Σοβαρή επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας της απεργού πείνας Χανά Σάλαμπι

Ναμπλούς – Ο Σύλλογος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστήριξης κρατουμένων Addameer  προειδοποιεί ότι η κατάσταση της υγείας της Hana Shalabi παρουσίασε τις τελευταίες μέρες ραγδαία επιδείνωση, με συνέπεια να απειλείται πλέον άμεσα η ζωή της.

Σύμφωνα με τις γνωματεύσεις ιατρών από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξέτασαν την κρατούμενη, η Shalabi που διανύει ήδη την 35η μέρα απεργίας πείνας έχει πλέον εισέλθει σε κρίσιμο στάδιο και κάθε ώρα που περνάει αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου της.

Ο Σύλλογος Addameer επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση της Shalabi είναι οριακή και ότι κινδυνεύει πλέον άμεσα η ζωή της, καθώς παρουσιάζει ήδη συμπτώματα όπως αρρυθμία, ηπατική ανεπάρκεια, βαριά αιμορραγία από το πεπτικό και παρουσία τοξινών στο αίμα (κετοξέωση).

Η οργάνωση απαίτησε την άμεση απελευθέρωση της Shalabi και όλων των διοικητικών κρατουμένων που βρίσκονται σε Ισραηλινές φυλακές, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τον Ερυθρό Σταυρό, ζητώντας να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ προκειμένου η απεργός πείνας να απελευθερωθεί προτού να είναι πολύ αργά.

Από την πλευρά της, η ίδια η Shalabi δήλωσε πως για τους κρατούμενους η ελευθερία είναι πολυτιμότερη από τις ζωές τους και δυνατότερη από τα κελιά των Ισραηλινών φυλακών.

Μιλώντας με συνηγόρους της, η Shalabi είπε πως οι αρχές της φυλακής την μετέφεραν στο νοσοκομείο Rambam της Χάιφα για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια την έφεραν πίσω στη φυλακή Ramleh.  

Σύμφωνα  με τους συνηγόρους της, παρά την κρίσιμη κατάσταση της υγείας της, οι αρχές της φυλακής έχουν βάλει την Shalabi στο ίδιο μοναχικό κελί όπου κρατούνταν και ο Khader Adnan όσο βρισκόταν σε απεργία πείνας.

Η Χανάα Σάλαμπι, η οποία προσφάτως είχε απελευθερωθεί κατά τη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, ξεκίνησε απεργία πείνας   την ημέρα σύλληψής της στις 16/2 , διαμαρτυρόμενη για την επανασύλληψή της και την διοικητική κράτησή της.

 Η δικηγόρος της Χανά Σιρίν Ιράκι, έχει δηλώσει  ότι η Χανάα υπέστη εξευτελισμό και ξυλοδαρμό από τους ισραηλινούς στρατιώτες μπροστά στην οικογένειά της.

 Η Σιρίν είπε ότι η κατάσταση της υγείας της Χανάα ήταν άσχημη και ότι η διοίκηση της φυλακής την απείλησε ότι θα τη μεταφέρουν στην πτέρυγα των Ισραηλινών κρατουμένων για δολοφονίες, στη φυλακή της Ράμλε, εάν δε σταματήσει την απεργία πείνας.

Σύμφωνα με το Addameer, στη Σάλαμπι επιβλήθηκε  νέα διοικητική κράτηση έξι μηνών.

Την 1η Φεβρουαρίου υπήρχαν 309 διοικητικά κρατούμενοι, αλλά έκτοτε ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί.

 

 PIC

intifadagr

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
Μετάβαση στο περιεχόμενο