Παλαιστίνιες γεννούν στα Ισραηλινά σημεία ελέγχου, ενώ πολλά νεογνά πεθαίνουν (βίντεο)

Στο σπίτι τους, λίγο έξω από τη Βηθλεέμ, ένα νεαρό ζευγάρι, ο Φαρίντ και η Νάντια, βάζουν το γιο τους στο κρεβάτι.

Πρώτη φορά γονείς, μπαινοβγαίνουν στο δωμάτιο του μικρού πατώντας στις μύτες των ποδιών τους. Στη

θέα από το παράθυρο κυριαρχούν οι μονότονες γκρι πλάκες του διαχωριστικού τείχους, το οποίο βρίσκεται μόλις 20 μέτρα από το σπίτι τους. “

Φοβάμαι πως θα μεγαλώσει πιστεύοντας πως αυτό είναι φυσιολογικό “, λέει ο Φαρίντ.

Η Νάντια είναι κάτοχος ταυτότητας Ιεροσολύμων . Ο

Φαρίντ, όμως, έχει μόνο μια πράσινη κάρτα ταυτότητας της Δυτικής Όχθης και του απαγορεύεται να έχει στην ιδιοκτησία του κάποιο ακίνητο ή να οδηγεί αυτοκίνητο στην περιφέρεια. Ο Φαρίντ θυμάται,

«Τη νύχτα που έπιασαν την σύζυγό μου οι πόνοι της γέννας πηγαίνοντας με το αυτοκίνητο στο νοσοκομείο ήμουν υποχρεωμένος να κάθομαι δίπλα της, αφού δεν μου επιτρέπεται να οδηγώ. Η γυναίκα μου είχε έντονους πόνους, πίστευα πως θα γεννήσει μέσα στο αυτοκίνητο.

Στο σημείο ελέγχου, μας υποχρέωσαν να περιμένουμε. Δεν μας επέτρεψαν να οδηγήσω εγώ, παρόλο που έβλεπαν ότι εκείνη υποφέρει από έντονους πόνους.

Μετά την καθυστέρηση, ο ισραηλινός στρατός που φυλάγε το οδόφραγμα, υποχρέωσε τη Νάντια να οδηγήσει εκείνη το αυτοκίνητο για να φτάσουμε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, το 10 τοις εκατό των Παλαιστίνιων εγκύων γυναικών αναγκάστηκαν να υπομείνουν τους πόνους του τοκετού ή ακόμα και να γεννήσουν σε ένα σημείο ελέγχου μεταξύ των ετών 2000 με 2007, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 35 βρεφών και πέντε γυναικών κατά τη διάρκεια της επταετούς αυτής περιόδου.

Τα δεδομένα αυτά είναι στο επίκεντρο μιας νέας έρευνας, της οποίας περίληψη δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο ιατρικό περιοδικό, The Lancet.

Η συντάκτης της περίληψης, Halla Shoaibi, είναι δικηγόρος στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Η ίδια πισεύει,

ότι μπορεί να συνταχθούν κατηγορίες ενάντια στο Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εξαιτίας του ότι παρεμποδίζει Παλαιστίνιες γυναίκες να φτάσουν στο νοσοκομείο για ιατρική περίθαλψη κατά την διάρκεια του τοκετού τους.

Το Ισραήλ διαθέτει πάνω από 500 σημεία ελέγχου και οδοφράγματα σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνη. Ένα ταξίδι που θα μπορούσε να διαρκέσει μερικά λεπτά μπορεί να πάρει ώρες.

Περίπου 18.000 έγκυες Παλαιστίνιες γυναίκες κάθε χρόνο θα αναπτύξουν επιπλοκές.

Η σύμβουλος σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας Κάρολ Μπράντφορντ, αναφέρει, ότι οι καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου προκαλούν επιπλοκές σε μια ήδη εύθραυστη κατάσταση: «Το “Μοντέλο των τριών καθυστερήσων” του Θαδδαίου και Μάινε, εντοπίζει τις τρεις κύριες βασικές καθυστερήσεις που οδηγούν σε θάνατο την έγκυο γυναίκα και συχνά και το βρέφος της.

Η πρώτη καθυστέρηση συμβαίνει μέχρι να βγει από το σπίτι η έγκυος , όταν μάλιστα χρειάζεται επείγουσα φροντίδα. Η δεύτερη είναι μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο. Και η τρίτη είναι, όταν το νοσοκομείο δεν μπορεί να την βοηθήσει, επειδή δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό ή τις απαραίτητες προμήθειες.

Και οι τρεις καθυστερήσεις είναι συχνές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Η Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης ορίζει ότι «οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να είναι αντικείμενο ιδιαίτερης προστασίας και σεβασμού».

Ωστόσο, το 2009, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων δήλωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά» από τις «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και την άρνηση της εισόδου» στα Iσραηλινά σημεία ελέγχου, των ατόμων που αναζητούν επείγουσα ιατρική φροντίδα. Η δικηγόρος

Shoaibi σύμφωνα με την ανάλυσή της θα διερευνήσει την αξίωση να μηνύσει το Ισραήλ, με βάση το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το άρθρο 7 (1), το οποίο απαγορεύει “απάνθρωπες πράξεις … πρόκληση σκόπιμης μεγάλης ταλαιπωρίας ή σοβαρό τραυματισμό στην ψυχική ή σωματική υγεία.”

Από προσωπικές μαρτυρίες που κατατέθηκαν, στο Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα φαίνεται ξεκάθαρα η απάνθρωπη μεταχείριση,  καθώς ο μεγάλος πόνος και η  απώλεια ζωής, αποτελούν συνέπεις των καθυστερήσεων στα σημεία ελέγχου.

Μια μαρτυρία που κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2003 αναφέρει τη γέννηση και το θάνατο, ενός βρέφους ( κοριτσάκι ) σε ένα σημείο ελέγχου στην Βόρεια Δυτική Όχθη.

Η μητέρα δεν μπόρεσε να φθάσει με το ασθενοφόρο στην άλλη πλευρά.

Το μωρό πέθανε αφού ο πατέρας αναγκάστηκε να κόψει τον ομφάλιο λώρο του μωρού του με μια πέτρα.

Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα των μεμονωμένων περιπτώσεων, η Shoaibi θα πρέπει να αποδείξει, ότι οι ενέργειες του Ισραήλ είναι σκόπιμες, συστηματικές και διαδεδομένες.

Η στατιστική μία στις 10 [ ως προς τις γυναίκες που γεννούν στα σημεία ελέγχου] θα αποδείκνυε ένα ευρύτατα διαδεδομένο πρόβλημα.

Αλλά είναι πολύ πιθανό ,ότι ακόμη και αυτός ο αριθμός να μην αποδίδει την πραγματικότητα, καθώς πολλές περιπτώσεις από τις απομονωμένες αγροτικές περιοχές δεν γίνονται ποτέ γνωστές.

Η προσπάθεια να αποδειχτεί πως το Ισραήλ έχει στρατηγική πρόθεση να προκαλέσει ταλαιπωρία θα είναι μια πρόκληση.

Ωστόσο, έχουν υπάρξει ενδείξεις για την επιθετική στάση του Ισραηλινού στρατού απέναντι στις Παλαιστίνιες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τον Μάρτιο του 2009, υπήρξε διεθνής κατακραυγή για μια σειρά από t-shirts που προμηθεύτηκαν ισραηλινοί στρατιώτες και που απεικόνιζαν μια έγκυο Παλαιστίνια με στόχο πάνω στην κοιλιά. Πάνω από την εικόνα έγραφε: “ένας πυροβολισμός – δύο θάνατοι”.

Είτε είναι, είτε δεν είναι σε θέση η Shoaibi να επικυρώσει ένα κατηγορητήριο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το γεγονός, ότι σε ένα σημαντικό αριθμό εγκύων γυναικών, τους έχει αρνηθεί η ασφαλής μετάβαση τους σ’ ένα νοσοκομείο, θα πρέπει να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο

διεθνής κανόνας της κατοχής απαιτεί από το Ισραήλ, να δίνει την δυνατότητα στους ανθρώπους της κατεχόμενης Παλαιστίνης να ζουν μια όσο το δυνατόν “κανονική” ζωή.

«Είναι φυσιολογικό οι γυναίκες μας να γεννούν στα σημεία ελέγχου;» ρωτά Φαρίντ.

«Αν νομίζετε ότι αυτό είναι φυσιολογικό δεν έχω τίποτα περισσότερο να πω.”

http://occupiedpalestine.wordpress.com/2011/11/29/deliberate-harassment-avoidable-death-of-pregnant-women-their-babies-at-israeli-checkpoints-incl-video/

Ακολουθούν δύο βίντεο, στο πρώτο μία έγκυος Παλαιστίνια γεννάει το κοριτσάκι της ξαπλωμένη στο σημείο ελέγχου των Ισραηλινών. Στο δεύτερο βίντεο μια νεαρή Παλαιστίνια περιγράφει την τραγική της εμπειρία, όταν ενώ ήταν σε κατάσταση τοκετού οι Ισραηλινοί στρατιώτες την υποχρέωσαν να βγάλει τα ρούχα της και σκότωσαν μπροστά στα μάτιά της τον σύζυγό της.

 

1)http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5NuKV55w8WU

2)http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2RnPcvruJaE

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο