Ο πόλεμος της πατάτας-νεώτερα

 

 

Στην Κατερίνη, που άνοιξε τον «χορό» στο λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» με τη διάθεση 24 τόνων το περασμένο Σάββατο, επαναλαμβάνεται η δράση σήμερα στο κέντρο της πόλης, όπου θα πουληθούν άλλοι 75 τόνοι που παραγγέλθηκαν διαδικτυακά.

Η Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, που ανέλαβε την πρωτοβουλία, εξετάζει τρόπους να επεκτείνει τη δράση και στο λάδι. Το προϊόν αυτό αναδείχτηκε πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών σε σχετική διαδικτυακή ψηφοφορία.

assets LARGE t 420 54036915 type12128 Φουντώνει το κίνημα για φθηνά τρόφιμα

Στην πόλη της Καβάλας, στον πολυχώρο «Σήματα Καπνού», με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων θα διατίθενται εικοσάκιλα τσουβάλια με πατάτες έναντι 5 ευρώ. Την ίδια ώρα παραγωγοί από το Κ. Νευροκόπι Δράμας θα βρίσκονται στο χωριό Αμυγδαλεώνας Καβάλας και θα κάνουν το ίδιο, προσκεκλημένοι του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.


Στη Δράμα, στον χώρο πάρκινγκ του Διοικητηρίου, θα πωλούνται δεκάκιλα τσουβάλια έναντι 2,5 ευρώ, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Δράμας και της Ενωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, τη «σκυτάλη» θα πάρουν άλλες τρεις πόλεις, που ετοιμάζουν ανάλογα «κοινωνικά παζάρια».

Στο κέντρο της Βέροιας, με πρωτοβουλία της Οικολογικής Ομάδας της πόλης, θα διατεθούν 25 τόνοι πατάτας έναντι 25 λεπτών το κιλό.

Στον Βόλο, όπου οι παραγγελίες-ρεκόρ προσέγγισαν τους 100 τόνους προκαλώντας «έμφραγμα» στην οργάνωση της δράσης, η διάθεση του προϊόντος θα γίνει το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου.

Νέα «είσοδος» είναι αυτή των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, οι οποίοι άρχισαν να παίρνουν παραγγελίες από Λαρισαίους, με τιμή πώλησης τα 25 λεπτά το κιλό και ελάχιστη παραγγελία τα 20 κιλά. Το ραντεβού δόθηκε το Σάββατο 10 Μαρτίου στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης.

Στην Παλλήνη Αττικής, η ανταπόκριση των πολιτών στην πρωτοβουλία του δήμου είναι μεγάλη και οι ποσότητες αναμένεται να διατεθούν στα μέσα Μαρτίου.

Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε χθες η «μάχη της πατάτας», όμως οι 22 τόνοι που έφτασαν στους χώρους του ΑΠΘ ήταν πολύ λίγοι για να καλύψουν τις παραγγελίες. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί συνωστισμός στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, όπου στάθμευσε το φορτηγό από το Κ. Νευροκόπι της Δράμας.

Η πρωτοβουλία, που αναλήφθηκε στο πλαίσιο μεταπτυχιακού μαθήματος από τον ομότιμο καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρήστο Καμενίδη, έπασχε τελικά στον τομέα της οργάνωσης. Είχε ξεκινήσει ως μια κίνηση στο εσωτερικό του πανεπιστημίου, με δικαιούχους τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ωστόσο, διέρρευσε γρήγορα εκτός των τειχών του ιδρύματος, και τα τηλέφωνα που είχαν διατεθεί για τις παραγγελίες έσπασαν από εκατοντάδες πολίτες.

Το ΑΠΘ ανακοίνωσε επίσημα το απόγευμα της Πέμπτης ότι οι παραγγελίες είχαν ξεπεράσει τους 50 τόνους, οι οποίοι θα έφταναν χθες, Παρασκευή, στο κτίριο Διοίκησης για να διατεθούν σε όσους είχαν καταχωριστεί στις λίστες, ενώ άλλοι 50 τόνοι θα δίνονταν σήμερα Σάββατο στον ίδιο χώρο.

Η πράξη όμως διέψευσε τους σχεδιασμούς, αφού αντί για 50 έφτασαν μόνο 22 τόνοι, ενώ ανάμεσα στους πολίτες που βρέθηκαν εκεί για να παραλάβουν ήταν και πολλοί που δεν είχαν καταχωριστεί στις λίστες.

Ο καθηγητής που ανέλαβε την πρωτοβουλία προανήγγειλε, πάντως, ανάλογες κινήσεις στο επόμενο διάστημα και σε άλλα προϊόντα, ενώ διερευνάται η δυνατότητα εφαρμογής ανάλογης δράσης και για τον πασχαλινό οβελία.

Σε άλλο μέσο γράφτηκε πως το φορτηγό ήταν άσχετου παραγωγού που πούλησε τις δικές του πατάτες  κι όχι του ΑΠΘ!!!

Ειδικά για την Κατερίνη και ένα ειδικό λογισμικό  δημοσιεύτηκε το παρακάτω:

Μόλις δεκαπέντε δευτερόλεπτα χρειάστηκε κάθε ένας από τους 1.082 κατοίκους της Πιερίας για να παραλάβει τις πατάτες που είχε παραγγείλει, χάρη στη σωστή οργάνωση της διαδικασίας διανομής που πραγματοποιείται από το πρωί στην Κατερίνη. Τα μόνα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τρεις φορητοί υπολογιστές αλλά και το λογισμικό που τροποποίησε για το σκοπό αυτό, το ιδρυτικό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας «Ο τόπος μου», Ηλίας Τσολακίδης. Το λογισμικό αυτό εφαρμόζει, άλλωστε, ο ίδιος κάθε χρόνο με την ιδιότητα του Τεχνικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητικών Επιστημών, για τη διοργάνωση του δεύτερου μεγαλύτερου αθλητικού συνεδρίου στον κόσμο…

«Η διαδικασία διανομής της πατάτας είναι υποδειγματική και πραγματοποιείται υπό το βλέμμα δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και συνεργείων διεθνών μέσων ενημέρωσης» εξηγεί ο κ. Τσολακίδης και σημειώνει ότι δεν υπήρξαν ούτε ουρές, ούτε συνωστισμοί, ούτε κατοχικές εικόνες. Σε αυτό συνέβαλαν ιδιαίτερα οι 62 εθελοντές που χωρίστηκαν σε ομάδες ταυτοποίησης των ανθρώπων που έκαναν την παραγγελία αλλά και ομάδες παρκαδόρων, ρυθμιστών κυκλοφορίας, ελεγκτών αποδείξεων και μεταφοράς των προϊόντων με καρότσια σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

 

Οι μεσάζοντες??

Σύμφωνα με….. απολύτως ασφαλείς πληροφορίες του diktionews.gr πολλοί έμποροι – μεσάζοντες από την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας έχουν ξεκινήσει επαφές με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και με τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να μεθοδευτεί ένας τρόπος ώστε «να σταματήσει η χασούρα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Οι ίδιες πληροφορίες του diktionews.gr αναφέρουν ότι αναμένεται εντός των επόμενων ημερών συνάντηση των εκπροσώπων των μεσαζόντων με τον ίδιο τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη προκειμένου να τεθεί το… πρόβλημα επί τάπητος και να εξευρεθεί νομική φόρμουλα η οποία, εμμέσως πλην σαφώς, θα βάζει φρένο σε τέτοιες λαϊκές πρωτοβουλίες έστω κι αν μοναδικό κίνητρο έχουν την ανακούφιση των πολιτών.

 

Στο πλαίσιο αυτό οι μεσάζοντες έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο και «για καθεστώς παρανομίας» υπό το οποίο τελούν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενώ τώρα θυμήθηκαν την πιστοποίηση της ποιότητας των διανεμόμενων προϊόντων αλλά και το «τι τιμολόγια κόβονται»!

Οι «προσπάθειες» των μεσαζόντων εντείνονται μέρα με τη μέρα, ιδιαίτερα μετά την είδηση ότι στον χορό των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών των πολιτών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης επιθυμούν να ενταχθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης αλλά και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα ενόψει μάλιστα και του Πάσχα.

Το ζήτημα που τίθεται βεβαίως είναι γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δέχεται να συζητήσει με τους μεσάζοντες για το θέμα και δεν κλείνει κάθε δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους αφού το σύστημα λειτουργεί τόσο προς όφελος των παραγωγών όσο και προς όφελος των πολιτών – καταναλωτών!


 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο