Τουρκία: Φυλακίστηκε υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 

Η καταδίκη του Halil Savda το 2008 βασίστηκε στο Άρθρο 318 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας, το οποίο ποινικοποιεί τη δημόσια υπεράσπιση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 100 ημερών, μετά την υπεράσπιση δύο ισραηλινών αντιρρησιών συνείδησης το 2006. Η καταδίκη του επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο Εφέσεων τον Νοέμβριο του 2010 και ανακοινώθηκε στον Halil Savda τον Φεβρουάριο του 2011, αλλά δεν του ζητήθηκε να ξεκινήσει να εκτίει την ποινή του μέχρι τώρα. Ο Halil Savda αντιμετωπίζει επίσης ποινή έξι μηνών για παράβαση του Άρθρου 318, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2010 και η οποία εξετάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο Εφέσεων. Υπάρχουν άλλες τρεις περιπτώσεις εναντίον του Halil Savda, που βρίσκονται σε εξέλιξη και για τις οποίες και πάλι κατηγορείται με βάση το Άρθρο 318. 

Ο Halil Savda έχει επανειλημμένα φυλακιστεί ως αντιρρησίας συνείδησης για την άρνησή του να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία, η οποία είναι υποχρεωτική στην Τουρκία. Ο Halil Savda δήλωσε αντιρρησίας συνείδησης το 2004 και από τότε, μέσα σε πέντε χρόνια, έχει εκτίσει συνολικά 17 μήνες σε στρατιωτικές φυλακές, λόγω της άρνησής του να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία. Το 2008, ανακηρύχθηκε ως άτομο «ακατάλληλο» για στρατιωτική θητεία και έτσι έληξαν οι διώξεις του ως αντιρρησία συνείδησης.

Το Άρθρο 318 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας παραβιάζει το Άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην οποία η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος. Το Άρθρο 10 διασφαλίζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα καλέσει τις τουρκικές αρχές για την κατάργηση του Άρθρου 318.

Πηγή & Συλλογή υπογραφών έως τις 6 Απριλίου: Διεθνής Αμνηστία 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο