχίας και φεουδαρχίας: το κράτος παρακολουθεί παράλυτο οργανωμένες ομάδες σε κάθε επίπεδο της πυραμίδας, να επιβάλλουν βίαια το δικό τους συμφέρον κατά περίπτωση!

Σας θυμίζουμε ότι η χώρα γίνεται τριτοκοσμική με το να καταργείται κάθε έννοια ελευθερίας και να μην διασφαλίζεται η πρόσβαση κάθε νέου και νέας στην εκπαίδευσης. Η χώρα γίνεται τριτοκοσμική όταν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου διαδηλώνουν για να σταματήσει η εξαθλίωση τους και οι ελεύθερες φωνές τους πνίγονται στην τοξική στάχτη των δακρυγόνων. Όσο για τη μικρή και ασύδοτη ομάδα η οποία λέτε ότι επιβάλλεται πάνω στη δημοκρατία δεν είμαστε φυσικά εμείς αλλά η κυβέρνηση, που παραμένει κυβέρνηση μόνο χάρις στα ΜΑΤ, και εσείς που δεν είστε παρά το μακρύ της χέρι μέσα στο πανεπιστήμιο.

3.  Ο συγκεκριμένος νόμος εγκρίθηκε από τα πέντε έκτα του Ελληνικού  κοινοβουλίου και συνάντησε ευρύτατη αποδοχή από την κοινή γνώμη.

Πέντε έκτα που ουδεμία νομιμοποίηση έχουν από τον λαό να προβαίνουν  σε κατάφορα αντισυνταγματικές πράξεις. Βασικά πλέον φαίνεται να μην έχουν γενικά καμία νομιμοποίηση από το λαό γι’ αυτό και φοβούνται τόσο πολύ την προσφυγή στην ετυμηγορία του.

Οι  αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας ορισμένων διατάξεών του κρίνονται  από τα αρμόδια δικαστήρια.Δεν κρίνονται από όσους υποκριτικά  επικαλούνται δήθεν το σύνταγμα, ενώ οι ίδιοι συμβάλλουν στη διάλυση της  έννομης τάξης και των δημοκρατικών θεσμών.

Δεν αναφέρετε φυσικά ότι η αρμόδια επιστημονική υπηρεσία της ίδιας της Ελληνικής Βουλής έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό μία ημέρα πριν την παράνομη ψήφισή του ούτε ότι υπάρχουν δεκάδες προσφυγές στο ΣτΕ από έγκριτους συνταγματολόγους και από τις πρυτανείες σχεδόν όλων των ΑΕΙ της χώρας που ακόμα δεν έχουν τελεσιδικήσει. Επιπλέον αδυνατούμε  να καταλάβουμε πως η κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος και η παύση δημοκρατικά εκλεγμένων διοικήσεων δε συμβάλλει στη διάλυση της έννομης τάξης και των δημοκρατικών θεσμών και συμβάλει η υπεράσπιση τους;

4. Το 17% των καθηγητών  του ΟΠΑ που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (19 από 110 μέλη)  υπέβαλαν υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Διοίκησης! Η τεράστια αυτή  συμμετοχή καταδεικνύει το ενδιαφέρον των διδασκόντων του ΟΠΑ για το  μέλλον του δημοσίου πανεπιστημίου.

Σωστά! 19 άτομα από τις δεκάδες άλλες διδασκόντων, επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού και τις χιλιάδες των φοιτητών! Αν σκεφτούμε και τις αποφάσεις τόσο του Φ.Σ. ΑΣΟΕΕ αλλά και του Συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων μιλάμε για πλατιά αποδοχή του νόμου…

Είναι μια ύστατη προσπάθεια εκ μέρους μας  να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας μας, παραμένοντας στην Ελλάδα και  βοηθώντας το δημόσιο πανεπιστήμιο να σταθεί στα πόδια του. Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, το κύμα φυγής των άξιων μελών ΔΕΠ ελληνικών ΑΕΙ προς πανεπιστήμια του εξωτερικού που ήδη παρατηρείται θα γενικευθεί.

Βελτιώνετε τις συνθήκες εργασίας σας; Πώς; Παίρνοντας προαγωγή σαν εγκάθετοι της εξουσίας και του κεφαλαίου; Ενώ με το νέο νόμο οι συνάδελφοι σας επίκουροι υποβιβάζονται, οι Π.Δ. 407 χάνουν τις  δουλειές τους και οι διοικητικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν την απόλυση  μέσω εφεδρείας; Τη ίδια στιγμή που η δημόσια χρηματοδότηση των ιδρυμάτων εξανεμίζεται απειλώντας την ίδια τους τη λειτουργία ενώ παράλληλα χρηματοδοτούνται τα ΙΕΚ με 44 εκατ. ευρώ ;

5.  Αναγνωρίζουμε την υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε την ελευθερία  έκφρασης και να σταθούμε αταλάντευτα και αποφασιστικά απέναντι σε όσους  την επιβουλεύονται.

Η ελευθερία έκφρασης διασφαλίζεται μόνο μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες
και όχι μέσω ολοκληρωτικών και αυταρχικών δομών όπως είναι τα συμβούλια, δομών που καταργούν τη δημοκρατία μέσα στο πανεπιστήμιο αφού αφαιρείται η δυνατότητα στους καθηγητές και στους φοιτητές, όντας οργανικό κομμάτι της κοινότητας, να εκφραστούν.

 Ωστόσο, η εκπαίδευσή μας και η πρόσληψή μας στο  ελληνικό ΑΕΙ έγινε με βάση τα ερευνητικά και διδακτικά μας προσόντα.

Αν κρίνουμε απ την κατάσταση της οικονομίας, μάλλον τα προσόντα μερικών από σας όχι μόνο άχρηστα είναι αλλά και άκρως επικίνδυνα. Έχουμε και τόσους “διαπρέψαντες” υπουργούς οικονομικών στο πανεπιστήμιο μας… Είναι σοκαριστικό πως μερικοί συνεχίζετε ακάθεκτοι να διδάσκετε τις αντιεπιστημονικές νεοφιλελεύθερες μπούρδες που μας οδηγούν στη καταστροφή.

Δεν έχουμε εκπαιδευτεί ως μέλη επίλεκτων μονάδων αντιμετώπισης βίαιων  ταραχών.

Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές που διδάσκετε αποτελούν τη μόνη εστία βίας γιατί αυτές οδήγησαν ολόκληρη την κοινωνία στην εξαθλίωση. Η εκπαίδευση σας σε αυτή την περίπτωση επαρκεί και περισσεύει.
Ζητάμε από την πολιτεία να πράξει το αυτονόητο καθήκον της: να  εξασφαλίσει ασφάλεια στον χώρο εργασίας και ακαδημαϊκές συνθήκες μάθησης  για τους φοιτητές μας.

Αν εννοείται ως ασφάλεια τα καθημερινά πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες μικροπωλητές, τους ασφαλίτες στο προαύλιο της σχολής και τα ΜΑΤ να ρίχνουν δακρυγόνα μέσα στο χώρο της σχολής, τότε ναι μπορούμε να πούμε ότι έχει εξαφανιστεί κάθε ίχνος δημοκρατίας.Το Πανεπιστημιακό Άσυλο θα το προασπίσει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι τα φερέφωνα των κυβερνήσεων του μνημονίου, εντός κι εκτός της σχολής!
6. Με διαπιστωμένη, ωστόσο, την αδυναμία  της πολιτείας να προστατέψει τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών  απαιτούμε την εφαρμογή σύγχρονων μέτρων για την αντιμετώπιση του  προβλήματος.Η ηλεκτρονική ψηφοφορία την οποία η τεχνολογία καθιστά με  ασφάλεια εφικτή συνιστά μια λύση στις έκτακτες συνθήκες που  αντιμετωπίζουμε. Η ήδη δοκιμασμένη επιστολική ψήφος είναι μια άλλη  επιλογή.

Προσέξτε μόνο μη τραβήξετε τη προσοχή των Anonymous.

7. Η βία εναντίον της ελεύθερης έκφρασης και της  λειτουργίας των θεσμών είναι αδιανόητη σε κάθε ελεύθερη δημοκρατική χώρα  και χαρακτηρίζει όχι μόνο όσους τη χρησιμοποιούν αλλά και όσους την  ανέχονται.

Η  ελεύθερη έκφραση αποτυπώνεται στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης που καλεί  την πρυτανεία να δώσει ονόματα φοιτητών που συμμετείχαν στις  κινητοποιήσεις με εντελώς χαφιεδίστικο τρόπο. Και αν εννοείται ως δημοκρατία τα πειθαρχικά συμβούλια και τις διώξεις φοιτητών τότε ναι, τόση δημοκρατία είχαμε να δούμε απ τα χρόνια της δικτατορίας.

 Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργεί όσο, όπως και όταν  το επιτρέπουν κομματικές νεολαίες που συμπεριφέρονται σαν στρατοί  κατοχής. Απαιτούμε από τις Πρυτανικές αρχές, στο πνεύμα ήδη  διακηρυγμένων αρχών και δεσμεύσεων, να αντιδράσουν ανάλογα με τη  σοβαρότητα του θέματος και να εφαρμόσουν τον νόμο. Δεν μπορούμε να  συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε ότι δεν συνέβη τίποτα, «business as usual». Οι πραγματικοί φοιτητές μας δεν χρειάζονται δασκάλους ταπεινωμένους ή  προσκυνημένους στο τέρας που δημιούργησε στα πανεπιστήμια το κομματικό  παρακράτος, το οποίο με την ανοχή όλων μας έχει κτιστεί τις τελευταίες δεκαετίες

Ω τι υποκρισία! Το κακό κομματικό παρακράτος που οι ίδιοι δημιουργήσατε (όχι ανεχτήκατε) τώρα έγινε ξαφνικά ο εχθρός σας! Ποιόν κοροϊδεύετε; Οι περισσότεροι υποψήφιοι για τα Σ.Δ. πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Είστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα, να συνεχίσετε να διαπλέκεστε με περισσότερη άνεση αφού ενοχλητικοί θεσμοί όπως τα εκλεγμένα όργανα και οι ανοιχτές διαδικασίες θα σταματήσουν να υπάρχουν.

Επίσης ως πραγματικοί φοιτητές μπορούμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι καθηγητές και επιστημονικό προσωπικό με ελεύθερη σκέψη, βιβλιοθήκες, σίτιση, στέγαση, βιβλία, πράγματα που ο νόμος 4009 μας στερεί. Χρειαζόμαστε πραγματική δημοκρατία και το δικαίωμα να συμμετέχουμε  σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας τόσο στη σχολή όσο και στην κοινωνία.

8. Οι απειλές και οι τραμπουκισμοί ανήκουν στο ποινικό  δίκαιο με ότι αυτό συνεπάγεται. Το μόνο που τελικά θα καταφέρουν είναι  να συσπειρώσουν μία συντριπτική μεταρρυθμιστική πλειοψηφία και να χαλυβδώσουν την αποφασιστικότητα της ελληνικής κοινωνίας για μια νέα  αρχή στην ανώτατη παιδεία αλλά και ευρύτερα. Ας γνωρίζουν τα όργανα της  καταπίεσης και του ολοκληρωτισμού ότι στο τέλος της ημέρας η ελευθερία δεν ηττάται και η πρόοδος δεν αναστέλλεται. Ειδικά στον φυσικό τους  χώρο, το πανεπιστήμιο.

Και στο μεγάλο φινάλε συναντάται η λασπολογία και ο σουρεαλισμός.

Γνωρίζετε πολύ καλά πως ούτε απειλές υπήρξαν ούτε τραμπουκισμοί από τη πλευρά μας. Η μαζική και ειρηνική παρουσία πάνω από 300 φοιτητών και καθηγητών και η αποχή των διοικητικών υπαλλήλων ήταν αυτά που απέτρεψαν τη διεξαγωγή της φαύλης αυτής εκλογικής διαδικασίας. Το ίδιο όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει με εσάς που απειλείτε φοιτητές σας με ποινικές διώξεις με ανυπόστατες κατηγορίες ακολουθώντας το παράδειγμα της οργανωτικής επιτροπής του ΑΠΘ.
Όσο για το ότι βαφτίζετε τη σκλαβιά ελευθερία και το μεσαίωνα πρόοδο μπορεί να το δει κανείς σαν κακόγουστο αστείο ή σαν προσπάθεια εφαρμογής Οργουελικής νέας γλώσσας. Το αυταρχικό και ανελεύθερο πανεπιστήμιο που προσπαθείτε να κατασκευάσετε, δέσμιο σε κάθε οικονομική και πολιτική εξουσία, στερείται και τις βασικές αρχές που  είχε το πανεπιστήμιο του διαφωτισμού, όπως η ακαδημαϊκή ελευθερία ,και κάθε άλλο παρά σημάδι προόδου συνιστά.

Δεν έχουμε σκοπό όμως να σας χαρίσουμε καμία λέξη. Θα συμφωνήσουμε λοιπόν μαζί σας! Ας γνωρίζουν τα όργανα της καταπίεσης και ολοκληρωτισμού, εσείς δηλαδή και η μη εκλεγμένη κυβέρνηση που τόσο πιστά υπηρετείτε, ότι η ελευθερία δεν ηττάται και η πρόοδος δεν αναστέλλεται. Ειδικά στο φυσικό τους χώρος, το πανεπιστήμιο. Θα έρθει σύντομα η στιγμή που θα ηττηθείτε και τότε θα προχωρήσουμε στην αναδιαμόρφωση του πανεπιστημίου και τη μετατροπή του σε ένα δημοκρατικό και αυτοδιοικούμενο θεσμό που θα παράγει και θα προσφέρει γνώση σε όλους και όλες μας με γνώμονα το κοινό καλό και όχι τα συμφέροντα τα δικά σας και των προϊσταμένων σας.

υγ. Τέλος θα θέλαμε να πληροφορήσουμε το κ.Καραμάνη ότι βγήκε πολύ ωραίος στο δελτίο του Mega. Ψευδόταν μάλιστα με τέτοια άνεση που μπορεί να τον προσλάβουν κιόλας…

Και των αρχαίων Κυβερνητών τα έργα πληρώνοντας η Χτίσις, θα φρίξει.
Ταραχή θα πέσει στον Άδη, και το σανίδωμα θα υποχωρήσει
από την πίεση τη μεγάλη του ήλιου. Που πρώτα θα κρατήσει τις αχτίδες του, σημάδι ότι καιρός να λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση.
Αλλά πριν, ιδού θα στενάξουν οι νέοι
και το αίμα τους αναίτια θα γεράσει.

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

Α.Ρ.ΕΝ.Α.
Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΕΝότητα ΑΣΟΕΕ
σχήμα του Φ.Σ.ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας»

www.arena-asoee.gr


asoee

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο