Στο φανταστικό κόσμο των ΜΜΕ

Βλέποντας καθεστωτικά κανάλια, altπαρακολουθώντας καθεστωτικά site και διαβάζοντας καθεστωτικές εφημερίδες είναι σαν να μπαίνεις σ’ έναν εικονικό κόσμο. Ένας κόσμο που το μόνο πρόβλημα είναι οι μεταρρυθμίσεις που δε γίνονται αρκετά γρήγορα, που ο λαός λατρεύει το μνημόνιο και οι διαδηλώσεις έχουν συμμετοχή 100 άτομα που έχουν ως μόνο σκοπό να κάψουν μικρομάγαζα…

Η προσφορά των ΜΜΕ στη διατήρηση των κυβερνήσεων των Μνημονίων είναι υπερπολύτιμη, ίσως πολυτιμότερη και από της αστυνομίας. Διαστρεβλώνουν με μαεστρία, λασπολογούν, κατευθύνουν και ψεύδονται ασύστολα. Απαλλαγμένα από ενοχλητικές φωνές όπως του Χατζηστεφάνου και της Ελληνοφρένειας ή στην διαδικασία εκδίωξης τους (ακόμα και μετριοπαθείς όπως οι Κ.Βαξεβάνης, Κ.Αρβανίτης) παίζουν πλέον ιδανικά το ρόλο που έπαιζαν πάντοτε: φερέφωνα της κυβέρνησης και των μεγαλοεπιχειρηματιών ιδιοκτητών τους. 

Διαστρέβλωση του παρελθόντος

Είναι απίστευτο προς προσπαθούν να επέμβουν στη μνήμη μας δημιουργώντας αφηγήσεις τελείως αντίθετες με τη πραγματικότητα. Στο κόσμο των ΜΜΕ η αριστερά είναι εκείνη που ευθύνεται για τη κρίση, η οποία φυσικά έχει να κάνει με τη διαφθορά και της εγχώριες “αγκυλώσεις” και δεν πρόκειται για παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού. Μα εξάλλου η αριστερά δεν ήταν εκείνη που δημιούργησε το πελατειακό κράτος για αναπαραχθεί πολιτικά ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα δίνανε μια ειλικρινή μάχη για να πείσουν πόσο επίπλαστη και βραχεία είναι η ευημερία των 90s ; Η αριστερά δεν ήταν εκείνη που παραμύθιαζε το κόσμο να πάει να παίξει στο χρηματιστήριο; Η αριστερά δεν ήταν αυτή που έφερε τους ολυμπιακούς αγώνες για να κερδίσει από τις μίζες παρά τις αντίθετες γνώμες των άλλων κομμάτων ; Μπορώ να συνεχίσω έτσι για ώρες.

Ο παραλογισμός των “σοβαρών” αρθρογράφων ειδικά της Καθημερινής και του ΔΟΛ είναι απίστευτος. Οι ίδιοι, στυλοβάτες για χρόνια όλης αυτής της σαπίλας παρουσιάζονται σήμερα να συνειδητοποιούν έκπληκτοι πόσο κακή είναι η διαφθορά και οπλίζονται να τη πολεμήσουν. Διαφθορά που έπεσε από τον ουρανό και δεν καλλιεργήθηκε από τους κυρίαρχους ως μηχανισμός εξαγοράς και πειθάρχησης… 

Απίστευτο θράσος

altΜερικές μέρες πριν άκουγα τον Μπάμπη Παπαδημητρίου στο SKAI ούτε λίγο ούτε πολύ να πανηγυρίσει για τη μείωση του κατώτατου μισθού και τους επιδόματος ανεργίας. Ισχυριζόταν μάλιστα ότι αυτό είναι μια από τις καταπληκτικές μεταρρυθμίσεις που θα πρεπε χρόνια να έχουμε κάνει. Και αναρωτιέμαι εγώ: ο άνεργος ή ο χαμηλόμισθος όταν βλέπει αυτόν τον γραβατωμένο χλεχλέ να του λέει με ύφος χιλίων καρδιναλίων ότι είναι τόσο καταπληκτικό το γεγονός ότι θα πεινάσει θα έχει άδικο όταν βρει την ευκαιρία να τον κρεμάσει από τη γραβάτα του;

Επίσης θρασύτατη είναι η αντίληψη που προσπαθούν να περάσουν τα ΜΜΕ ότι αυτό που ταλαιπωρεί τη ζωή μας είναι το υπερβολικό κράτος, οι συντεχνίες με τα προνόμια (εδώ πάντα αναφέρονται αυτές που τους συμφέρουν και ξεχνιούνται οι προκλητικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών εργοδοτών τους π.χ.) και η λύση φυσικά σε όλα αυτά δεν είναι παρά οι “μεταρρυθμίσεις” που παρουσιάζονται απλά ως τέτοιες χωρίς να αναφέρεται ποτέ το περιεχόμενο τους. Την επόμενη φορά που θα με ρωτήσουν σε τι πιστεύω πολιτικά θα απαντήσω “μεταρρυθμιστής” έτσι σκέτο και όποιος καταλάβει κατάλαβε…

Πετάνε τις ιδεολογίες και τις πολιτικές από το παράθυρο ως παρωχημένες αφήνοντας μόνο τον απλό ορθολογικό δρόμο του Μνημονίου. Στον κόσμο των ΜΜΕ δεν υπάρχει και δεν υπήρξε πότε ταξική πάλη. Υπάρχει μόνο ο λάθος και ο “αντικειμενικά” σωστός δρόμος, αυτός που προτείνουν φυσικά. Έτσι αποκρύπτουν ότι όλες οι προωθούμενες αλλαγές διέπονται από μια πολύ συγκεκριμένη πολιτικοοικονομική αντίληψη (ιδεολογία δηλαδή) : τον νεοφιλελευθερισμό. Ο νεοφιλελευθερισμός που αυξάνει την ανισότητα και στην τελική οδήγησε εδώ που οδήγησε τις κοινωνίες. Αλλά λένε ο καημένος ο νεοφιλελευθερισμός δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην ελλάδα, τη τελευταία “σοβιετική δημοκρατία”. Φυσικά η εγκατάλειψη της παραγωγής και η στροφή της ελληνικής οικονομίας στον αέρα κοπανιστό (αφού εκεί ήταν μεγαλύτερο το περιθώριο κέρδους), οι ιδιωτικοποιήσεις επί Σημίτη και οι μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων επί Καραμανλή δεν συνέβησαν ποτέ για τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Αλλά όπως και να χει αρκεί να ρίξουμε ένα βλέφαρο ως την Ιρλανδία για να καταλάβουμε ότι μας προτείνουν την αρρώστια ως θεραπεία.

Συνεχίστε τα ηρεμιστικά σας

Τα ΜΜΕ ότι δεν μπορούν να το κρύψουν ή να το συκοφαντήσουν επιλέγουν να το αφομοιώσουν και να το κατευθύνουν εκεί που θέλουν. Αυτό προσπάθησαν στην αρχή με τις κινητοποιήσεις στη πλατεία Συντάγματος τον Ιούνιο του 2011 και όταν είδαν ότι το κίνημα παρά τις προσπάθειες τους πήρε ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά άρχισαν να το πολεμούν. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και αυτές τις μέρες με τις πατάτες. Μια πρωτοβουλία που φαινομενικά αγκάλιασαν τα ΜΜΕ τονίζοντας όμως μόνο τα χαρακτηριστικά που τους συμφέρει : φτηνή πατάτα και όχι αυτοοργάνωση των συναλλασσόμενων.

Το καθεστώς στο οποίο ζούμε προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες. Από τη μία στη καταστολή και τη ποινικοποίηση των αγώνων από την άλλη όμως προσπαθεί κουτσά στραβά να έχει κάποια νομιμοποίηση. Και τώρα με τις εκλογές τα ΜΜΕ θα έχουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή επανανομιμοποίησης . Εκτός του ότι θα ρίξουν τόνους λάσπης στην αριστερά, το κομβικό κατά την άποψη μου σημείο είναι ότι θα νοηματοδοτήσουν ως μόνη νόμιμη και σωστή μορφή παρέμβασης στο πολιτικό γίγνεσθαι τη ψήφο στις εκλογές. Έτσι θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν κόσμο από τις κινηματικές διαδικασίες και τις αμεσοδημοκρατικές αντιδομές αυτοοργάνωσης. Θέλουν να επιστρέψουμε δηλαδή στο μαντρί της ανάθεσης στους “ειδικούς πολιτικούς” και στην απάθεια. Και δεν είμαι από αυτούς που θα πουν να μη ψηφίζει κανείς. Είναι και αυτό ένα όπλο. Αλλά ας μη τρέφουμε αυταπάτες ως προς το ρόλο του και τη σημασία του. Εξάλλου οι εκλογές κρατάνε μια μέρα. Ο χρόνος έχει 365 από δαύτες….

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι δεν αρκεί να γκρινιάζουμε για πόσο κακά είναι τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Μπορούμε απλά να τα παρακάμψουμε και να τα αφήσουμε να πεθάνουν. Στο χέρι μας είναι. Ευτυχώς επιλογές υπάρχουν:

Athens.Indymedia.org OmniaTV.com ThePressProject.gr RedNoteBook.gr RadioBubble.gr AtlerThess.gr Unfollow.gr.com

Τα γραφικά είναι του Antista/Chef

Τσαντίλας

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο