Πρόκειται περί ανακρίβειας: ο ορισμός του generic δεν αφορά βέβαια την “επωνυμία”, αφού και τα generic μπορούν να είναι “επώνυμα”. Αφορά το γεγονός ότι τα generic είναι τα φάρμακα (και τα “επώνυμα” και τα άλλα) των οποίων έχουν λήξει τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας (η “πατέντα”). Η διαφορά δεν σχετίζεται λοιπόν με το δίκαιο των εμπορικών σημάτων, αλλά με το δίκαιο της ευρεσιτεχνίας.


Περαιτέρω, ο καθηγητής σχολιάζει ως “ακατάληπτο” γλωσσικό όρο τη λέξη “γενόσημο”, θεωρώντας τον κρυπτικό. Προτείνει τους όρους “ομοιοδραστικά”, “παράγωγα” ή “αντιτυπικά”. Διαφωνώ και με τις τρεις προτάσεις. Το “όμοιο” δεν υποκαθιστά την ένταξη στο ίδιο “γένος”. “Παράγωγα” δεν είναι, αφού δεν προέρχονται από κάποια “πρωτότυπα”: είναι τα ίδια, αφού generic λέγεται και το φάρμακο που κυκλοφόρησε αρχικά, όταν πια έχει λήξει η πατέντα. “Αντιτυπικά” είναι ένας εξίσου κρυπτικός όρος με το “γενόσημα”, οπότε δεν θα γλιτώσουμε τον νεολογισμό που τόσο ενοχλεί.


Αναμένεται να δούμε εάν ο κ. καθηγητής θα πείσει τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο για αυτές τις προτάσεις.

Για την ευκολία της κουβέντας παραθέτουμε μερικά απλά στοιχεία και τελείως επιγραμματικά:
-Tα αντίγραφα φάρμακα είναι δύο ειδών, αυτά που είναι απολύτως όμοια και αυτά που έχουν την ίδια θεραπευτική δράση με τον ίδιο βιοδυναμικό μηχανισμό αλλά παρόμοιας δράσης θεραπευτική ουσία, όχι την ίδια ακριβώς.

-Η κουβέντα έχει να κάνει με τα πρώτα, αυτά που περιέχουν την ίδια δραστική ουσία. Αυτά που στα αγγλικά λέγονται generics αμφισβητείται από τον προφέσορα πως πρέπει να λέγονται έτσι.

-Προφανώς ο φίλος μπλόκερ-Σωτηρόπουλος αγνοεί μια λεπτομέρεια που πρέπει να ξέρει ο προφέσορ υπουργάρας: τα φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα, κυκλοφορούν στην Ελλάδα υπό άλλη ανανεωμένη πατέντα που συχνά έχει μόνο εθνική εμβέλεια, αλλά συχνά και ευρωπαϊκή. Ετσι δεν θεωρούνται “γενόσημα” αλλά πρωτότυπα, ίδια με το αρχικό !!!

-Ολα τα φάρμακα που παράγονται εδώ είναι γενόσημα, με την ένοια που χρησιμοποιείται,  καθώς δεν κατασκευάζεται εδώ καμιά δραστική ουσία, όλες εισάγονται.

-Λέτε ο Μαρινόπουλος και η Βιανέξ, που παράγουν φάρμακα καμιά 40ριά χρόνια να έχουν κάνει μυστικές ανακαλύψεις????

-Η πλάκα όλη γίνεται λόγω των περίεργων δώρων που ως τώρα έπαιρναν οι γιατροί προκειμένου να συνταγογραφούν φάρμακα μιας εταιρείας κι όχι τελείως διαφορετικά μιας άλλης, κάτι που είναι εγκληματικώτερο από τη χρήση απλού αντίγραφου-φαρμάκου. Ενα παράδειγμα, οι αντιβιώσεις για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, άλλη εταιρεία βγάζει κυκλοσπορίνες, άλλη πενικιλίνες, όμως πενικιλίνες βγάζουν αρκετές εταιρείες, ενώ ο γιατρός προωθεί τη συγκεκριμένη αντιβίωση της συγκεκριμένης εταιρείας που τον λαδώνει.  Τέτοια δώρα είναι “συνέδρια”, τηλεοράσεις, κινητά και κάθε είδους παρόμοια.

-Φαίνεται πως πλέον θα τα παίρνουν οι φαρμακοποιοί !!!

-Οσον αφορά τον προφέσσορα-υπουργό, καλό θάταν να βρει μια λέξη γι αυτό που λέμε φάρμακο και καταπίνουμε για χρόνια χωρίς να ξέρουμε πως λέγεται ο όρος,  αφού παράγεται σε άλλο εργοστάσιο από αυτό που το έχει ανακαλύψει και είναι απόλυτα ίδιο.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments