Εβραίοι έποικοι έχουν καταλάβει δεκάδες φυσικές πηγές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αποκλείοντας τους Παλαιστίνιους ή περιορίζοντας την πρόσβασή τους στους σπάνιους υδάτινους πόρους, αναφέρει έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.


Παλαιότερο βίντεο (2007) για το θέμα του νερού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Θεμάτων του ΟΗΕ (OCHA) αναφέρει ότι, έχοντας εξετάσει 530 πηγές νερού στη Δυτική Όχθη, βρήκε ότι 30, κυρίως σε περιοχές στρατιωτικά ελεγχόμενες από το Ισραήλ, έχουν καταληφθεί από τους έποικους.

Προσθέτει ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν επίσης περιορισμένη πρόσβαση σε 26 άλλες πηγές, όπου έχουν μετακινηθεί έποικοι και απειλούν να πάρουν τον έλεγχο. Η έκθεση αναφέρει ότι οι έποικοι δεν έχουν ιδιοποιηθεί τις υπόλοιπες 474 πηγές που εξετάστηκαν.

«Οι πηγές παραμένουν ο μεγαλύτερος υδάτινος πόρος για άρδευση και σημαντικός πόρος παροχής νερού για την κτηνοτροφία», αναφέρεται στην έκθεση, προσθέτοντας ότι κάποιες πηγές παρείχαν επίσης νερό για οικιακή κατανάλωση σε περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο.

«Η απώλεια πρόσβασης σε πηγές και την παρακείμενη γη έχει ελαττώσει το εισόδημα των αγροτών, οι οποίοι είτε σταματούν την καλλιέργεια είτε υφίστανται μείωση της παραγωγικότητας των αγρών», γράφει η έκθεση.

Προσθέτει ότι οι έποικοι έχουν μετατρέψει δεκάδες πηγές σε τουριστικά μέρη, εγκαθιστώντας τραπέζια για πικνίκ και πάγκους και μετονομάζοντάς τες με εβραϊκά τοπωνύμια […] Δημιουργούνται θέσεις εργασίας και εισοδήματα για τους εποικισμούς και είναι ένας τρόπος προώθησης και διαφήμισης των εποικισμών ως τόπων αναψυχής», λέει ο ερευνητής του OCHA Yehezkel Lein.

Ο David Ha’ivri, επικεφαλής μιας ομάδας εποίκων, λέει ότι οι έποικοι χρησιμοποιούν τις πηγές «για αναψυχή και για τους ανθρώπους που ζουν εκεί, όχι τόσο για τουριστικούς σκοπούς».

Το 2009, μια πηγή που ονομάζεται Ein el Qaws, δίπλα στο χωριό Nabi Saleh, καταλήφθηκε από εποίκους από το Halamish, πιέζοντας τους χωρικούς να αντλήσουν από αλλού νερό για την ύδρευσή τους, αναφέρει η έκθεση αλλά και μαρτυρίες κατοίκων.

[πηγή: Reuters – τονισμοί του συντάκτη]

pal-water

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments