Ευθανασία. Είχε δίκιο άραγε ο Dr Kεβορκιάν;

Στο παρακάτω άρθρο, ένας απλός άνθρωπος από τις ΗΠΑ παρουσιάζει  έμμεσα την προσωπική του άποψη για την ευθανασία, όπως και για το διφορούμενο πρόσωπο του Dr Κεβορκιάν ή αλλιώς του Δρ Θάνατος, που ήταν το ψευδώνυμο που του κόλλησαν κάποιοι, όταν έγινε γνωστός ο ρόλος του σε πολλές υποβοηθούμενες αυτοκτονίες ανθρώπων, που υπέφεραν από ανίατες ασθένειες καθώς και εξαιτίας των μηχανών ευθανασίας που είχε εφεύρει. 

Η αλήθεια είναι ότι ακούστηκαν πολλά για τον Δρ Κεβορκιάν και θετικά και αρνητικά, δέχτηκε τα πυρά αρκετών συναδέλφων του, συγγενείς πολλών από τους θανόντες τον υποστήριξαν, ενώ άλλοι τον κατηγόρησαν έντονα, καθότι είχε βοηθήσει στο θάνατο των δικών τους ανθρώπων και θεωρούσαν πως έπρεπε να έχουν ερωτηθεί και οι ίδιοι. Θα έπρεπε όμως; Και αυτό είναι στην τελική το ερώτημα που παραμένει, άσχετα με το τι ακριβώς ήταν ο Δρ Κεβορκιάν. Έχει το δικαίωμα ένας ενήλικος και με πλήρη διαύγεια μυαλού, ο οποίος υποφέρει καθημερινά χωρίς να έχει καμιά ελπίδα ανάρρωσης ή βελτίωσης, να επιλέγει το αν θα πεθάνει ή όχι; Οι συγγενείς του, οι άνθρωποι που τον αγαπούν μήπως λειτουργούν εντελώς εγωιστικά προσπαθώντας να τον κρατήσουν στη ζωή, χωρίς να σκέφτονται αν για εκείνον έχει αξία μια τέτοια ζωή;…

Κάθε χρόνο, περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από εξουθενωτικές μορφές καρκίνου.

Κάθε χρόνο περίπου 10.000 άτομα παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με σκλήρυνση κατά πλάκας. 

Τι είναι η Σκλήρυνση κατά πλάκας;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας εμποδίζει το σώμα να είναι σε θέση να λειτουργεί ανεξάρτητα, καταδικάζοντας το άτομο σε μια ζωή που περιορίζεται σε ένα κρεβάτι και σε μια αναπηρική καρέκλα … 

μια ζωή που εξαρτάται πλήρως από την καλοσύνη και την υπομονή των άλλων, ακόμη και για τις πιο προσωπικές του σωματικές λειτουργίες και τη φροντίδα υγιεινής.

Απλά φανταστείτε

Ο ασθενής είναι 63 ετών και κλινήρης.Υποφέρει

 από τη νόσο του Lou Gehrig (ALS) Τι είναι η νόσος του Lou Gehrig;  Το σώμα του ασθενούς είναι ανίκανο να έχει ανεξάρτητη κινητικότητα. 

Μια ραγδαία επιδείνωση του νευρομυϊκού συστήματος, που κάποτε έδινε την δυνατότητα στο άτομο να αναπνέει, να περπατήσει, να τρέξει, να  σηκώσει το εγγόνι του ή ακόμη και να ανοίξει την πόρτα του ψυγείου, τον έχει τώρα προδώσει. 

Το μυαλό του ασθενούς έχει πλήρη διαύγεια και οξύτητα. Οι μ

νήμες παρουσιάζονται μπροστά στον ασθενή, όπως οι σκηνές από ταινία και γνέφουν προκλητικά στον ασθενή που βρίσκεται εγκλωβισμένος στην αναπηρική καρέκλα, (σαν τις σειρήνες που καλούν τους ναυτικούς που έχουν χαθεί στη θάλασσα)  να “γυρίσουν πίσω στο σπίτι” και να επανέλθει στο ζωντανό cast των χαρακτήρων από το οποίο εδώ και καιρό έχει “

φύγει “, αλλά ποτέ δεν το ξέχασε.

Με ένα δάκρυ να κυλάει στο μάγουλο του προσώπου του, το άτομο αποφασίζει ότι το να “πάει στο σπίτι” δεν είναι απλά η καλύτερη επιλογή, είναι η μόνη επιλογή που του έχει απομένει στην όχι τόσο ,πλέον αξιοπρεπή ζωή του.

Το πρόβλημα είναι, ότι ο πάσχων θα πρέπει τώρα να βρει έναν τρόπο να τερματίσει την ζωή του, σύμφωνα με τους δικούς του όρους και χωρίς να έχει παρεμβάσεις από τις νομικές αρχές.

Ο προσωπικός γιατρός του, έχει αρνηθεί να τον βοηθήσει να τερματίσει την ζωή του και μάλιστα απειλεί να ειδοποιήσει τις νομικές αρχές ψυχικής υγείας. Σε ποιόν μπορεί ο πάσχων να στραφεί για βοήθεια; 

Πρέπει η ευθανασία να είναι εκτός νόμου σε 47 πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ το να αγοράζει κανείς ένα πακέτο τσιγάρα είναι νόμιμο και στις 50 πολιτείες;

Ευθανασία

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η  ευθανασία ή η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη μόνο στις πολιτείες Μοντάνα, Όρεγκον και Ουάσιγκτον. 

Το ερώτημα είναι γιατί είναι νόμιμη σε τόσο λίγες πολιτείες; 

Δεν θα έπρεπε ένας ενήλικος  και ενώ διαθέτει λογικό νου να μπορεί να αποφασίζει, πότε ήρθε η ώρα να “αποχωρήσει” από τη ζωή;

Για κάποιους ανθρώπους στην τελική ο θάνατος θεωρείται σαν ένας πολύωρος αναγκαίος ύπνος. Ο

 ψυχικός και σωματικός πόνος που συνδέεται με ένα αδύναμο σώμα γίνεται πάρα πολύ βασανιστικός και η σκέψη να “πάει για ύπνο”  φαίνεται ένας πάρα πολύ φυσικός τρόπος να ελέγξει την ζωή του μέχρι να επέλθει το τέλος.

Για τον πάσχοντα, είναι απλώς ένα θέμα να διατηρεί τον έλεγχο της ζωής του.

Ο αείμνηστος γιατρός Τζακ Κεβορκιάν, γνωστός διεθνώς ως «Δρ Θάνατος», λόγω της δέσμευσής του να υποβοηθάει τους ασθενείς που υπέφεραν, ώστε να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το αν και πότε θα πεθάνουν , είπε κάποτε «το να πεθαίνει κανείς δεν είναι έγκλημα».

Έχει αναφερθεί πως έπαιξε σημαντικό ρόλο σε πάνω από 130 υποβοηθούμενες αυτοκτονίες, ο δρ Κεβορκιάν αφιέρωσε τη ζωή του στην ανακούφιση του πόνου και της απελπιστικής ταλαιπωρίας γι’αυτούς που δεν είχαν ελπίδα ανάρρωσης.

Η περίφημη “μηχανή αυτοκτονίας” του, την οποία αποκάλεσε “Η Thanatron” επέτρεπε στους ασθενείς του να αυτο-διαχειρίζονται τα θανατηφόρα επίπεδα των ναρκωτικών. 

Μια άλλη μηχανή που εφηύρε που ονομάζεται “Η Mercitron” έκανε χρήση  μονοξειδίου του άνθρακα προκαλώντας το θάνατο.

Στα μάτια των επικριτών του, ο Τζακ Κεβορκιάν ήταν ένας παραληρηματικός γέρος που υπέφερε από τις συνέπειες του ναρκισσισμού που επιφέρει το λεγόμενο Godcomplex. 

Για τους ανθρώπους που βοήθησε, ήταν ένας απροσδόκητα καλός άνθρωπος, ήταν ο άγγελος του ελέους τους.

Στη ζωή, εκτός του ότι ήταν γιατρός παθολόγος ο Κεβορκιάν ήταν επίσης ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης και μουσικός. 

Ίσως ήταν τα καλλιτεχνικά συναισθήματα που του επέτρεψαν να συνδεθεί τόσα στενά, με το πώς ένιωθαν οι ασθενείς του που υπέφεραν. 

Κάποιοι λένε ότι “αισθάνθηκε” τον πόνο τους πάρα πολύ.

Ένας αληθινός πιστός στην σταυροφορία του για να απαλύνει τον πόνο, ο Κεβορκιάν πέρασε πάνω από 8 χρόνια σε μια φυλακή του Μίτσιγκαν με την κατηγορία της ευθανασίας. 

Αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή ενώ ήταν άρρωστος, για «καλή συμπεριφορά» την 1η Ιουνίου του 2007. 

Πέθανε έχοντας συντροφιά αυτούς που τον αγάπησαν στο έπακρο στις 3 Ιουνίου του 2011.

Καθώς ο κόσμος πλέον εξετάζει τις επιπτώσεις του ρόλου και του έργου  του Δρ Τζακ Κεβορκιάν στην ευθανασία, το ερώτημα που  θα πρέπει να θέσει κανείς είναι εάν η υποβοηθούμενη αυτοκτονία θα πρέπει να είναι νόμιμη και στις  50 πολιτείες των ΗΠΑ … 

ή είναι κάτι αφύσικο  να βοηθάει κάποιος έναν άνθρωπο που υποφέρει χωρίς ελπίδα ανάρρωσης για  το πότε θα πει την τελευταία του “καληνύχτα”.

http://www.examiner.com/progressive-in-new-orleans/was-dr-kevorkian-right-should-people-have-the-legal-right-to-end-their-life?cid=PROD-redesign-right-next

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο