Το 68,2% των κατοίκων Αθηνών-Θεσσαλονίκης προτίθενται να επιστρέψουν στην ύπαιθρο

altΤο 68,2% των κατοίκων αστικών κέντρων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, εκφράζουν την πρόθεση τους να επιστρέψουν στην επαρχία, τη στιγμή που οι μισοί εξ αυτών επιλέγουν ως πρώτη απασχόληση τον τομέα της αγροτικής παραγωγής, ενώ το 19,3%, δηλώνουν πως έχουν ήδη πραγματοποίησει κάποια κίνηση να επιστρέψουν στην ύπαιθρο, όπως καταγράφεται σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Οργανισμός ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ποσοστό, το οποίο μεταφράζεται σε απόλυτο αριθμό σε 1 με 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, εκ των οποίων ένα ποσοστό του 70,3% θα έφευγε για το ίδιο ή και μικρότερο εισόδημα, αλλά για μια ζωή πιο ανθρώπινη, που μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά, σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, σε μικρότερο κόστος διαβίωσης, σε σχέσεις πιο ουσιαστικές και ανθρώπινες.

Αναμφίβολα, εκτός του οτι αποτυπώνεται καθαρά στα συγκεκριμένα ποσοστά μια μεταστροφή στην ελληνική κοινωνία, καθώς ο μέσος πολίτης ολοένεται και περισσότερο αποστρέφεται την αστική καθημερινότητα, στην εν λόγω έρευνα καταγράφεται και μια ενδεχόμενη αλλά τεράστια αλλαγή στο προφίλ του αγροτικού πληθυσμού, ο οποίος σήμερα είναι δημογραφικά γηρασμένος, καθώς είναι χαμηλός ο ηλικιακός μέσος όρος όσων δηλώνουν πρόθυμοι να επιστρέψουν στην ύπαιθρο, με τη μεγάλη πλειοψηφία να φτάνει τα 29-40 χρόνια.

Άλλωστε, όπως ήδη είναι γνωστό από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κοντά στις 60.000 συμπολιτών μας έχουν επιστρέψει στην επαρχία προκειμένου να ασχοληθούν με γεωργικές, ως επί το πλείστον, δραστηριότητες, με το 1/3 αυτών να έχει ακαδημαϊκή μόρφωση. 

Στην έρευνα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αυτοί που λένε ότι θέλουν να γυρίσουν ή έχουν κάνει κινήσεις για να γυρίσουν, έχουν μεταπτυχιακό τίτλο το 25,4%, ΑΕΙ και ΤΕΙ το 43,5%, επαγγελματικές σχολές, ΙΕΚ κλπ. 17,1%, Λύκειο 8,2%, Γυμνάσιο 1,2% και κανένας δεν έχει μόνο το Δημοτικό. 

Στην ερώτηση για ποιους λόγους θα φεύγατε για να εγκατασταθείτε στην επαρχία το 87,9% απάντησε για να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής , το 79,5% επειδή ο ρυθμός της ζωής στην επαρχία είναι πιο χαλαρός, το 77% γιατί το κόστος διαβίωσης είναι χαμηλότερο, το 68,2% απάντησε γιατί οι σχέσεις εκεί είναι πιο ανθρώπινες. Επίσης, στην ερώτηση για πόσο καιρό σκέφτεστε να μείνετε στην επαρχία το 61,1% απάντησε για πάντα.  

Όπως μπορεί να πει κανείς αναλύοντας την έρευνα αποτυπώνεται μια βαθιά μετατροπή στα πρότυπα ζωής και είναι η αντίστροφη πορεία του μετεμφυλιακού ρεύματος αστυφιλίας που γνώρισε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς μεγάλη μάζα νέων ανθρώπων, με πτυχιακούς τίτλους και επαγγελματική κατάρτιση, απορρίπτουν το σημερινό πρότυπο απασχόλησης και επιλέγουν ένα νέο μοντέλο παραγωγής που τους εξασφαλίζει, όπως πιστεύουν, καλύτερη ποιότητα ζωής ακόμα και με λιγότερα χρήματα. Πρόκειται για κοινωνικό φαινόμενο το οποίο, όπως υποστηρίζουν και πολιτικοί, δεν έχει αναλυθεί από τα πολιτικά κόμματα και πιθανόν να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό ακόμα και τα εκλογικά αποτελέσματα της επόμενης αναμέτρησης.

Είναι αναμφίβολα μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα, η οποία πιθανών να καταγράφει στο χαρτί σκέψεις πολλών ανάμεσα μας. Διαβολική σύμπτωση, το γεγονός οτι μια μέρα πριν δημοσιεύσει την εν λόγω έρευνα ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, και συγκεκριμένα το προηγούμενο βράδυ στη Βουλή, αποσύρθηκε το νομοσχέδιο που προέβλεπε την ολοκληρωμένη δημιουργία του εν λόγω κρατικού οργανισμού.

 

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments