ένα επαναστατικό προφυλακτικό

 

Αναζητώντας λύσεις (μέχρι και στο e-bay μπήκα) βρέθηκα σε ένα προφυλακτικάδικο με τοποθεσία κλειδί κοντά στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού για να συνειδητοποιήσω με λύπη μου ότι και εκεί είχαν τις ίδιες τιμές. Ωστόσο μια διαφήμιση κίνησε την προσοχή μου.

alt

ο υποδιοικητής Μάρκος διαφημίζει προφυλακτικά της Brigada Callejera (Ομάδα του δρόμου)

Παρό,τι αμφέβαλλα και παρό,τι δεν είχε μεγάλη διαφορά στην τιμή, αγόρασα ένα πακέτο και ήρθα σπίτι να το ψάξω. Και ανακάλυψα την καταπλητική δουλειά της Brigada Callejera!

Πρόκειται για ένα “αυτόνομο” εγχείρημα, όπως αυτοπροσδιορίζεται (με την έννοια της πλήρους αυτοδιαμόρφωσής του και της απόρριψης κρατικής παρέμβασης) που αριθμεί ήδη 22 χρόνια ζωής. Ξεκίνησε από ένα πρότζεκτ για πρόληψη του AIDS από κοινωνιολόγους, όπου οι συμμετέχοντες συνειδητοποίησαν ότι ένας από τους λόγους εξάπλωσης του ιού ήταν η τιμή των προφυλακτικών που ήταν πραγματικά απαγορευτική. Μετά από διάφορες περιπέτειες να εξασφαλίσουν δωρεάν προφυλακτικά, η ομάδα αποφάσισε να βγάλει τα δικά της. Προηγήθηκε έρευνα αρκετών μηνών για την μορφή των προφυλακτικών (πάχος, είδος λιπαντικού, χρώμα, μυρωδιά, γεύση κλπ) στο οποίο συμμετείχαν πολλές εργαζόμενες/-οι στο χώρο του σεξ. Το όνομά του, Encanto, δηλαδή Απόλαυση, συζητιόταν επί τρεις μήνες.

Η ομάδα επεκτάθηκε στο Μεξικανικό Δίκτυο Εργασίας στο Σεξ που πλέον έχει συνεργασίες με ομάδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Στην πρωτεύουσα έχει δύο δικές του κλινικές! Ενώ στις δημόσιες κλινικές τα ραντεβού για εξετάσεις κλείνονται για αρκετούς μήνες μετά, στις δικές τους έχουν τα αποτελέσματα σε μια βδομάδα! Από το 2006 η ομάδα μπήκε στην Άλλη Καμπάνια που λάνσαρε ο Εθνικοαπελευθερωτικός Ζαπατιστικός Στρατός:

“εμείς δεν είμαστε πόρνες. Πόρνες και πόρνοι είναι όσοι πουλιούνται στους πλούσιοιυς για να κάνουν νόμους που οφελούν τους ισχυρούς και βλάπτουν τους φτωχούς. Εκεί πάνω είναι όσοι και όσες πουλούν την αξιοπρέπειά τους, όχι εμείς. Αξιώνουμε να μας σέβονται“. (όχι παίζουμε!) Ο αγώνας τους για σεβασμό και δικαιώματα, συνδέθηκε με τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό, τον νεοφιλελευθερισμό και την πατριαρχία.

alt

“Δεν πρόκειται να φύγουμε από τους δρόμους. Οι γωνίες ανήκους σε όσους/-ες που τις δουλεύουν”. Πορεία εργαζομένων στο σεξ διαμαρτυρόμενων για προσπάθειες “εκκαθαρισμού”. Το σύνθημα παραφράζει το σύνθημα των ζαπατιστών του 1910 (που πήραν και οι νεοζαπατίστας) “οι γη ανήκει σε όσους τη δουλεύουν”. πρωτομαγιά 2011

Πριν από 5-6 χρόνια έβγαλαν σε συνεργασία με τις ζαπατιστικές κοινότητες ένα καταπληκτικό εγχειρίδιο (που είχα την ευτυχία να ξεφυλλίσω πριν λίγες μέρες) σεξουαλικής αγωγής με τίτλο “Η Άλλη Καμπάνια στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία για την αντίσταση των ιθαγενών και των αγροτών στο Μεξικό”. Σε αυτό, με σχήματα και εικόνες, περιγράφονται η ανθρώπινη φυσιολογία, η αναπαραγωγική διαδικασία, η αντισύλληψη, η έκτρωση (που σημειωτέον είναι παράνομη σε όλο το Μεξικό εκτός από την Πόλη του Μεξικού. Οι ζαπατίστας έχουν ανακοινώσει ότι τη δέχονται), η απόλαυση και το δικαίωμα στο σεξ, καθώς και στην επιλογή του αριθμού των παιδιών (μεγάλο ζήτημα για τις ιθαγενικές κοινότητες, στο οποίο οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα γνώμης).

Εκτός από τις κλινικές, που χρηματοδοτούνται από την πώληση προφυλακτικών, το δίκτυο διαθέτει προφυλακτικάδικα, παραδίδει εργαστήρια σε εργαζόμενες/-ους στο χώρο του σεξ, τα οποία δίνουν καταρτισμένες εργαζόμενες στο χώρο του σεξ, πρόγραμμα για διατροφή σε όσες κερδίζουν λίγα, υποστήριξη για τα παιδιά τους ώστε να τελειώνουν το σχολείο, υποστήριξη για όσες/-ους δεν μπορούν να δουλέψουν. Μιλάμε για καταπληκτική οργάνωση!

alt

“έχουμε μάθει ότι όντας εργαζόμενες στο χώρο του σεξ είμαστε γυναίκες με αξιοπρέπεια”. Από αυτή τη συνάντηση στο Apizaco, Tlaxcala, βγήκε το κάλεσμα της Άλλης Καμπάνιας προς τις εργαζόμενες στο σεξ.

Επίσης οργανώνονται σε συνεταιρισμούς ούτως ώστε να αποφεύγουν τις τσατσάδες και τους νταβατζήδες. Νοικιάζουν ξενοδοχεία και τα κέρδη τα μοιράζονται όλες οι συμβαλλόμενες/-οι. Φαίνεται ωστόσο ότι κάποια από αυτά έχουν ναυαγήσει, μιας και κάποιες/-οι αναπαράγουν τις πρακτικές εκμετάλλευσης τις οποίες είχαν συνηθίσει και από τις οποίες αγωνίζονταν να ξεφύγουν.

Τα προφυλακτικά είναι πολύ καλής ποιότητας, σε μαυροκόκκινη συσκευασία, και σε εξαιρετική τιμή (κατόπιν δοκιμής το λέω, όχι αερολογίες). Ο λόγος που εγώ είχα αγοράσει ακριβά το κουτί των προφυλακτικών ήταν γιατί παρενέβαινε μεσάζοντας. Στα δικά τους μαγαζιά έχουν άλλες τιμές, ενώ κάνουν ειδικές προσφορές σε εργαζόμενες/-ους στο χώρο του σεξ και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων.

Η αλήθεια είναι ότι από τότε που επέστρεψα στο Μεξικό δεν έχουμε υποστηρίξει την ομάδα, καθώς φρόντισα να απαλλοτριώσω ικανό αριθμό προφυλακτικών από ελληνικά σουπερμάρκετ. Αν πάει για καλό σκοπό, ναι να το πληρώσουμε, αλλιώς πρέπει να δίνεται δωρεάν. Αυτής της γνώμης είμαι…

Πάρτε κι έναν Manu Chao για κλείσιμο: Me llaman calle (με λένε δρόμο)

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο