Νεώτερα από τον “πόλεμο της πατάτας”

Το κίνημα της πατάτας επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Εκατοντάδες τόνους διέθεσαν και χθες απευθείας στους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες, οι παραγωγοί του Νευροκοπίου την ώρα που η ζήτηση αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και στο «ραντεβού» για φθηνά προϊόντα μπαίνουν ο ένας δήμος μετά τον άλλο.
Η διανομή πατάτας συνεχίζεται και σήμερα στην Κηφισιά, την Καισαριανή, του Ζωγράφου, τον Άγιο Δημήτριο, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη και το Βύρωνα.

Σε χρόνο ρεκόρ τα τσουβάλια… εξαφανίζονται από τους εκατοντάδες πολίτες που σχηματίζουν ουρές στα σημεία διανομής. «Έπρεπε να έχει γίνει από καιρό» λένε κάποιοι. «Να ξαναγίνει» ζητούν άλλοι και προτρέπουν και άλλους παραγωγούς να διαθέσουν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους.
Μετά τις πατάτες σειρά παίρνουν και άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως το ρύζι και το λάδι, ενώ σχεδόν ένα μήνα πριν από το Πάσχα αντίστοιχες κινήσεις προετοιμάζουν και οι κτηνοτρόφοι χωρίς τη μεσολάβηση των χονδρεμπόρων.
real.gr

alt
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: Πωλήθηκαν 50 τόνοι σε λίγες ώρες
Δευτέρα βράδυ ειδοποιηθήκαμε από τον δήμο Νέας Ιωνίας όσοι εθελοντές μπορούσαν να βρίσκονται την επομένη το πρωί σε τρία σημεία (Δημαρχείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Πνευματικό Κέντρο). «Ξεκινήσαμε και εμείς την διακίνηση πατάτας και λαδιού χωρίς μεσάζοντες» είπαν. «Πατάτα από το Νευροκόπι και λάδι από την Κυπαρισσία».
Βρεθήκαμε στις 9 το πρωί την Τρίτη στα πόστα μας, έχοντας την πεποίθηση ότι ο κόσμος δεν το γνωρίζει ακόμα, οπότε την πρώτη μέρα θα ήμασταν «χαλαροί». Διαψευστήκαμε. Πιο νωρίς την ίδια μέρα ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης είχε βγει σε πρωινή εκπομπή ιδιωτικού καναλιού και το είχε ανακοινώσει.
Ο κόσμος μας περίμενε ήδη. Όχι μόνο κάτοικοι της Ν. Ιωνίας αλλά και από Ηράκλειο, Μαρούσι, Πεύκη, Γαλάτσι… Ήταν εκεί.
Μέσα σε δύο μέρες, Τρίτη και Τετάρτη, σταματήσαμε τις παραγγελίες της πατάτας γιατί ξεπεράσαμε το πλαφόν, που μας είχαν βάλει οι παραγωγοί. Από όλον αυτόν τον κόσμο ξεχώριζαν δύο κατηγορίες. Η μία ήταν οι άνθρωποι, που υπολόγιζαν ότι θα μπορούσαν να θρέψουν την οικογένειά τους για ένα μικρό διάστημα. Άνεργοι, πολύτεκνοι, γέροντες και γερόντισσες με χαμηλή σύνταξη, άποροι, μετανάστες. Όλοι χτυπημένοι από μια κρίση που κανείς δεν υπολόγιζε και που κανείς δεν ευθυνόταν για αυτήν.
Η άλλη κατηγορία ήταν οι άνθρωποι που έρχονταν και με θέρμη υποστήριζαν ότι είναι μια μεγαλειώδης κίνηση ενάντια στους μεσάζοντες και την αισχροκέρδεια. «Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό», έλεγαν. «Πρέπει να αντιδράσουμε με οποιοδήποτε τρόπο».
Εδώ θα πρέπει, όμως, να τονίσουμε και τον ρόλο των παραγωγών του Νευροκοπίου. Όταν ξεπεράσαμε το πλαφόν των 50 τόνων, ο δήμος ζήτησε από τους παραγωγούς να μας στείλουν περισσότερους τόνους. Η απάντησε ήρθε μαζί με την αύξηση της τιμής: 2,80 ευρώ τα δέκα κιλά πριν, 3,10 ευρώ με νέα παραγγελία. Δεν έγινε αποδεκτό.
Το πρωί της Τετάρτης επισκέφτηκε το δημαρχείο της Ν. Ιωνίας ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και συνομίλησε με τον Η. Γκότση για τις πρωτοβουλίες του δήμου. Ο Α. Τσίπρας κάλεσε τους υπόλοιπους δήμους να πάρουν παρόμοιες πρωτοβουλίες.
epohi.gr

 

Στο δρόμο που χάραξε το κίνημα της πατάτας πορεύονται οι Ανωγειανοί Κτηνοτρόφοι! Στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή τιμή πώλησης των αρνιών, δίνοντας φθηνό, ποιοτικό κρέας στην Πασχαλινή αγορά και στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα πως καταναλωτές και κτηνοτρόφοι μπορούν επ΄ωφελεία να συνεργαστούν, κόβοντας τους μεσάζοντες, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ανωγείων, στήνει το κίνημα του Ανωγιανού Οφτού!

10.000 αμνοερίφια ετοιμάζονται να δοθούν στην αγορά της Κρήτης από το σύνολο των περίπου 20.000 που θα σφαγούν για το Πάσχα από τους κτηνοτρόφους των Ανωγείων. Πρόκειται για αρνιά γάλακτος ελευθέρας βοσκής, βάρους 9/ 13 κιλών, με πιστοποιητικά σφαγής που θα πωλούνται προς 6,80 ευρώ το κιλό.

Ήδη η πρώτη συμφωνία με το Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Κρήτης έχει κλείσει, όπως αποκαλύπτει το CRETALIVE και τα αρνιά αφού σφαγούν παρουσία εκπροσώπου του σωματείου θα μοιραστούν  μπροστά από την είσοδο της Περιφέρειας Κρήτης το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης από τους κτηνοτρόφους.
http://rethemnosnews.gr

alt

Δεκάδες αναληθή δημοσιεύματα έχουν γεμίσει το διαδίκτυο από το πρωί σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο πλακόστρωτο της πλατείας Αριστοτέλους. Με το πρώτο φως της ημέρας…

πατατοπαραγωγοί από το Νευροκόπι εγκαταστάθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους με σκοπό να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε τιμή παραγωγού, όπως ακριβώς συνέβη και χθες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των πατατοπαραγωγών οι έμποροι πατάτας από την αγορά Καπάνι κάλεσαν τη Δημοτική Αστυνομία και ζήτησαν την επέμβασή της προκειμένου να τους απομακρύνει από το σημείο.

Στο σημείο έφτασαν υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας και ζήτησαν από τους παραγωγούς να τους ενημερώσουν για το αν έχουν κάποια άδεια στα χέρια τους. Οι πατατοπαραγωγοί ενημέρωσαν τους δημοτικούς αστυνόμους ότι διαθέτουν άδεια από το Δήμο Θεσσαλονίκης και το περιστατικό με την παρέμβαση της δημοτικής αστυνομίας ολοκληρώθηκε εκεί.

Κανένας πατατοπαραγωγός δεν δέχθηκε κλήση για παράνομη κατάληψη της πλατείας Αριστοτέλους. Για την ιστορία οι πατατοπαραγωγοί ξεπούλησαν και σήμερα. Διέθεσαν τριάντα τόνους πατάτες μέσα σε τρεις ώρες.
http://www.thestival.gr


Ο Σύλλογος των εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης
με δική του πρωτοβουλία ήρθε σε επαφή με πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου και οργανώνει απευθείας παράδοση για τα μέλη του το πρωί της Δευτέρας έξω από την Π.Ε. Ξάνθης.
Οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας έχιε συλλέξει παραγγελίες και υπολογίζει ότι περίπου 2 τόνοι πατάτας θα μοιραστούν στους υπαλλήλους της ΠΕ Ξάνθης. Παράλληλα και άλλοι φορείς ή οργανώσεις προετοιμάζουν ανάλογες κινήσεις το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διέψευσε άμεσα τις όποιες φήμες πήγαν να δημιουργηθούν για προσβολή κάποιων καλλιεργειών πατάτας από ασθένεια


Και αμνοερίφια;

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο των Κτηνοτρόφων της Ξάνθης, Αθανάσιο Λουκμακιά, οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης βρίσκονται σε συζητήσεις με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ για να οργανώσουν αντίστοιχη κίνηση με αμνοερίφια.
Υπάρχουν, όπως σημειώνει, δυσκολίες καθώς το συγκεκριμένο είδος είναι ευαίσθητο ως προς τη διατήρησή του και αυτό που αναζητείται είναι η συνεργασία με τα σφαγεία προκειμένου να υπάρξει απευθείας παράδοση στους καταναλωτές από εκεί. Στην κίνηση αυτοί στρατεύονται όλοι οι κτηνοντρόφοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, καθώς “οι έμποροι τους ρουφάνε το αίμα”, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά
http://thrakilive.blogspot.com

 

alt


Στήριξη στο «κίνημα της πατάτας» δίνει η ΝΔ
, καθώς, όπως επισημαίνει, πρόκειται για μια γνήσια έκφραση της κοινωνίας των πολιτών. Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος τομεάρχης Εμπορίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κάνει λόγο για μια κοινωνία, που αυτοοργανώνεται, εκφράζεται, παρεμβαίνει και συμβάλλει στην ορθή λειτουργία της αγοράς, χαρακτηρίζοντας αναμφισβήτητα θετική αυτή την παρέμβαση των πολιτών.
Στο μεταξύ, στο θέμα του «κινήματος της πατάτας» αναφέρθηκε χθες η γ.γ. του ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του κόμματός της έπρεπε να είναι πιο αναλυτική, πιο συγκεκριμένη για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Μιλώντας στον Real Fm τόνισε ότι το ζήτημα δεν θα λυθεί με τη δημιουργία εναλλακτικών μορφών διάθεσης. «Οι μεσάζοντες δεν καταργούνται στο σύνολό τους, γιατί του χρόνου πάλι θα επανέλθει το ζήτημα της διάθεσης του προϊόντος». Ο μεγάλος παραγωγός δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και παραγωγός και πωλητής, εξήγησε.
http://www.typosthes.gr
alt


Δυναμικά μπαίνουν στο «κίνημα της πατάτας» οι δήμοι της Θεσσαλονίκης.
Αύριο το πρωί διατίθενται οι πρώτες ποσότητες πατάτας Ανω Βροντούς στην Καλαμαριά, σε όσους την προηγούμενη εβδομάδα συμπλήρωσαν έντυπο παραγγελίας που βρήκαν στην ιστοσελίδα του δήμου. Το σώμα εθελοντών της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Καλαμαριάς, μαζί με τον καθηγητή του Τμήματος Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Χρήστο Καμενίδη και μεταπτυχιακούς φοιτητές θα βρίσκονται μαζί με τους παραγωγούς της Ανω Βροντούς για τη διάθεση πατάτας σε τιμή παραγωγού στις Καπναποθήκες στη Ν. Κρήνη από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι. Οι προσπάθειες του σώματος εθελοντών της αντιδημαρχίας συνεχίζονται για τη διάθεση και άλλων προϊόντων σε τιμή παραγωγού (ρύζι, λάδι, αμνοερίφια κ.ά.).

Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
οργανώνει τη διάθεση ρυζιού, φασολιών και πατάτας σε τιμές παραγωγού. Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο, το είδος (ρύζι, φασόλια, πατάτες) και την ποσότητα μέχρι τις 20 Μαρτίου είτε στο email του δήμου [email protected] είτε στα τηλέφωνα 2310/729.618, 2310/729.602 και 2310/729.608, 2310/729.600, 2310/729.679 και 2310/729.604, στα τηλέφωνα των ΚΑΠΗ (2310/747.570 Α’ ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων, 2310/742.231 Β΄ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων, 2310/732.386 Α΄ΚΑΠΗ Μενεμένης και 2310/758.622 Β΄ΚΑΠΗ Μενεμένης), καθώς και στα τηλέφωνα των ΚΕΠ 2313/305.600-4 (Αμπελοκήπων) 2313/306.600 και 2313/306.632 (Μενεμένης). Στη συνέχεια θα ειδοποιηθούν όλοι έγκαιρα για τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα παραλαβής των προϊόντων που δηλώνουν ότι επιθυμούν να αγοράσουν.

Σε επαφή με παραγωγούς πατάτας, λαδιού, αλευριού, ρυζιού, φακής και φασολιών βρίσκεται και ειδική πενταμελής επιτροπή του δήμου Νεάπολης – Συκεών (τηλ. δήμου: 2313/313.200, 201). Ηδη κατέφτασαν προς έλεγχο τα πρώτα δείγματα λαδιού, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνονται οι πολίτες για τη συγκέντρωση παραγγελιών. Αυτοί θα προμηθεύονται τα προϊόντα σε ημέρα που θα ορίζει ο δήμος απευθείας από τους παραγωγούς στην ποσότητα που επέλεξαν. Παραγγελίες μπορούν να δίνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected]

Στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου θα μοιραστούν 50 τόνοι πατάτας Νευροκοπίου. Οι παραγγελίες μπορούν να δίνονται στην ιστοσελίδα του δήμου www.kordelio-evosmos.gr από αύριο ώς την Τετάρτη.

Μέχρι τις 21 Μαρτίου μπορούν να συμπληρώσουν έντυπο παραγγελίας για ρύζι και πατάτες και οι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού
. Το έντυπο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του δήμου www.thermaikos.gr ή σε έντυπη μορφή, στα δημοτικά διαμερίσματα Περαίας, Νέας Μηχανιώνας και Επανομής. Η διάθεση των προϊόντων θα γίνει σε μέρα και ώρα που θα καθοριστεί κατόπιν ενημέρωσης των καταναλωτών.
http://www.agelioforos.gr/

alt

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο