ΚΟΝΥ 2012

Με αφορμή το βίντεο ΚΟΝΥ 2012 που ανέβασε ο exarhiaghost θεώρησα καλό να δοθούν κάποιες πληροφορίες για το συγκεκριμένο κίνημα, καθώς και να παρατεθούν και κάποιες απόψεις, που άλλες είναι θετικές και άλλες αμφισβητούν το κίνημα.

      Ο ηγέτης του στρατού Αντίστασης του Κυρίου,ο Τζότζεφ Κόνι κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην Ουγκάντα, στο Κονγκό και στο Σουδάν. Σήμερα ο στρατός βρίσκεται εκτός Ουγκάντας αλλά συνεχίζει τις επιθέσεις στα βορειοανατολικά εδάφη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του νότιου Σουδάν. Οι επιθέσεις αυτές χαρακτηρίζονται από εξαιρετική βία, δολοφονίες, βασανιστήρια, λεηλασίες, ακρωτηριασμούς και απαγωγές παιδιών με μεθόδους χειρότερες και από το παιδομάζωμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τα παιδιά υποχρεώνονται να σκοτώσουν τους γονείς τους ή να συμμετέχουν στον βιασμό της μητέρας ή της αδελφής τους. Κατόπιν, τα αγόρια γίνονται η «προσωπική ασπίδα» του Κόνι, ενώ τα κορίτσια καταλήγουν υπηρέτριες ή πόρνες στα στρατόπεδα.

Το κίνημα “Ιnviseble children” έχει κύριο σκοπό να βοηθήσει στην σύλληψη του Κοny και ταυτόχρονα να βοηθήσει τα παιδιά που έχει απαγάγει.

Πολλοί από τους επικριτές του κινήματος, θεωρούν ότι εμμέσως προσκαλεί την αμερικανική κυβέρνηση σε στρατιωτική επέμβαση. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί άραγε οι Αμερικάνοι ανακάλυψαν ξαφνικά που πέφτει η Ουγκάντα και ενώνουν τις φωνές τους ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Επιπλέον ακούγονται και οι παρακάτω ενστάσεις. Αρχικά πως η παρέμβαση των δυτικών δεν βοηθά την Αφρική να διαχειριστεί τα σοβαρά της θέματα. Τα οικονομικά του κινήματος δεν είναι διαφανή. Επίσης σημαντικός φόβος μήπως εξαιτίας της μεγάλης δημοσιότητας, μπορεί να υπάρξουν αντίποινα στον τοπικό πληθυσμό. Επίσης δεν υπάρχουν αναφορές στην οικονομική πλευρά του θέματος (στην Ουγκάντα πρόσφατα ανακαλύφθηκαν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου στα σύνορα με τη ΛΔ του Κονγκό)

Σαφώς και είναι ασφαλές και σωστό να εξετάζεται το θέμα απ’όλες τις πλευρές. Είναι γνωστός και ο ρόλος της Αμερικής και γενικότερα των δυτικών χωρών σε εγκλήματα πολέμου, ενώ παράλληλα, γνωρίζουμε πως και στην Αμερική και στην Ρωσία προσεγγίζονται μαθητές 14 -16 ετών για να τους επηρεάσουν, ώστε να επιλέξουν την στρατιωτική καριέρα και μάλιστα η προσέγγιση γίνεται πολύ πιο έντονη σε παιδιά ορφανοτροφείων. 

Τα παραπάνω όμως δεν μπορούν να αποτελέσουν αιτίες ώστε να δικαιολογηθούν τα εγκλήματα που έχει διαπράξει ο Τζότζεφ Κόνι και σαφώς σε καμιά περίπτωση, δεν αποτελεί το κίνημα, που προσπαθεί να βοηθήσει στην σύλληψή του, εξιλέωση όλων των υπόλοιπων εγκληματιών πολέμου. 

Τα εγκλήματά του Τζότζεφ Κόνι είναι αποτρόπαια, με θύματα χιλιάδες παιδιά και έστω έτσι είναι καλό να αφυπνίζονται συνειδήσεις, αρκεί το θέμα να εξεταστεί σφαιρικά.  Ενώ βασικό μέλημα να είναι η αλληλεγγύη στους ανθρώπους και κυρίως στα παιδιά που γίνονται θύματα τέτοιων συνθηκών, χωρίς το κίνημα ή όσους το υποστηρίζουν να γίνουν έρμαια πολιτικών ή οικονομικών επιδιώξεων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα του Κόνι, χρειάζονται κάθε δυνατή βοήθεια. 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο