Η Google μας καταγράφει συστηματικά από σήμερα

H Google έθεσε σε εφαρμογή σήμερα νέους κανόνες εμπιστευτικότητας που του επιτρέπουν να ανασυντάσσει τις πληροφορίες που προέρχονται από χωριστές προηγουμένως υπηρεσίες του, μια κίνηση που έχει προκαλέσει επικρίσεις.

 

«Η νέα μας πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων τίθεται σε εφαρμογή σήμερα, 1η Μαρτίου», γράφει ο αμερικανικός όμιλος στο blog του. «Καθώς έχουμε εφαρμόσει την πιο μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των χρηστών μας στην ιστορία μας για να εξηγήσουμε αυτές τις αλλαγές, ξέρουμε ότι έχουν προκαλέσει πολύ θόρυβο και σύγχυση», λέει το Google, που προσπαθεί να καθησυχάσει τους χρήστες του, παρουσιάζοντας και πάλι τις αλλαγές.

Αντιμέτωπος με τις επικρίσεις, ο όμιλος διαβεβαίωσε για τη δέσμευσή του για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του. Ωστόσο, οι χρήστες θα πρέπει να αποδεχθούν τη νέα χάρτα εμπιστευτικότητας για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το Google θα μπορεί να ανασυντάσσει τις πληροφορίες που προέρχονται από πολλές υπηρεσίες, που άλλοτε ήταν χωριστές, και έτσι να διαθέτει μια συνολική εικόνα των χρηστών του.

Συγκεκριμένα, η αναδιοργάνωση προκαλεί την συγχώνευση περίπου 60 κανόνων χρήσης σε έναν και μόνο, που θα διέπει σχεδόν όλα τα προϊόντα Google, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Gmail ή το κοινωνικό δίκτυο Google+.

Η μεταρρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει δριμεία κριτική από ενώσεις καταναλωτών ή προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Στη Γαλλία, η Εθνική Επιτροπή πληροφορική και ελευθερία (CNIL) ζήτησε την Τρίτη από το Google να αναβληθεί η εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι «η διατύπωση των νέων κανόνων και η δυνατότητα συνδυασμού των δεδομένων από διαφορετικές υπηρεσίες προκαλούν ανησυχίες και ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές πρακτικές του Google».

Την Τετάρτη, μια ομάδα ενώσεων Ευρωπαίων και Αμερικανών καταναλωτών, ο Διατλαντικός Διάλογος Καταναλωτών (TACD), προσπάθησε επίσης να κάμψει τον γίγαντα του Διαδικτύου, υποστηρίζοντας σε επιστολή του προς το Google ότι η εφαρμογή της παρούσας μεταρρύθμισης θα είναι ένα «λάθος».

 

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο